Romania

Şeful PNL Iaşi critică Primăria, dar tot nu exclude primirea lui Chirica în partid

Costel Alexe, şef al filialei PNL dar şi ministru al Mediului, a criticat nepăsarea Primăriei în privinţa studiilor legate de poluare.

„Solicit încă o dată, şi sper ca Primăria Municipiului Iaşi să realizeze cât de poate de repede, raportul privind starea de sănătate a populaţiei, pentru a vedea exact cum sunt afectaţi ieşenii de poluarea din oraş. Avem reale probleme şi asocieri certe în ceea ce priveşte incidenţa bolilor cardiovasculare peste zonele unde aerul este foarte poluat“, a declarat, ieri, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, şef al PNL Iaşi.

Iaşul, Braşovul şi Bucureştiul sunt oraşele pentru care Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement (sancţionare) împotriva României pentru nivelul uriaş de poluare a aerului. Alexe a precizat că staţiile de măsurare a indicilor de poluare din municipiu nu au funcţionat timp de aproape două luni pe parcursul anului trecut, dar, cu toate acestea, cea din Cantemir a înregistrat 36 de depăşiri (zile cu nivel de poluare peste limită), iar staţia amplasată în Podul de Piatră, 53 de zile cu concentraţii periculoase de particule PM10 (particule în suspensie în aer).

Alexe a anunţat de asemenea că este în toi o campanie naţională de controale privind respectarea avizelor şi condiţiilor de protecţie a mediului. „Ştiţi foarte bine, numeroase şantiere din municipiul Iaşi care nu respectă reglementările din avizele de mediu - perdele de protecţie, salubrizarea maşinilor la ieşirea din şantier etc.“, le-a spus el jurnaliştilor în conferinţa de presă de ieri.

Ministrul a menţionat controlul din Oancea, „unde cei de la APM şi administraţia publică locală Primăria Iaşi nu au ţinut cont de reglementările legale în vigoare, pentru că acolo avem o staţie de măsurare a calităţii aerului, staţie care ar fi trebuit să fie în centrul autorizărilor de mediu care au fost elaborate“, a menţionat Alexe.

„Nu există nicio consemnare referitoare la existenţa Staţiei Iaşi 3 - avem o staţie de monitorizare efectiv în curtea ansamblului rezidenţial care se construieşte. Staţia era amplasată acolo încă din anul 2015“, a precizat el, enumerând apoi abaterile celor trei instituţii vizate: Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda de Mediu şi Primăria Municipiului Iaşi.

Mai mult, cele două blocuri care se vor construi acolo - în ciuda opoziţiei locatarilor din zonă, despre care ziarul nostru a relatat - au prevăzute centrale termice pentru fiecare apartament, şi nu comune, ceea ce va afectat măsurătorile staţiei din zonă.

Cât priveşte sondajul pentru desemnarea candidatului PNL la Primăria Iaşi - derulat, după cum am mai precizat, de PNL Bucureşti în condiţii neclare şi deloc transparente - Costel Alexe a declarat, de data asta în calitate de preşedinte al filialei ieşene a partidului, că cercetarea sociologică încă nu s-a încheiat. La insistenţele jurnaliştilor, el a subliniat: „Dacă preşedintele filialei nu ştie care sunt rezultatele, înseamnă că tot ceea ce a apărut pe reţele de socializare sau în presă sunt simple intoxicări“.

Liderul PNL Iaşi a rezistat, ca şi la conferinţa de presă de săptămâna trecută, fără să confirme sau să infirme clar dacă Mihai Chirica va candidat din partea liberalilor pentru un nou mandat. Totuşi, a adăugat Alexe, lucrurile se vor limpezi până la 1 martie, dată când partidele trebuie să publice listele de candidaţi definitive.