Romania

Tensiuni la granita dintre Slovenia si Croatia. Un gard controversat tulbura afacerile din turismul local

Anul 2015 a adus schimbari uriase in Germania si nu numai. Sute de mii de refugiati au luat drumul Europei. Au fost tari care au incercat sa blocheze fluxul de migranti construind garduri la frontiera.

"Ruta balcanica" trece, spre exemplu, prin Croatia si Slovenia, iar aceasta a fost una dintre tarile care au ridicat bariere. Decizia de atunci tulbura si acum relatiile dintre cele doua state vecine. Reportajul marca Deutsche Welle a fost difuzat vineri si samabata de Digi24.

Raiul traficantilor de persoane

Anul acesta, au fost depistate aproximativ 1000 de treceri ilegale in zona. Politia foloseste inclusiv drone de supraveghere nocturna pentru a urmari activitatile ilegale si a constatat ca majoritatea refugiatilor sunt ajutati de traficantii de persoane. "Cei mai multi migranti ilegal sunt din Afganistan, Maroc, Tunisia, Algeria, Bangladesh si Pakistan", spune Boris Korasa, seful Politiei din Crnomelj. In Metlika, un mic oras de la granita, parerile sunt impartite in ceea ce priveste gardul de frontiera. "E bine ca l-au construit. Nu mai sunt la fel de multe ... E o masura de protectie", spune o femeie.

Valea Kolpei era inainte o zona salbatica si foarte populara in randul turistilor. Veneau pentru drumetii, ciclism si canotaj. Un loc in care se puteau relaxa. Acum parca nu mai e la fel..."Nu este normal sa faci un gard intr-o zona salbatica precum aceasta. E o nebunie. Ceva e in neregula cu un gard intr-un peisaj pitoresc. De parca asta ar salva Europa!" - spune Martin Lindic, antreprenor in turism.

O alta granita in Europa. Prima de acest fel din regiune. Guvernul spune ca gardul e temporar, dar nimeni din valea Kolpei nu-l mai crede.

Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Football news:

Christian Vieri: Messi is the Harry Potter of football. When he's done, I'll throw out the TV
Barcelona Vs Juventus: We are glad that you were able to see ­čÉÉ on your field
Rennes coach on one point in 2 games Champions League: this is our debut, we are learning
Simone Inzaghi: a Draw with Brugge can greatly affect the position in the group
Lopetegui on the win over Rennes: Sevilla played almost perfectly
Danilo about 0:2 with Barca: Juventus played organized, but not aggressive enough
Tuchel on neymar's adductor muscle injury: I hope it is not serious