Romania

Rectificare bugetară 2020: Proiectul majorează pensiile cu 14%, faţă de 40%, cât era programat iniţial. Efortul bugetar este de 9 mld. lei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Finanţele au publicat astăzi proiectul de rectificare bugetară, care prevede majorarea punctului de pensie de la 1.265 de lei la 1.442 de lei. Cu toate că majorarea punctului de pensie prevăzută în proiect este mai mică decât intenţia iniţială de majorare cu 40%, presupune un efort bugetar de 8,75 mld. lei în 2020, adică circa 0,8% din PIB. Efortul buegtar iniţial pentru majorarea punctului de pensie cu 40% ar fi fost circa 25 mld. lei, potrivit actului normativ încă în vigoare.

Proiectul de rectificare bugetară mai arată că deficitul bugetar este prognozat să crească de la 6,7% din PIB, estimarea iniţială, la 8,6% din PIB. În primul proiect de buget pe 2020, Finanţele estimau un deficit bugetar de 3,6% din PIB. Astfel, noua prognoză a Finanţelor este cu cinci puncte procentuale din PIB peste ce era estimat în proiectul pe buget pe 2020.

Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor, a spus în cadrul prezentării proiectului de rectificare bugetară că veniturile la bugetul de stat au scăzut cu 31 mld. lei faţă de programarea iniţială, adică aproximativ 3% din PIB. În aceeaşi vreme, cheltuielile bugetului de stat din cauza crizei sanitare au crescut cu echivalentul a cca 2% din PIB. Astfel, potrivit ministrului Cîţu, cele cinci puncte procentuale din PIB care se adaugă la deficit vin exclusiv pe fondul crizei economice generate de pandemiei.

Guvernul şi-a construit noul buget pe o scădere economică de 3,8%, faţă de estimarea iniţială de scădere economică de 1,9%. Cu toate acestea, estimarea Guvernului rămâne optimistă în comparaţie cu prognozele instituţiilor internaţionale, care văd o scădere economică între 5 şi 6% din PIB pentru România.

Football news:

Liverpool will buy Jota for 41 million pounds. Wolverhampton will pay up to 13.5 million for Hoover
8 is Bavaria's favorite number. Now she beat Schalke: Gnabry scored a hat-trick, Sane scored 1+2, Lewandowski came up with an assist by rabona
Liverpool agreed a 5-year contract with Jota. The transfer amount could be 43 million euros
I left everything and went to the other side of the world for my favorite team. The heartwarming story of a Norwegian fan in love with Santos
Lewandowski scored in the 1st round of the Bundesliga in 7 seasons and repeated the championship record
Gnabry scored a hat-trick against Schalke
Lewandowski scored for Schalke in their 10th Bundesliga game in a row. This is a League record