Romania

Uniunea Europeana sprijina Hong Kong-ul si avertizeaza Beijing-ul

Uniunea Europeana isi va coordona masurile de sustinere pentru populatia din Hong Kong si avertizeaza ca aplicarea legii privind securitatea, impusa de Beijing in fosta colonie britanica, va avea "un impact" asupra relatiilor sale cu China, a anuntat luni seful diplomatiei europene, Josep Borrell.

"Uniunea Europeana va elabora un raspuns coordonat in sprijinul autonomiei Hong Kong-ului", a declarat Josep Borrell, dupa o intalnire cu ministrii de externe ai UE la Bruxelles, prima dupa patru luni, noteaza AFP, citata de AGERPRES.

Josep Borrell a vorbit in special despre vize si burse care sa permita locuitorilor din Kong Kong sa calatoreasca in UE si despre restrictii la exportul de arme destinate fortelor de securitate.

"Am adoptat astazi un dublu mesaj cu un sprijin pentru autonomia Hong Kong-ului si libertatile fundamentale si, in ceea ce priveste China, spunem ca masurile vor avea un impact asupra relatiilor noastre", a declarat seful diplomatiei europene.

"Astazi, cu Franta, ne-am propus sa adoptam o pozitie europeana cu privire la modul in care vom trata cu Hong Kong-ul in viitor, cand legea de securitate va fi aplicata in teritoriu", a indicat, la randul sau, seful diplomatiei germane Heiko Maas, a carui tara detine de la 1 iulie presedintia prin rotatie a UE.

Omologul sau francez, Jean-Yves le Drian, nu a facut declaratii luni, dar miercurea trecuta a anuntat hotararea Frantei de a reactiona. "Avem in vedere masuri pe care va trebui sa le anunt cand va veni momentul", a declarat el."Acest lucru trebuie sa aiba un impact asupra exporturilor de arme, de exemplu, inclusiv cele cu dubla utilizare (civila si militara). Consideram logic sa tratam Hong Kong-ul in acelasi mod in care tratam China continentala", care este deja vizata de acest tip de masura, a insistat Heiko Maas.

Ministrul german intentioneaza "sa faciliteze intrarea chinezilor din Hong Kong in Europa si sa sprijine activitatea oamenilor de stiinta, a cercetatorilor, jurnalistilor si artistilor care intampina probleme prin programe de burse si un acces mai usor".

De asemenea, UE trebuie sa se pronunte asupra unei modificari a acordurilor de extradare, potrivit oficialului german, care a mentionat si asistenta juridica reciproca.


"Cred ca toate statele membre ale Uniunii Europene se gandesc deja la aceasta", a mai spus el.

Football news:

Shakhtar forward Moraes before the semi-final with Inter: the Matches we always want
Ocampos on Sevilla – Manchester United semi-final: Historical confrontation. We're really hungry
Chelsea can give Bakayoko on loan to Milan for 3 million euros with the right to buy out for 35 million^. Milan intends to return Chelsea midfielder Tiemoue Bakayoko, who played for the Rossoneri on loan in the 2018/19 season
Lopetegui Pro 1-0 with Wolverhampton: Sevilla deserved to win against a very good team
Kashtru about the defeat of Basel: a Difficult match, but Shakhtar dominated almost all the time
Nuno about 0:1 with Sevilla: Disappointment. Wolverhampton conceded too often in the final minutes
Immobile about Newcastle: They called my agent when the sheikhs bought the club