Romania
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Se lansează prima fază a Mecanismului de ajustare a carbonului de fontieră la nivelul Uniunii Europene

Uniunea Europeană a lansat astăzi prima faza a unui sistem unic la nivel mondial, ce impune tarife la emisiile de CO2 pentru oțel, ciment dar și pentru alte bunuri importate. Prin intermediul acestui noi Mecanism de ajustare a carbonului la frontieră se încearcă împriedicarea produselor străine mai poluante din a submina tranziția ecologică.

colaj foto doi copii într-un lan de grâu, în fundal o fabrică

Se lansează prima fază a Mecanismului de ajustare a carbonului de fontieră Foto: Shutterstock

Tariful avut în vedere de către oficialii Uniunii Europene a provocat valuri de neliniște în rândul partenerilor comerciali din UE. În cadrul unui forum ținut luna trecută, emisarul Chinei pentru climă, Xie Zhenhua, a cerut țărilor să nu recurgă la măsuri unilaterale. cum ar fi și taxa UE.

UE nu va începe să colecteze această taxă la graniţe înainte de 2026. Duminică, însă, marchează începutul fazei iniţiale a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM), când importatorii din UE vor trebui să raporteze emisiile de gaze cu efect de seră generate în timpul producţiei importurilor de fier, oţel, aluminiu, ciment, electricitate, îngrăşăminte şi hidrogen.

Începând cu 2026, importatorii vor trebui să achiziţioneze certificate care să acopere aceste emisii de CO2 pentru a pune producătorii străini pe picior de egalitate cu industriile UE care trebuie să cumpere permise de pe piaţa de carbon din UE atunci când poluează.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat că se are în vedere încurajarea trecerii la nivel mondial către o producţie mai ecologică, precum şi prevenirea relocării producătorilor europeni în ţări cu standarde de mediu mai scăzute. De asemenea, sistemul este menit să îi împiedice pe aceştia să piardă în faţa concurenţilor străini în timp ce investesc pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor UE de a reduce emisiile nete ale blocului cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Companiile din Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Ucraina au declarat pentru Reuters că se aşteaptă la un impact iniţial redus în faza de probă.

Comisia Europeană afirmă că taxa la frontieră este în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului în sensul că tratează în mod egal firmele străine şi pe cele interne şi permite deduceri din taxele la frontieră pentru orice preţ al carbonului deja plătit în străinătate.