Romania

Rezoluția Uniunii Europene privind anchetarea modului în care a fost gestionată pandemia de coronavirus, adoptată de OMS

​O rezoluție a Uniunii Europene privind investigarea răspunsului internațional la pandemia de coronavirus a obținut marți susținerea adunării ministeriale anuale a Organizației Mondiale a Sănătății, informează Reuters.

Dintre cele 194 de state membre ale OMS, inclusiv SUA, nimeni nu a avut obiecții cu privire la rezoluția inițiată de Uniunea Europeană în numele a 100 de state, printre care Australia și Japonia.

Practic, nicio delegație nici cea a SUA, nici cea a Chinei nu au luat cuvântul, rezoluția fiind declarată adoptată de către peședintele adunării Keva Bain, în aplauzele celor prezenți.

Rezoluția inițiată de UE și susținută de Australia solicită lansarea „unui proces de evaluare” cât mai curând posibil pentru a examina răspunsul internațional asupra sănătății și măsurile luate de Organizație ca răspuns la pandemie.

Beijingul s-a opus inițial ideii de investigație internațională cu privire la pandemie. Proiectul adoptat marți nu menționează însă China sau orașul Wuhan.


Marele exclus al Adunării este Taiwanul, care a confirmat că nu a primit nicio invitație și a criticat China pentru „intimidare”.

Potrivit Beijingului, prezența Taiwanului la Adunare ar fi fost posibilă doar după recunoașterea prealabilă a principiului „o singură Chină”, deoarece statul chinez consideră insula o parte a teritoriului său, destinată reunificării, chiar și cu folosirea forței.

Deși nu face parte din OMS, Taiwanul ar fi dorit să participe pentru a împărtăși din experiența sa de succes în lupta împotriva coronavirusului, deoarece a raportat doar 440 de cazuri și șapte decese, datorită activității intense de diagnostic și prevenire.

Football news:

Micah Richards: Arsenal need to keep the Forward. It can attract other top players
York on Keane's criticism of De Gea and Maguire: Roy himself was not perfect when he played. He should be more restrained
Setien on Griezmann: When he plays, I am asked about Fathi, and Vice versa. Antoine is important to Barca
Setien on the situation with Messi: I haven't heard anything from him. Everything else is speculation
Sane did not pose in the number 10 shirt out of respect for Coutinho
Alvaro Morata: Atletico are close to the level of top clubs. We beat the best team in Europe to the Champions League
Sneijder can resume his career in Utrecht