Romania

Refugiu şi observator turistic pentru iubitorii naturii

Societatea de Binefacere ,,Don Orione” se implică în dezvoltarea turismului din zona Șuncuiuș.

Scris de Crina Dobocan - Societatea de Binefacere ,,Don Orione” se implică în dezvoltarea turismului din zona Șuncuiuș.

Printr-un proiect transfrontalier, organizația filantropică „Don Orione” a realizat un refugiu și observator turistic în localitatea Șuncuiuș. Totodată, Societatea va organiza aici rute tematice și școală în natură.

„Vom organiza programe educaţionale pentru copii şi tineri, cu privire la biodiversitate şi protecţia naturii, ţintind pe termen lung formarea unei atitudini sănătoase cu privire la protejarea patrimoniului natural. Ne propunem să transmitem tinerilor iubirea pentru natură prin multiple activităţi, cum ar fi şcoala în natură, cursuri despre natură, înfiinţarea unei mini-grădini zoologice şi botanice” a anunțat preotul Mihai Fechetă, președintele Societății filantropice.

Lucrări

Societatea de Binefacere „Don Orione” a anunțat închiderea lucrărilor de construcție a parcului turistic din localitatea Zece Hotare și a refugiului turistic Belvedere – Observator. Acestea au fost realizate în cadrul proiectului RO-HU7 „Joint Challenge and Joint Cooperation for the Management of Cross-Border Natural Heritage”, finanțat prin Programul Interreg V-A România – Ungaria 2014-2020. Bugetul proiectului a fost de 1,1 milioane de euro, din care 400.000 de euro i-au revenit părții române, pentru realizarea refugiului turistic în localitatea Zece Hotare.

Refugiul din Şuncuiuş este un spaţiu destinat turiştilor care vor să poposescă şi să admire frumuseţile naturale, beneficiind în acelaşi timp de anumite facilităţi (acces la curent electric, utilităţi, servicii de prim ajutor, spaţii de informare turistică etc.). Popasul turistic este prevăzut şi cu un observator, pentru a putea admira de la înălțime peisajul. Refugiul turistic este accesibil și persoanelor cu dizabilitați motorii, observatorul fiind dotat cu un lift. De asemenea, în cadrul Centrului va funcţiona şi un punct de prim ajutor, destinat turiştilor care au nevoie de asistenţă medicală specializată.

Totodată, voluntarii Societății de binefacere „Don Orione” vor participa și la igienizarea unei largi suprafeţe de teren din situl Natura 2000, pentru a-i reda frumuseţea pe care o merită. În acest fel, voluntarii îşi vor conştientiza responsabilitatea lor faţă de natură, segmentul ţintă al Societăţii de binefacere fiind tinerii şi părinţii lor, precum şi rudele acestora.

În acest proiect, partenerii Societăţii orădene „Don Orione” sunt Parcul Național Crișuri – Mureș din județul Békés şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés. Proiectul a fost demarat în martie 2018, urmând ca lucrarea să fie recepţionată miercurea viitoare.

„Este important să conştientizăm că regiunea prezintă valori naturale însemnate, iar administrarea acestora, pe termen lung, se află în mâinele noastre. Deservirea reciprocă, pe termen lung, între om şi natură, este influenţată de modul nostru de viaţă, responsabilitatea noastră, gradul nostru de conştientizare, obiceiurile noastre, de consum. Dacă noi o îngrijim, şi natura va avrea grijă de noi. Aer curat şi proaspăt, apă, umbră, hrană, materie primă, posibilităţi curative şi de remediere, habitat, precum şi diversitate biologică ni se oferă în schimb”, este motivaţia celor din Societatea de binefacere ,,Don Orione”.

Citiți principiile noastre de moderare aici!

Football news:

Sanchez finished the match against Bayer, despite the injury
Solskjaer is the fifth coach with whom Manchester United reached the semi-finals of the European Cup
Manchester United are set to buy Sancho this summer despite Borussia's claim that he is staying
Shirokov beat the judge at an Amateur tournament: promised that # # # # # [vdarit] for a red card-and # # # # # [vdarit]
Brunu has scored 11 goals in 20 games for Manchester United. 7 of them were penalties
Lukaku has scored in 9 consecutive Europa League games. This is a tournament record
Konstantinos Tsimikas: Liverpool is the biggest club in the world. I supported them as a child