Romania

PSD, în vrie. Demisiile se lasă așteptate, alții renunță la mandate

În ciuda scorului dezastruos obținut, liderii locali ai PSD nu își înaintează demisii. Pavel și Bodog așteaptă analiza din partid. Mang spune că primarii nu îl lasă să plece.

Scris de Călin Corpaș - În ciuda scorului dezastruos obținut, liderii locali ai PSD nu își înaintează demisii. Pavel și Bodog așteaptă analiza din partid. Mang spune că primarii nu îl lasă să plece.

Deși a obținut un scor foarte mic în Oradea, Emilian Pavel va fi consilier local PSD, acesta deschizând lista aleșilor PSD. Social-democrații au obținut doar 6.038 de voturi în Oradea, adică 8,89% din sufragii, iar candidatul la Primărie, Emilian Pavel s-a situat sub scorul partidului său, cu 7,74% și 5.297 de voturi. Dacă e să îi comparăm pe pesediști la votul din Oradea, Ioan Mang, candidat la șefia CJ Bihor, a avut un scor și mai dezastruos decât Pavel: 4.700 de voturi, adică 6,86%!

Prin contrast, primarul ales, Florin Birta, a avut de nouă ori mai multe voturi decât candidatul PSD! Birta a fost și peste scorul PNL, acumulând cu aproape 4.000 de voturi mai multe decât cele ale listei de consilierii locali ai PNL. Birta: 47.966 de voturi, 70,13%; PNL: 44.289 de voturi, 65,21%.
Drept urmare, Birta și-a desemnat ambii viceprimari din sânul PNL, pe Arina Moș și pe Marcel Dragoș, iar liberalii vor avea 20 de voturi și majoritate absolută în Consiliul Local Oradea.

Bodog și Pușcaș spun „pas”

Dincoace, în PSD Oradea, sunt probleme majore. Chiar dacă Pavel acceptă mandatul de consilier local, în schimb cei de pe pozițiile 2 și 3 aleg să nu reprezinte PSD în Consiliul Local, în condițiile în care liberalii au 20 de mandate, iar PSD doar trei, disproporționalitatea forțelor fiind evidentă.
Președintele organizației municipale, Florian Bodog, renunță la mandatul de ales local, el fiind parlamentar. La fel, arhitectul Cristian Pușcaș s-a răzgândit și el, spunând că între timp a primit responsabilități sporite la Universitate. „Am primit gradul de conferențiar universitar și voi avea sarcini pentru acreditarea Facultății (de Construcții, Cadastru și Arhitectură – n.red.). Noi încă nu suntem acreditați”, precizează Pușcaș, spunând că, în acest scop va ține legătura cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism din Capitală.

Așa se face că ceilalți doi consilieri locali PSD vor fi Adrian Madar, azi consilier la Curtea de Conturi și Florica Bungău (gestionar), conform celor transmise de Emilian Pavel.

Întrebat dacă ia în calcul o demisie, având în vedere faptul că este președinte executiv al PSD Bihor, Pavel a evitat un răspuns clar: „Trebuie să avem o discuție în partid, să stabilim care e strategia de urmat pentru alegerile care bat la ușă”. Pavel pune succesul lui Florin Birta pe seama transferului de imagine primit de la Ilie Bolojan și a faptului că orădenii nemulțumiți nu au venit la vot, dovadă prezența slabă la vot (37,1%). „Ceilalți candidați nu am reușit să convingem sau nu a pătruns mesajul către alegători”, admite Pavel.

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, consideră “rezultatul slab, sub așteptări”. Întrebat dacă are în vedere o demisie de la șefia PSD Bihor, Mang ne-a transmis că, în cadrul discuțiilor cu primarii PSD din județ, aceștia i-ar fi cerut să nu demisioneze. “Mi-au spus că dacă plec eu, pleacă și ei”. Cât privește faptul că s-a situat sub scorul partidului, în cursa pentru CJ, Mang are un semn de întrebare față de felul în care “au tras” unii pesediști din județ. Probabil, tocmai unii primari…

Candidatul PSD la Primăria Oradea, Emilian Pavel, se arată nemulțumit și de starea în care se află organizația municipală PSD Oradea, care nu mai are organizații de cartier pe lângă secțiile de votare, ci doar în 10 zone, în care a fost împărțit orașul. „Așa nu se poate continua, cu doar 5 oameni pe fiecare zonă”, spune Pavel. Întrebat dacă își dorește să preia organizația municipală a PSD Oradea de la Bodog, Pavel a evitat un răspuns clar, însă a precizat că este dispus să participe la reconstrucția acestei organizații.

Bodog: Pavel a coordonat!

Contactat de JB & BIHON, senatorul Florian Bodog a concluzionat că „rezultatele pe Oradea sunt slabe și asta înseamnă că trebuie să muncim mai mult”. Întrebat dacă este dispus să demisioneze de la șefia organizației pe care o conduce cu titlu interimar deja de patru ani, Bodog a evitat un răspuns ferm, aducându-l în discuție pe Emilian Pavel, ca responsabil pentru rezultatul din Oradea.

Iată ce a avut de spus Bodog: „Nu m-am gândit să demisionez de la șefia organizației, pentru că nu eu am gestionat campania electorală pe municipiu. Eu am predat decizia la candidat, cum e normal, de altfel. Nu eu am gestionat campania electorală pe Oradea. Eu, în momentul în care s-a stabilit candidatul, le-am comunicat membrilor din birou că decizia este în totalitate la candidat și să îl asculte așa cum aș spune eu.

Dar nu sunt legat de niciun scaun în partid și dacă vrea un coleg să o preia, nu mă țin cu dinții de scaun. Am acceptat să fiu președinte la municipiu când deja organizația era într-un picaj. Demisiile nu se dau în presă, ci țin de bucătăria internă. Va trebui să avem o analiză în partid. Doar în cadrul partidului poți fi evaluat și acolo se iau deciziile. În niciun alt birou”, a spus Bodog

Ioan Mang acuză nereguli în județ. Liderul PSD a ajuns cu întârziere din cauza semafoarelor de pe DN76

Reacții la cald la închiderea urnelor: aplauze la PNL și alianța USR – PLUS, atmosferă de înmormântare la PSD

Emilian Pavel: viitoarele proiecte trebuie să aibă în centrul atenției problemele orădenilor

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 • Puneti-l sef pe Herman de la Sarbi…Flotante,combinatii,consilieri manjiti si avizi dupa salarii din banii satenilor…poate va scoate la liman cu niste flotanti de la Teleorman.Vai de voi.

 • Football news:

  Ronald Koeman: Van Dijk is one of the best defenders in the world, but he was lazy, he had to work on his character
  New version of the Champions League reform: the number of teams will be increased to 36, and there may be no groups at all
  Di Maria didn't want to go to Manchester United, but he moved for a fat contract - and didn't fall into van Gaal's philosophy at all. The coach and the robbery broke it
  UEFA will reduce payments to clubs in the Champions League and Europa League for 5 years due to losses from the pandemic
  Cherchesov's son had a successful operation after breaking his jaw. Recovery period - 4 weeks
  Alberto Zaccheroni: Ibrahimovic had a greater impact on Italian football than Cristiano Ronaldo
  Lucien Favre: Borussia can't rely too much on Holand. He played all the matches for the national team