Declaraţii în acest sens au fost făcute de reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, transmite IPN.

Spre exemplu, spune Thomas Mayr-Harting, mecanismul care a permis posesorilor auto din regiunea transnistreană să-şi reînmatriculeze legal autoturismele cu plăcuţele neutre pentru a putea călători oriunde în lume este o acţiune care facilitează relaţiile dintre oamenii de pe ambele maluri.

Ambasadorul crede că formatul „5+2” permite o cultură a dialogului şi interacţiunii între părţi, care nu există în alte cazuri. Potrivit lui, este un proces de soluţionare mediat de OSCE, scopul căruia este soluţionarea politică a conflictului. „Este un fapt că printre cei cinci, trei mediatori şi doi observatori, există un acord de bază privind parametrii acestei soluţii. O soluţie bazată pe suveranitatea, integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional, cu un statut special pentru Transnistria”, a declarat oficialul.

În altă ordine de idei, Thomas Mayr-Harting a remarcat că este la curent cu cazul Rjavitin, că misiunea îl urmăreşte că despre acest fapt va discuta la Tiraspol.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea a declarat că la moment constată că doar 3% din numărul estimat al autoturismelor din stânga Nistrului au fost reînmatriculate cu plăcuţe „neutre”. Potrivit lui, regimul de testare introdus între 10-20 ianuarie a fost impus cu scopul de a vedea cum va afecta acest fapt dinamica de cerere pentru plăcuţe „neutre” în stânga Nistrului, dar şi pentru a evalua capacitatea oficiilor de înmatriculare. Potrivit primelor informaţii, numărul de cereri s-a mărit.

„Cel mai important e să sensibilizăm locuitorii regiunii de oportunităţile care există pentru a le asigura drepturile şi posibilitatea de a călători liber înafara hotarelor Republicii Moldova”, a mai spus vicepremierul pentru reintegrare.

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, se află în Republica Moldova în perioada 21-23 ianuarie. Mâine acesta va merge la Tiraspol, unde va avea discuţii conducerea de la Tiraspol.