Romania

Recuperarea lui Navalnii va dura "inca mult timp" in Germania, anunta purtatoarea sa de cuvant

Refacerea opozantului rus Aleksei Navalnii, victima unei otraviri cu noviciok potrivit a trei laboratoare europene, va dura "inca mult timp", a anuntat purtatoarea sa de cuvant Kira Iarmis, evocand cel putin "saptamani" de ingrijiri in Germania, relateaza AFP.

"Este logic, convalescenta lui Aleksei (Navalnii) va dura inca mult timp", a anuntat Kira Iarmis intr-o emisiune pe YouTube difuzata joi seara.

Navalnii "ramane pentru moment in Germania, el va urma o reeducare. Este clar ca nu este o chestiune de cateva zile, ci probabil chiar de cateva saptamani", a adaugat ea.

Neobositul activist al luptei impotriva coruptiei si un critic al Kremlinului, Aleksei Navalnii, in varsta de 44 de ani, s-a simtit foarte rau, la 20 august, la bordul unui avion, in Siberia. Trei laboratoare europene au conchis ca a fost otravit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, conceput in scopuri militare in epoca sovietica, iar capitale occidentale indeamna de-atunci Rusia sa se explice si sa ancheteze. Moscova respinge toate acuzatiile.

Intr-o postare pe Instagram, Navalnii le-a multumit pilotilor avionului care a aterizat la Omsk, in Siberia, dupa ce i s-a facut rau, salvandu-i astfel viata. "Planul asasinilor era simplu - sa ma simt rau la 20 de minute dupa decolare, dupa 15 minute sa-mi pierd cunostinta si (...) dupa o ora sa ajung intr-un sac de plastic negru", scrie el.

El le multumeste, de asemenea, specilaistilor rusi de la Urgente care l-au preluat pe aeroportul din Omsk si care i-au pus diagnosticul "o otravire", afirma el, in timp ce spitalul a respins neincetat, dupa aceea, acest diagnostic."Va multumesc de asemenea voua, priteni carora nu va cunosc numele. Sunteti oameni buni", continua el. Navalnii isi povesteste pe retele de socializare dificultatea de a-si relua viata.

"Planul este mereu simplu: sa vad un kinetoterapeut zilnic. Poate un centru de reeducare. Sa stau intr-un picior. Sa-mi recastig complet controlul asupra degetelor. Sa-mi mentin echilibrul", a scris el miercuri intr-un mesaj postat pe Instagram, insotit de o imagine in care apare pe o banca intr-un parc.

Opozantul a iesit marti din Spitalul Charite de la Berlin, unde a fost ingrijit timp de o luna de zile. Kremlinul l-a anuntat pe Navalnii ca este "liber" sa se intoarcain Rusia. Potrivit purtatoarei sale de cuvant, executori judiciari rusi au blocat conturile bancare ale opozantului si partea pe care o detine din apartament, in august, in timp ce acesta se afla in coma.

Aceste masuri, considera Iarmis, au legatura cu un contencios cu un om de afaceri sulfuros, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, al lui Navalnii si al uneia dintre aliatii sai, liubov Sobol.

Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Football news:

Ronald Koeman: Van Dijk is one of the best defenders in the world, but he was lazy, he had to work on his character
New version of the Champions League reform: the number of teams will be increased to 36, and there may be no groups at all
Di Maria didn't want to go to Manchester United, but he moved for a fat contract - and didn't fall into van Gaal's philosophy at all. The coach and the robbery broke it
UEFA will reduce payments to clubs in the Champions League and Europa League for 5 years due to losses from the pandemic
Cherchesov's son had a successful operation after breaking his jaw. Recovery period - 4 weeks
Alberto Zaccheroni: Ibrahimovic had a greater impact on Italian football than Cristiano Ronaldo
Lucien Favre: Borussia can't rely too much on Holand. He played all the matches for the national team