Romania

Suedia a înregistrat în trimestrul doi cea mai mare contracție economică din istoria modernă a țării

Produsul Intern Brut al Suediei a scăzut cu 8,6% în al doilea trimestru al anului potrivit unei estimări făcute publice de către biroul de statistică al țării miercuri, contracția economiei suedeze fiind cea mai mare din istoria modernă a țării, relatează CNBC.

Declinul record, în mare parte o confirmare a estimărilor analiștilor, a fost semnificativ mai mare decât contracția din al patrulea trimestru din 2008 când economia suedeză s-a contractat cu 3,8% pe fondul crizei financiare globale.

Cu toate acestea Suedia a raportat un rezultat mai bun decât majoritatea țărilor europene în perioada de trei luni încheiată la sfârșitul lunii iunie ca urmare a deciziei autorităților suedeze de a nu impune o carantină strictă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Zona euro a înregistrat în trimestrul doi o cădere istorică a PIB-ului de 12,1% potrivit Eurostat.

În Franța, căderea este de 13,8%, în Spania de 18,5% iar în Germania, motorul economic al Europei, de 10,14%. Italia a înregistrat o cădere record de 12,4% a PIB-ului în trimestrul doi, în raport cu precedentul și intră astfel în recesiune.

Robert Bergqvist, economist-șef la la grupul financiar suedez SEB, a declarat pentru CNBC că dat fiind rezultatul peste așteptări al Suediei în primul trimestru (creștere de 0,1%), PBI-ul țării a scăzut în prima jumătate a anului „doar cu aproximativ jumătate comparativ cu Zona Euro”.

Citește și:

Football news:

Drogba to receive UEFA President's award for outstanding achievement
Manchester United offered 80+20 million euros for Sancho. Borussia refused
The opinion of Koeman became the decisive issue for Dembele. The coach considers the Frenchman superfluous in the Barca squad
Neville on the Premier League: I bet on city, but I'm changing my mind. Just because I looked at Liverpool
Marc-Andre Ter Stegen: Barca's Goals are still the same: to fight for all the trophies
Dembele is close to a move to Manchester United. Barcelona will let him go for 50-60 million euros
Tottenham want to sign rüdiger due to too high price for Skrinjar