Romania

Tot mai mulți români reclamă persoanele care nu poartă mască pe stradă

oameni masca

Cine nu poartă mască, are de furcă nu doar cu Poliţia, ci şi cu cetăţenii cu spirit justiţiar. Curg reclamaţii peste reclamaţii, atât în mediul online, cât şi la Telverde la adresa celor prinşi fără mască pe stradă. Unora le şi place să fie vigilenţi şi denunţă în mediul virtual orice abatere. Abia azi Guvernul a clarificat când putem da masca jos în aer liber. Şi nu, la plimbare în parc cu iubita sau iubitul, sărutul nu e permis.

Mii de amenzi s-au dat în weekend, în București, pentru nepurtarea măștii de protecție în mod corespunzător, potrivit observatorews.ro.

Citește și: Dezvăluire-bombă a lui Gheorghe Piperea! Cum face bani doctorul Virgil Musta din testarea pentru Covid

Pentru că nu e clar când şi unde putem să ne dăm masca jos în aer liber, oamenii au luat pe cont propriu responsabilitatea şi îşi fac singuri dreptate.

Aşadar, au început să reclame persoanele care că nu poartă mască pe stradă. Atât pe reţelele de socializare, cât şi la telefonul verde, sunt făcuţi de ruşine cei care încalcă regula.

Şi în magazine, personalul trebuie să fie mereu vigilent şi să le atragă atenţia clienţilor.

În ultima săptămână au fost înregistrate 148 de apeluri la telefonul verde, dintre care 29 au fost confirmate. Doar ieri, au fost înregistrate 30 de sesizări. 63 de reclamaţii au fost şi sub formă de dovezi foto şi video. Doar 11 dintre ele au fost confirmate de poliţişti.

Bogdan Iancu, antropolog: Infectările şi numărul mare de decese care au loc în România au dus la acest comportament care începe din ce în ce mai mult să fie panicat, să îi vadă pe cei care nu poartă mască ca pe nişte purtători de virus sau potenţiali purtători de virus, iresponsabili poate.

Există însă şi reclamagii care fac exces de zel. Şi iau extrem de în serios vânătoarea de nemascaţi.

Bogdan Iancu, antropolog: Pentru unii, oamenii care nu poartă mască sunt un fel de oameni care vor să le facă rău.

La două săptămâni de când a fost prelungită starea de alertă, Guvernul vine cu precizări în ce priveşte purtarea măştii în aer liber în localităţile cu indici de infectare peste 3 la mia de locuitori. Aşadar, atunci când mâncăm, bem, fumăm sau facem sport, putem da masca jos.

Atunci când facem o activitate fizică, de exemplu alergăm, putem să ne dăm jos masca de protecţie. Condiţia este ca între noi şi persoanele din jur să fie o distanţă de minimum doi metri. În cazul în care această distanţă nu poate fi păstrată, de exemplu zona pietonală este aglomerată, atunci obligatoriu va trebui să ne punem masca de protecţie.

Alte activităţi nu sunt trecute la excepţii: cine iese la plimbare cu iubita în parc va trebui să se abţină de la sărutat.

Cei care contestă purtarea măştii le fac zile grele nu doar celor vigilenţi, ci şi poliţiştilor. La Bacău, un bărbat a refuzat să se legitimeze. În ajutorul său au mai sărit alţi doi bărbaţi, care la fel nu purtau mască, aşa că poliţiştii au avut nevoie de întâriri.

2080 de amenzi au fost date în Bucureşti, în trei zile de controale în stradă.

Football news:

Maradona is the best dribbler with a phenomenal number of goals and assists. But is it true that he won Serie A alone?
Italian championship. Juventus will play Benevento, Atalanta Miranchuk against Verona, Inter away to Sassuolo
Ex-Manchester United defender Valencia moved to Mexico's Queretaro
Gerard Pique: I always dreamed of becoming President of Barca, but I don't know if it will happen
Rejoice and enjoy life in this mediocre time. Remember the great phrases Maslachenko-join
Ex-Manchester City defender Lescott has resumed his career with racing Murcia of the Spanish 4th division
Lampard on Chelsea vs Tottenham match: We are fighting for leadership, the game will be important. But there is still a long way to go