Adriana Nedelea LA FIX, 18 septembrie

Principalele declarații făcute de Beatrice Mahler:

Aproape 450 de pacienți cu COVID-19 sunt internați vineri în secțiile de Terapie Intensivă.

Pacienții cu COVID-19 care ajung în secțiile de Terapie Intensivă sunt intubații, procedură care crește riscul de infecții nosocomiale.

Managerul Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, unde sunt internați pacienți cu COVID infectați și cu germeni intraspitalicești, vorbește în emisiune despre riscurile asocierii celor două infecții.

Fată de 15 ani, vândută pe un pitbull şi o pereche de cizme de damă! Cinci traficanţi au drogat-o, au obligat-o să se prostitueze și unul singur e în puşcărie, după 9 ani

Recomandări

Fată de 15 ani, vândută pe un pitbull şi o pereche de cizme de damă! Cinci traficanţi au drogat-o, au obligat-o să se prostitueze și unul singur e în puşcărie, după 9 ani

Adriana Nedelea LA FIX, 17 septembrie

Părinții continua să facă sesizări privind neregulile școlii online. Unii părinți reclamă că sunt probleme de conectare la platformele unde se pot face ore online sau că nu toți elevii au conturi. Alții spun că, deși tehnologia funcționează, profesorii refuză să pornească laptopul și camera video când predau pentru jumătatea de clasă care vine la școală – elevii rămași acasă neavând, prin urmare, acces la ore.

Lectorul universitar Anamaria Nicola, fost decan al Facultății de Jurnalism din București, vrea să dea în judecată școala în care învață copiii ei, pentru că, spune ea, le încalcă elevilor dreptul la învățare fără discriminare și nu asigură egalitate de asigurării șanse, prevăzute de legislație.

Anamaria Nicola a explicat în emisiune cum au loc orele în școala în care învață copiii ei.

Cazul Anei Nagy, decedată de COVID. Ovidiu Nagy: „Mama mea a luat în spital coronavirus și trei germeni nosocomiali. Nu a supraviețuit!”

Recomandări

Cazul Anei Nagy, decedată de COVID. Ovidiu Nagy: „Mama mea a luat în spital coronavirus și trei germeni nosocomiali. Nu a supraviețuit!”

„Eu vreau să dau în judecată școala copiilor mei pentru că încalcă în mod conștient legislația. Încalcă în mod conștient, flagrant și cu rea-voință articolul 3 din Metodologia-cadru din 10/09/2020”, a spus Anamaria Nicola.

Ea a afirmat că nu vrea să își mute copiii la altă școală și nici nu vrea să se lupte cu fiecare diriginte sau cu directorul școlii pentru drepturi pe care ei sunt obligați să le asigure copiilor.

Problema nu e a copiilor mei, problema este că școala românească își bate joc de jumătate dintre copii.

Anamaria Nicola, fost decan al Facultății de Jurnalism:

Mai mult, spune Anamaria Nicola, școala mai și respinge orice propunere de ajutor din partea părinților, orice încercare de a mișca sistemul.

Eu una nu vreau să mă mai lupt cu ei. O fac de șapte ani. N-am obținut decât faptul că am sădit în mintea copiilor mei neputințele și neîncrederea în sistem. De acum, nu vreau decât atât: să-i dau în judecată pentru că își bat joc de copii.

Anamaria Nicola, fost decan al Facultății de Jurnalism:

25% din cazurile noi de coronavirus sunt în București, Iași și Vâlcea

1.679 de persoane au aflat de miercuri până joi că au coronavirus. 25% din infectările confirmate în ultimele 24 de ore sunt doar în București (244) și județele Iași (110) și Vâlcea (83).

PNL-istul care a agresat o femeie în stradă candidează la o primărie din Bistrița. Orban: „Îmi pun obrazul pentru el”. Gorghiu: „Nu știam că a revenit în partid”

Recomandări

PNL-istul care a agresat o femeie în stradă candidează la o primărie din Bistrița. Orban: „Îmi pun obrazul pentru el”. Gorghiu: „Nu știam că a revenit în partid”

Numărul persoanelor confirmate cu coronavirus de la începutul pandemiei a ajuns la 108.690, din care 4.312 (aproape 4%) au murit, cele mai multe pentru că aveau și alte boli la momentul infectării cu COVID-19.

În spitale mai sunt 6.960 de pacienți, din care 460 în stare gravă, internați la Terapie Intensivă.

La nivel mondial, numărul cazurilor de coronavirus a depășit 30 de milioane, peste jumătate din numărul celor infectați fiind în SUA (6.828.301), India (5.122.846) și Brazilia (4.421.686).

Cele trei state au împreună aproape 45% din numărul persoanelor decedate din cauza COVID-19 la nivel mondial, care joi a depășit 945.000.

Peste 70% din persoanele care s-au infectat cu SARS-CoV2 s-au vindecat, numărul total fiind aproape de 22 de milioane.

Anchetă penală în cazul primarului care și-a pedepsit fiica și a filmat-o dezbrăcată. Protecția Copilului verifică dacă fata este în siguranță în familie

Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, a anunțat în emisiune că în cazul primarului din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, au fost sesizate organele de cercetare penală, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni care aduc atingere drepturilor copilului.

”Pot exista repercusiuni de natură penală, dacă faptele săvârșite se confirmă și imaginile sunt dovedite a fi reale. Se face o anchetă cu privire la situația familiei. Sancțiunile vor fi de natură penală”, a spus Mădălina Turza.

Președintele ANDPDCA a mai spus că a cerut Direcției pentru Protecția Copilului Bistrița-Năsăud să verifice securitatea copilului în familie.

”Dacă în urma anchetei DGASPC se va constata că există un risc iminent asupra sănătății și integrității copilului, se va dispune o măsură de protecție”, a mai spus Turza.

Nu există niciun fel de scuză, niciun părinte din țară și din lume nu are dreptul să își trateze astfel copilul. Acesta este un tratament inuman și degradant.

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA:

Primarul Traian Ogâgău: „Nu este moarte de om. Este greșit că am trimis video cuiva, asta da”

Primarul din Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, a reacționat în emisiune, după ce în spațiul public a apărut înregistrarea video în care își umilea fiica.

Pot să zic că îmi pare rău, dar dacă ați văzut filmulețul, nu este moarte de om. Nu am dezbrăcat-o pe fată intenționat, era ieșită din duș.

Traian Ogâgău, primarul din Sângiorz-Băi:

Întrebat dacă a greșit că și-a umilit fiica drept pedeapsă și a filmat-o dezbrăcată și îngenuncheată, Traian Ogâgău răspunde: „Este greșit că am trimis video cuiva, asta, da. În rest, este problema noastră, din interiorul familiei”.

Primarul, care candidează pentru al doilea mandat la alegerile locale din 27 septembrie, dă vina pe PSD pentru că a ajuns filmulețul în spațiul public.

„Eu nu știu dacă există vreun părinte care să nu își certe copiii sau să nu strige la ei sau să nu îi pună la colț. Sigur, nu este o scuză. Eu am făcut acest filmuleț numai pentru familie. Cum a ajuns la domnul Suciu (candidatul PSD la primăria Sângeorz-Băi n.r.) și la domnul Radu Moldovan (președintele CJ Bistrița Năsăud – n.r.), v-aș ruga să îi întrebați pe dânșii”, a mai spus Traian Ogâgău.

Adriana Nedelea LA FIX, 16 septembrie

Miercuri este ziua unui nou record de cazuri noi de coronavirus de la începutul pandemiei: 1.713 de infecții confirmate în ultimele 24 de ore.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București – 211, Cluj – 99 și Suceava – 91.

De marți până miercuri, un singur județ nu a avut niciun caz confirmat de COVID-19: Ialomița.

Numărul cazurilor de coronavirus în România a depășit 107.000 și 4.285 de pacienți au murit în urma infectării cu COVID-19, majoritatea având și alte boli.

În spitale sunt 6.854 de pacienți cu COVID-19, dintre cre 471 sunt la Terapie Intensivă. Alte 11.164 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.782 se află în izolare instituționalizată.

Școala a început de trei zile, online și la clasă, și deja au apărut primele semnale că orele de curs nu sunt tocmai ce trebuie. Mulți părinți reclamă că elevii nu se pot conecta pentru a face ore online sau că, deși există platforme pe care se pot face cursuri, unii profesori nu vor să le acceseze și preferă să lucreze doar cu copiii care vin la clasă.

Mama unui elev a povestit în emisiune că la școala copilului ei, din Sectorul 1 al Bucureștiului, sunt profesori care refuză să predea online, să pornească după începerea orei camerele video pentru a vedea și elevii care fac orele de acasă.

Răspunsurile pentru părinți au venit de la Roxana Cercel, inspector la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care a spus, indirect, că profesorii care refuză să predea și online nu pot fi obligați și nici sancționați.

Ce ar putea păți un profesor care refuză să predea și pentru copiii care nu pot veni la școală și trebuie să învețe de acasă pentru că așa au decis școala, inspectoratul și autoritățile sanitare?

”Inspectoratul școlar intervine punctual în astfel de situații, prin discuții cu conducerile școlilor și încearcă să vină în sprijinul lor, să consilieze profesorii care refuză și să îi determine să îi învețe și pe copiii care stau acasă”, a răspuns Roxana Cercel.

Se tem profesorii că se expun când predau online?

”Învățarea online presupune și această expunere a profesorului. Totodată, învățare online înseamnă și că pot încărca teme de lucru pentru elevi pe platformele de susținere, unde nu e vorba de evidentă expunere, iar copilul să își preia de acolo informațiile”, a mai spus inspectorul școlar.

Scenariul hibrid nu presupune că profesorul le predă elevilor din clasă, dar simultan colegii acestora care învață de acasă pot urmări online lecția?

”Așa este, așa ar trebui să se înțeleagă”, a răspuns Roxana Cercel.

Unii părinți au întrebat dacă profesorul care refuză să intre online își ia salariul întreg, deși el predă doar pentru jumătate dintre elevi.

”Își ia salariul pentru că el face jumătate de lecție cu cei din clasă”, a fost răspunsul inspectorul școlar.

”Inspectoratul școlar și conducerea unității de învățământ au obligația să intervină punctual acolo unde sunt cazuri de profesori care au tot ce le trebuie să ducă și partea de online pentru copiii care învață de acasă, însă refuză din motive independente de noi să facă acest lucru”, a explicat inspectorul școlar.

Întrebată ce le-ar transmite profesorilor care refuză să predea și online, inspectorul școlar a răspuns:

”Îi rog să înțeleagă că trecem printr-un moment inedit, că toți parcurgem momente care nu au precedent, că trebuie să ne adaptăm și să conducem actul de învățare pentru toți copiii, atât pentru cei care se află în clasă, cât și pentru cei care continuă învățarea de acasă. Să treacă dincolo de aceste privări pe care le vedem, în sensul că nu dorim să avem expunere”.

Adriana Nedelea LA FIX, 15 septembrie

Numărul cazurilor noi de coronavirus a depășit din nou 1.000. Marți, autoritățile au anunțat că 1.111 persoane au fost confirmate cu infecție SARS-CoV2 în ultimele 24 de ore.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București – 214, Ilfov și Suceava – câte 53 și Cluj – 49.

Numărul deceselor anunțate în ultimele 24 de ore este mai mult decât dublu față de cel transmis de autorități în bilanțul de luni. Marți au fost anunțate 51 de noi decese din cauza COVID-19, față de 22 luni.

În aproape șapte luni de la primul caz de coronavirus confirmat în România, numărul persoanelor infectate a ajuns la 105.298, iar al deceselor la 4.236.

La nivel mondial, numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 30 de milioane. Peste 21 de milioane dintre cei infectați s-au vindecat, iar numărul deceselor se apropie de un milion.

Psihiatru: ”Depresiile, anxietățile sunt în creștere din cauza incertitudinilor din pandemie”

Mărturiile părinților din toată lumea, la redeschiderea școlilor, arată cât de scump plătim fiecare lună în care rămânem rupți unii de alții. Fără să învinovățească autoritățile sau școlile, părinții constată că, pentru copii, școala online nu face decât să crească dependența lor de ecrane și frustrarea de a nu putea interacționa cu oamenii.

Medicul psihiatru Eduard Moțoescu, de la Spitalul de Psihiatrie ”Alexandru Obregia” din București, a vorbit în emisiune despre efectele asupra elevilor, și în special a celor din clasele primare, a multelor ore petrecute zilnic în fața ecranelor de calculator sau laptop, pentru cursurile online, o premieră pentru România, din cauza pandemiei de coronavirus.

”Riscurile școlii exclusiv online sunt că pot să provoace o frustrare mare din partea copiilor și a părinților. Tehnologia nu poate suplini contactul interuman direct. De aceea, apar foarte multe răbufniri, multe frustrări”, a spus medicul.

El s-a referit la oamenii care au ieșit să protesteze în stradă, în Germania, față de regulile anti-COVID.

”Nu sunt capriciile unor guvernați, cu când ne izolăm mai bine, cu atât suntem mai în siguranță. Este însă mai greu de înțeles, iar frustrarea este evidentă și în creștere”, a spus Moțoescu.

Medicul a vorbit și despre efectele interacțiunilor limitate prin cursurile online asupra copiilor.

”Este o limitare foarte importantă pentru copii. Pentru unii copii, se poate potrivi, dar sunt foarte puțini. Sunt foarte multe aspecte care lipsesc din acest suspans al vieții de școlar. Paradoxal, copiii tânjesc să meargă la școală, să se vadă cu colegii, cu profesorii. Ăsta este un beneficiu al acestei situații”, a explicat medicul psihiatru.

Copiii sunt mai vulnerabili la depresie și anxietate. Sper că situația asta să nu mai dureze foarte mult. Tensiune este mare, în creștere. Cazurile de anxietate, de depresie sunt mult mai multe acum decât media zilnică de acum câteva luni la consultațiile medicale.

Eduard Moțoescu, medic psihiatru la Spitalul ”Alexandru Obregia”:

Important de semnalat este și faptul că, spune medicul, copiii nu sunt obișnuiți să vadă oameni mascați.

”Fața are un rol foarte important în comunicarea non-verbală. Carențele astea crează depresie și anxietate”, a spus Moțoescu.

”Le recomand părinților să încerce să suplinească prin comunicarea cu copiii lor ceea ce școala nu mai poate face. Să fie mai preocupați de ei, să fie aproape și psihic”, a conchis medicul.

Magistrala de metrou din Drumul Taberei are o capacitate de 50.000 de călători pe oră

Metroul din Drumul Taberei a fost deschis marți 15 septembrie, după aproape 9 ani de lucrări și amânări. Lucrările la Magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei au început în 2012 și s-au oprit brusc un an mai târziu, din cauză că au fost tăiate fondurile alocate acestui proiect. 17 miniștri ai Transporturilor și 8 directori Metrorex au avut pe birou proiectul metroului din Drumul Taberei în cei opt ani de lucrări și toți au anunțat date de finalizare a lucrărilor care au fost repetat amânate.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a dat în emisiune detalii despre noua magistrală de metrou, anunțată ca cea mai măreață realizare a Metrorex de după Revoluție.

Trenurile de metrou de le magistrala M5 Eroilor – Drumul Taberei vor circula la un interval de 6 minute pe rețeaua principală și 12 minute în capetele de linie Râul Doamnei și Valea Ialomiței.

”Există posibilitatea ca, odată achiziționate noile rame de metrou, pentru care sunt în derulare proceduri de achiziție, să se circule la un interval de 90 de secunde”, a precizat Scrioșteanu.

El a mai anunțat că instalațiile tehnice de pe Magistrala 5 permit o circulație mult mai densă față de celelalte rețele de la metrou, având o capacitate de 50.000 de călători pe oră.

Odată cu achiziția trenurilor care urmează să circule pe M5, se poate trece pe circulație fără conductor. Sistemul este așa de performant că trenurile pot să circule singure pe această magistrală.

Ionel Scrioșteanu a explicat și de ce a întârziat foarte mult finalizarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei, anunțată inițial pentru 2015 și amânată ulterior atât de mult încât deschiderea Magistralei 5 a ajuns subiect de glume și bancuri.

”Glumele și bancurile au avut un fundament și un adevăr, pentru că a durat mult prea mult această magistrală. Anularea finanțărilor din 2013-2014 a condus la o procedură groaie cu constructorul, care nu și-a mai încasat banii și au început tot felul de meciuri între Metrorex și constructori”, a spus secretarul de stat.

Gheorghe Udriște, cel care a pornit proiectul Magistralei 5 în 2011, când era la conducerea Metrorex, a spus de ce crede el că au durat lucrările trei ori mai mult decât era estimat în momentul în care s-a săpat prima dată pentru metroul din Drumul Taberei.

”Incompetența, combinată cu rea-voință și intervenția politicului acolo unde lucrurile mergeau bine, pentru că totul mergea bine”, a susținut Udriște.

Vinovați pentru întârzierea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei ar fi, spune Gheorghe Udriște, cel puțin doi miniștri ai Transporturilor, care au transferat din banii alocați proiectului.

În 2012, la conducerea Ministerului Transporturilor a venit un ministru liberal, Silaghi, care a transferat din fondurile alocate metroului o sumă însemnată către Compania Națională de Drumuri. Practic, era tot ce avea de cheltuit metroul în acel an. Capacul l-a pus ulterior ministrul Fenechiu, sub comanda sau sub înaltul patronaj al premierului Ponta.

Gheorghe Udriște, fost director al Metrorex:

Gheorghe Udriște a spus că regretă că nu a fost invitat la inaugurarea magistralei de metrou din Drumul Taberei și pentru acest moment are ”un sentiment amar”.

”Îmi pare rău, aș fi vrut să fiu martor, pentru că din 1979 nu mi-a lipsit nicio punere în funcțiune a metroului”, a mai spus Udriște.

Adriana Nedelea LA FIX, 14 septembrie

Ultimele cifre anunțate de autorități arată că 692 de persoane au fost confirmate cu infecție cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, când au fost făcute doar 7.331 de teste, de trei ori mai puțin față de zilele anterioare.

Un sfert dintre cazurile noi de coronavirus sunt în București, în 24 de ore fiind confirmate 168 de noi infectări. Urmează județele Iași, cu 41 de cazuri noi și Vâlcea, unde în ultimele 24 de ore au fost confirmate 37 de cazuri noi

Cinci județe nu au niciun caz nou confirmat de duminică până luni: Bihor, Botoșani, Covasna, Ialomița și Sălaj.

Numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 105.000 de la prima infecție confirmată în România, pe 26 februarie.

Autoritățile au anunțat 22 de noi decese, numărul total al pacienților cu COVID-19 ajungând la 4.185.

În spitale mai sunt acum 7.134 de pacienți cu COVID-19, dintre care 456 sunt în stare gravă, internați la Terapie Intensivă.

____________________________________________________________________

Cum a fost începutul de an la școli cu scenariu galben și scenariu roșu

Școala în pandemie a început luni, după șase luni în care elevii nu au mai mers la clase. Aproape 100.000 de elevi vor continua însă să învețe de acasă, fiind în scenariul 3 (roșu) la începutul noului an școlar.

În 12.423 de şcoli, elevii merg fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 este scenariul hibrid de învăţare (jumătate online și jumătate de acasă), iar în alte 262 de şcoli, elevii vor învăţa exclusiv online.

La Liceul Teoretic ”Dante Alighieri” și la Colegiul Național ”Ion Neculce” din București, ambele din București, școala a început în scenariul mixt.

Directoarele celor două licee, Maria Dan și Cătălina Olaru, au spus în emisiune cum vor învăța elevii și ce măsuri s-au luat.

Constantin Țâru, directorul Școlii Gimnaziale din comuna Bivolari, județul Iași, care nu s-a deschis de luni, pentru că școala este în scenariul roșu și deocamdată toți elevii învață online, a explicat de ce s-a ales această variantă de începere a noului an școlar.

”Toate școlile din comună sunt pregătite, am schimbat mobilierul, am pregătit clasele pentru distanțarea de un metru, toate sunt igienizate și își așteaptă copiii. Problema este că în comună este un cămin de bătrâni unde au fost confirmate cazuri de COVID. Din această cauză s-a luat hotărârea să fie suspendate cursurile din comuna Bivolari”, a spus directorul Constantin Țâru.

El a precizat că primarul comunei i-a spus că de lunea viitoare vor fi reluate cursurile în clase sau în scenariul galben, jumătate online și jumătate la școală.

_______________________________________________________________________

Nelu Tătaru: „Dacă nu se respectă regulile, o să avem 2.000 de cazuri de la o zi la alta”

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a spus, într-un interviu pentru Libertatea, în prima zi a noului an școlar, care crește riscul răspândiri virusului, că autoritățile iau în calcul un scenariu pesimist în care numărul cazurilor noi de COVID-19 ar putea ajunge la 2.000 pe zi, dar că această situație poate fi gestionată.

”Dacă respectăm toți regulile, putem să rămânem la acel platou de 1.500, dacă nu, putem vedea o creștere spre 2.000 de cazuri de la o zi la alta”, a afirmat ministrul.

Nelu Tătaru a explicat și cum sunt afectați copiii de infecția cu COVID-19.

”între 0 și 19 ani, rămâne un procent de 6%, estimările pe care le făceam la început au rămas aceleași. Într-adevăr, patologia la copil este asimptomatică. Acum o săptămână, aveam acel studiu făcut în care eram în jur de 85.000-86.000 de români infectați, din aceștia 5.000 erau între 0-19 ani. Din aceștia, între 0 și 9 ani erau 1.978, între 10-19 ani erau 3.127”, a mai spus ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru, despre decizia ministrului Educației de a fi și diriginte la clasa a V-a

Întrebat cum comentează decizia ministrului Monica Anisie de a fi și diriginte la clasa a V-a și dacă aceasta poate fi interpretată ca o posibilă înlocuire de la conducerea Ministerului Educației, Nelu Tătaru a spus că nu a auzit să fie discuții legate de o remaniere guvernamentală.

“Și eu am dorința să revin să operez, dar sunt ministru al sănătății și e o problemă destul de importantă această pandemie încât să avem acordată toată atenția în acest moment”, a spus Nelu Tătaru.

Cum a fost prima zi de școală pentru copilul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății a spus în emisiune, și cum a fost prima zi de școală pentru băiatul lui de 10 ani, care învață într-o școală cu scenariu hibrid.

”Este un copil ascultător și cred că suferința tatălui în această perioadă l-a făcut să înțeleagă altfel sau poate mai bine ca ceilalți copii ce înseamnă această pandemie și ce înseamnă un moment de începere a unei școli, în care se crează aglomerații și în care elevii se bucură că se revăd”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

Adriana Nedelea LA FIX, 11 septembrie

România a depășit pragul de 100.000 de cazuri COVID, de la debutul pandemiei. Autoritățile au anunțat vineri 1.391 de cazuri noi de coronavirus, din care cele mai mult sunt în București – 140.

595 de școli și licee din București vor începe activitatea pe 14 septembrie în scenariul galben, adică învățământ hibrid/mixt, iar 24 de unități școlare vor fi în scenariul roșu, adică învățământ exclusiv online, a decis Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, condus de prefectul Capitalei.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu Țipișcă, a explicat în emisiune de ce nicio școală din București nu a intrat în scenariul verde.

”S-a aprobat scenariul 2 de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ din municipiul București, prevăzute în anexa 1. Vorbim despre 595 de unități de învățământ care vor funcționa pe scenariul 2, adică scenariul galben”, a spus Mariana Stancu Țipișcă.

Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii Capitalei, s-a aprobat scenariul 3, scenariul roșu, de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ din București pentru 5 unități de învățământ din Capitală.

Mai există o anexă 3 unde sunt enumerate 19 unități de învățământ preuniversitar care nu au fost cuprinse în nici un scenariu, dar își vor desfășura procesul de învățământ în scenariul 3, online.

Mariana Stancu Țipișcă, purtător de cuvânt Prefectura Capitalei:

În total, în Capitală sunt 24 de unități de învățământ care vor funcționa după scenariul roșu.

Conform Marianei Stancu Țipișcă, pentru cele 19 unități de învățământ de la anexa 3 au fost luate în calcul și alte considerente, cum ar fi infrastructura și resursele umane.

”Ordinul comun prevede că aceste scenarii se vor schimba din două în două săptămâni sau va fi analizată includerea într-un nou scenariu ori de câte ori este nevoie”, a mai precizat Mariana Țipișcă.

Adriana Nedelea LA FIX, 10 septembrie

Ministerul Sănătății le cere școlilor să primească elevi la școală, din 14 septembrie, doar dacă au adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate sau avizul epidemiologic pentru reintrare în colectivitate.

Medicii de familie cer însă să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, pentru a evita răspândirea infecției cu COVID-19 atât pentru elevi și părinți, cât și pentru bolnavii cronici care merg la cabinete pentru controale periodice. Ei propun ”folosirea mijloacelor de comunicare la distanță în situația în care școala solicită anumite documente pe care medicul de familie le eliberează, comunicare între medicul de familie, școală și părinte”.

Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ifov, a explicat în emisiune când le sunt necesare elevilor la școală adeverința medicală și avizul epidemiologic. Ea a atenționat că este important ca la începutul anului an școlar, în plină pandemie de coronavirus, să nu se aglomereze cabinetele medicilor de familie cu elevi și părinți.

„Avizul nu se eliberează decât dacă ai fost bolnav mai mult de trei zile. Atât! Doar într-un ciclu de învățământ. Elevii sănătoși nu au nevoie de aviz și sunt, slavă Domnului, în București, destule școli care au înțeles asta și nu-i pun pe părinți pe drumuri”, a spus Sandra Alexiu.

Este un exces de zel, în fiecare an. Suntem copleși de părinți care cer, din cauza faptului că le cere școala, să se acopere de hârtii pentru ca să prevină nu știu ce. O hârtie nu te ferește de coronavirus! Elevii care nu se înscriu acum într-un ciclu de învățământ, care nu sunt bolnavi, nu au nevoie de acte.

Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ifov:

Medicul de familie a explicat că, atunci când este înscris un copil în clasa pregătitoare sau la grădiniță, el are nevoie de o fișă, pentru că se duce într-o colectivitate pentru prima dată.

”Noi îi spunem dacă are are ceva la inimă, dacă are ceva la plămâni, îl consultăm, îi eliberăm o adeverință cu tot acest consult de bilanț și un aviz epidemiologic că poate intra în colectivitate”, a precizat Sandra Alexiu.

Medicul a adăugat că, din acest moment, copilul va avea o fișă la grădiniță, iar când se va duce la școală, va pleca și cu fișa de la grădiniță.

”Când se duce din ciclul primar, pleacă și cu fișa, prin transfer, la ciclul gimnazial. Practic, noi nu ar trebui să dăm, ca medici de familie, acestor copii decât la intrarea în grădiniță, pentru că pe urmă sunt preluați de sistemul școlar, unde există medici și asistente, mai ales în orașe. Acolo unde nu sunt, există o problemă”, a mai spus Alexiu.

Din nefericire, ne confruntăm cu un exces de zel de interpretare a legii. Există inspectori școlari care le cer școlilor și directori, care le cer părinților avize și adeverințe de fiecare dată, ceea ce este un abuz.

Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ifov:

Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ifov susține că legea este neclară, iar autoritățile care iau deciziile îngreunează situația.

Vine și ministrul la televizor și spune: Sunt obligatorii! Ce să înțeleagă bieții părinți? Atâta vreme cât în lege scrie clar ciclu de școală și vin miniștrii de la educație, de la sănătate și spun că este obligatoriu să fie văzuți copiii la începutul anului, că nu au fost văzuți de câteva luni. Păi de ce să îi vezi în fiecare lună dacă sunt sănătoși?

Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ifov:

____________________________________________________________________________

”Nu se poate vorbi de educație de calitate în clase cu peste 30 de elevi”

Președintele Asociației Învățătorilor din România, Viorel Dolha, a vorbit în emisiune despre educația în clasele supraaglomerate și problemele pe care le-ar putea avea profesorii și elevii în noul an școlar.

Școala începe peste patru zile și pandemia a schimbat regulile, dar a arătat și mai pregnant problemele, lipsurile și nevoile din sistemul de învățământ. Specialiștii europeni în educație au mai adăugat un semnal de alarmă: România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de elevi care revin unui învățător, cu 19,5, față de 13,6 media în celelalte state membre UE.

Viorel Dolha a spus că situația din școli este îngrijorătoare, pentru că 19,5 din raport este media în România și la aceasta s-a ajuns întrucât sunt foarte multe clase cu peste 30 de elevi.

”Asta, în mod clar, face ca într-o oră de curs, care nu e o oră pentru că are și pauză, să-i vină rândul unui elev să citească, să întrebe, să poată dialoga poate câteva secunde. Este deprimant”, a mai spus președintele Asociației Învățătorilor.

Viorel Dolha a atenționat că nici cel mai de ispravă învățător nu poate compensa numărul mare de elevi dintr-o clasă, pentru că, matematic, acesta are la dispoziție doar câteva secunde de a interacționa cu fiecare copil.

”Aș spune că e precum într-o ciorbă, oricât de gustoasă, am adăuga niște polonice de apă. Așa e și atunci când elevii sunt într-un număr mare”, a mai spus președintele Asociației Învățătorilor.

Viorel Dolha a vorbit și despre cât de pregătiți sunt învățătorii să predea online.

”Nu au fost învățați să predea online la nivelul serios și organizat, nu toți. Lucrul acesta trebuia făcut din primăvară, să fie obligatoriu inclusiv ca profesorul care învață să fie testat”, a afirmat Dolha.

Comitetele Județene pentru Situații de Urgență decid vineri cum vor începe școlile din 14 septembrie, în funcție de numărul cazurilor de coronavirus din fiecare localitate. Scenariul 1 prevede că toți elevii merg la școală, în scenariul 2, cursurile vor fi jumătate la școală și jumătate online, iar scenariul 3, care se decide dacă sunt multe cazuri de coronavirus, presupune că toți elevii învață de acasă, online.

România se apropie de 100.000 de cazuri de coronavirus, cu patru zile înainte de începerea școlilor.

Autoritățile au anunțat joi 1.380 de cazuri noi de coronavirus, din care 25% sunt în București (201), Bacău (82) și Timiș (69).

Peste 41.000 de pacienți cu COVID-19 s-au vindecat, iar alți aproape 13.000 asimptomatici au fost externați la 10 zile de la depistare.

În spitale mai sunt acum 7.133 de pacienți cu COVID-19, dintre care 459 în stare gravă, la Terapie Intensivă.

La nivel mondial, numărul cazurilor de coronavirus a depășit 28 de milioane, din care peste 20 de milioane s-au vindecat. Aproape 909.000 de persoane infectate au murit de la începutul pandemiei de coronavirus.

Adriana Nedelea LA FIX, 9 septembrie

Guru Bogdan Giuseppe, judecat din 2017 pentru 31 de violuri, 23 de agresiuni sexuale și alte infracțiuni, continuă să atragă victime. Libertatea a prezentat cazul documentat de trei jurnaliști. Ce au găsit este șocant: după trei ani, el este liber și a luat-o de la capăt cu “angajarea” de fete pe care le consideră naive. Bogdan Giuseppe susține că lucrează în domeniul ezoterismului de 16 ani, dar “zeii” i-au interzis până anul ăsta să-și facă publicitate și să-și ia ucenici.

Psihologul Marius Rusu a făcut în emisiune profilul unui agresor sexual și a spus cum am putea să recunoaștem o persoană care caută victime.

Astfel de persoane sunt foarte manipulatoare și au abilități peste medie privind manipularea. Totodată, dau dovadă de o perseverență pe care victimele o percep ca pe un disconfort, ca pe o agresivitate.

Psihologul Marius Rusu:

Când dăm curs unor asemenea întâlniri, este important ca o altă persoană să știe că mergem acolo și să avem planul nostru de back-up.

Psihologul Marius Rusu:

Adriana Nedelea LA FIX, 8 septembrie

Autoritățile au anunțat marți 1.136 de cazuri noi de coronavirus, din care aproape 25% sunt în București. În București, de luni până marți, au primit confirmarea că sunt infectați cu coronavirus 257 de persoane. Urmează județele Ilfov, cu 63 de cazuri noi de coronavirus, Brașov și Iași, cu câte 44 de noi infectări confirmate în ultimele 24 de ore.

Numărul persoanelor confirmate cu coronavirus de la începutul pandemiei a depășit 97.000, din care aproape 41.000 s-au vindecat. Alte peste 12.000 de persoane care au ajuns la spital cu coronavirus au fost externate la 10 zile de la depistare.

În spitale mai sunt marți 7.199 de pacienți cu COVID-19, din care 460 în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

Numărul pacienților cu COVID-19 care au murit se apropie de 4.000, marți fiind anunțate alte 41 de decese.

______________________________________________________________________________

Oamenii din trei localități din județul Sibiu, obligați să poarte mască de protecție peste tot

În județul Sibiu sunt 1.612 cazuri de coronavirus confirmate din 27 martie, când a fost anunțată prima infecție cu SARS-CoV 2. Mari au fost anunțate 26 de cazuri noi, aproape triplu față de luni, când autoritățile județene au raportat 10 infectări noi.

Din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus, autoritățile județene au decis ca, de marți 8 septembrie și până pe 21 septembrie, masca de protecție să se poarte obligatoriu în toate spațiile deschise în orașului Miercurea Sibiului și în satul Arpașu de Sus. Prima localitate din județul unde măsura a fost impusă este comuna Slimnic, unde oamenii sunt obligați să poarte mască peste tot de săptămâna trecută.

Prefectul județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu, a explicat în emisiune cum s-a ajuns la aceste decizii și în ce alte localități s-ar putea impune noi restricții.

Prefectul a spus că, în cazul orașului Miercurea Sibiului, decizia a fost luată pentru că au fost 14 cazuri noi de coronavirus la o populație de 1.858 de persoane.

”Rata incidenței cumulate a fost la Miercurea Sibiului peste nivelul de alertă de trei îmbolnăviri la mia de locuitori. Aceeași situație a fost și în satul Arpașu de Sus”, a precizat prefectul.

În cele trei localități, poliția, jandarmeria, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Protecția Consumatorilor și Direcția Sanitară-Veterinară verifică zilnic respectarea măsurilor, conform unui plan stabilit în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a adăugat prefectul județului Sibiu.

Mircea Crețu a mai spus că, în afara celor trei localități, a fost analizată și situația din comuna Ludoș, unde sunt 3 cazuri de COVID la 690 de locuitori, dar propunerea DSP a fost de a nu se impune noi restricții și aici, pentru că cele 3 cazuri nu au legătură între ele.

”Ne îngrijorează situația infectărilor cu COVID-19, sperăm că este întâmplătoare această creștere a cazurilor noi. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele zile, pentru că situația este analizată nu pe zi, ci pe două săptămâni. În ultimele 14 zile am avut 260 de noi îmbolnăviri”, a mai spus Mircea Crețu.

Prefectul a vorbit și de scenariul în care va începe școala în județul Sibiu, din 14 septembrie.

Localitățile din județul Sibiu cu scenariu roșu, în care toți elevii ar trebui să facă școală online, sunt, potrivit datelor actuale, Ludoș, Arpașu de Jos și Slimnic. Problema este că între 30 și 40 de elevi din aceste localități nu au acces la internet și nici tablete pe care să le poată folosi pentru cursuri online.

Prefectul a spus că Inspectoratul Școlar Județean a cerut în urgență Ministerului Educației să asigure tablete pentru acești copii. Ceilalți copii, care au dispozitive, pot intra de pe telefon în aplicația Zoom pentru a face cursuri online.

”Nu pot să spun dacă până luni vor primi tablete copiii, pentru că nu depinde de mine. Credem și sperăm că așa va fi”, a mai spus prefectul, întrebat dacă se vor găsi soluții până la începerea noului an școlar.

Prefectul a spus că în celelalte localități din județul Sibiu, cel mai probabil va fi decis scenariul 1 de începere a cursurilor, cu prezență sută la sută la școală, pentru că nu sunt situații epidemiologice deosebite.

_____________________________________________________________________________

Ce amenzi riscă părinții care nu își lasă copiii să meargă la școală de teama pandemiei?

Părinții sunt obligați să își trimită copiii la școală până în clasa a X-a, iar dacă refuză, pot primi amenzi. Codul penal prevede și pedeapsa cu închisoarea pentru retragerea sau împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu.

Avocata Lucia Pascaru a explicat în emisiune ce prevede legislația și ce riscă părinții care ”în mod nejustificat” nu îi lasă pe copii să meargă la școală din 14 septembrie, când începe noul an școlar în pandemie.

Părinții care nu îi lasă pe copii sau chiar îi conving să nu meargă la școală sunt pasibili de răspundere penală. Este vorba de articolul 380 din Codul Penal.

Avocata Lucia Pascaru:

Pedepsele pe care le riscă părinții sunt amenda penală sau chiar închisoarea, a mai spus avocata.

Amenda, fiind una penală, ea duce la existența unui cazier pentru părintele respectiv și este și foarte mare. Minimum ar fi 1.200 de lei, iar maximum 120.000 de lei, a precizat avocata.

”Părintele care nu plătește amenda respectivă riscă să facă zile de închisoare sau muncă în folosul comunității. În mod cu totul excepțional, se poate ajunge și la pedeapsa închisorii. Pedeapsa este de la trei luni la un an”, a mai spus avocata.

Ea a precizat că infracțiunea a fost introdusă în 2014, nu pentru situații din pandemii, ci pentru a preveni și limita abandonul școlar.

”Este o infracțiune destul de nouă în legislația noastră, încă nu există o practică judiciară vastă. Încă nu știm exact cum vor vedea instanțele această situație, pentru că textul legal ne spune în felul următor: «Părintele care în mod nejustificat îl retrage sau îl împiedică pe minor prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu». Aici, probleme va pune sintagma «în mod nejustificat», pentru că unii dintre părinți vor spune că este total justificat să nu își lase copiii la școală în această perioadă, având în vedere toată situația cu pandemia”, a explicat avocata Lucia Pascaru.

Și președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus în emisiune că legislația în vigoare prevede clar sancțiuni pentru părintele care nu își trimite copilul la școală.

Marius Nistor a precizat însă că nu crede că se va ajunge atât de departe și le-a recomandat părinților să trimită copiii la școală. Cu atât mai mult cu cât sunt mulți profesori de peste 60 de ani care au ales să meargă la clasă, deși au afecțiuni, asumându-și toate riscurile pandemiei, pentru a putea fi alături de elevi.

El a precizat că sunt însă și profesori care și-au depus cerere de pensionare anticipată, pentru a nu se expune în cazul unei posibile infectări.

Liderul sindical a vorbit și despre scenariile care prevăd cursuri online, susținând că cel mai probabil vor fi probleme, din cauza faptului că sunt foarte mulți copii care nu au tablete și unii stau în zone unde nici nu există conexiune la internet.

”Nu este suficient să spunem că am dat tablete în școlile din mediul rural, copiii trebuie să știe să le folosească și familiile lor să îi poată îndruma. Or, noi avem zone defavorizate unde copilul nu poate beneficia de niciun fel de pregătire din partea familiei. Copiii nu vor putea utiliza tableta, degeaba i-o dăm”, a atras atenția Marius Nistor.

Adriana Nedelea LA FIX, 7 septembrie

Andrei Șelaru, cunoscut drept Selly, unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri, vorbește în direct la Adriana Nedelea LA FIX despre propunerile pe care le-a adresat Guvernului și Ministerului Educației pentru reformarea sistemului de învățământ, pentru a face școala, spune el, ”mai atractivă și mai eficientă”.

Recent, Selly a postat pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Monica Anisie, și premierului Ludovic Orban prin care propune reformarea sistemului de învățământ.

Lipsurile sistemului de învățământ asupra cărora atrage Selly atenția i-a scos pe elevi în fața Guvernului chiar astăzi.

”Mi se pare un semn al faptului că elevii își doresc schimbare și că sistemul de educație din România trebuie reformat din rădăcină”, a spus Selly, în emisiune.

Vloggerul a precizat că sunt patru lucruri care trebuie schimbate urgent în educație și pe toate le-a explicat în scrisoarea deschisă: reducerea timpului petrecut la școală, schimbarea modului în care predau profesorii și în care se raportează la elevi, schimbarea programei școlare și digitalizarea educației.

”Programa școlară trebuie actualizată cu materii care să îi pregătească pe elevi pentru viață, vorbim de educație economică, educație civică pe bune, despre investiții, taxe, nutriție, alimentație sănătoasă, internet, media. Sunt lucruri care ne înconjoară și nu învățăm despre ele”, a spus Selly.

Legat de digitalizarea educației, Selly a spus că ar trebui să se renunțe la lucruri care nu își au rostul, cum ar fi examenul de bacalaureat la informatică dat cu hârtie și pix.

Școala a avut un impact major asupra mea, în mod pozitiv. În schimb, programa școlară mi s-a părut învechită. Școala se străduiește să te învețe lucruri care nu îți sunt de folos, iar cele cu adevărat importante sunt ignorate”, a adăugat Selly.

______________________________________________________________________________

Profesor: ”Dacă respectăm ghidul, profesorul nu are pauză deloc, iar copiii sunt roboței”

Cristina Tunegaru, profesor de Limba și literatura română la o școală din București, a vorbit într-un interviu pentru Libertatea despre începutul de an școlar în pandemie și noile reguli impuse de Ministerul Educației pentru profesori și elevi.

”Nu suntem pregătiți pentru școala online sau pentru scenariul mixt. Din martie, când am suspendat școala prima dată, până acum, nu s-a făcut nimic pentru pregătirea profesorilor pentru online”, a spus profesoara.

Ea a vorbit și despre ghidurile pe care ar trebui să le respecte profesorii și elevii din 145 septembrie.

”În ghid, profesorul nu are pauză deloc în perioada în care stă la școală, el stă mereu cu copiii. Ghidurile sunt absolut fanteziste, pentru că îi descrie pe copii ca pe niște roboți care nu au nici ei pauză. Toată lumea trebuie să se descurce ca la carte”, a explicat Tunegaru.

Ea s-a referit și la profesorii din România, spunând că, dincolo de discuția privind modul în care ar trebui să preda aceștia, trebuie văzută realitatea școlii românești, cu profesori blazați și nepregătiți, care învață abia când ajung la clasă cum să predea.

”Ritmul învățării va fi mult mai lent, pentru că de fiecare dată trebuie să explici pentru cei care au stat acasă”

Profesoara a explicat și care vor fi efectele învățării în scenariul mixt, cu jumătate de program la școală și cealaltă jumătate online, de acasă.

Cristina Tunegaru a spus că ea nu crede că scenariul mixt – la clasă și online – va funcționa la o calitate decentă. Din această cauză, copiii care vor învăța de acasă și vor urmări orele înregistrate nu vor avea parte de o educație de calitate.

Atunci când se vor întoarce la școală, vor avea întrebări, lipsuri din ce s-a discutat anterior. Și atunci, ritmul învățării va fi în anul acesta mult mai lent, pentru că de fiecare dată va trebui să reiei acest conținut pentru cei care au stat acasă.

Cristina Tunegaru, profesoară de limba și literatura română:

Peste toate aceste probleme mai este și recuperarea materiei pierdute anul școlar trecut, din martie până în iunie, când școlile au fost închise.

”Cele mai multe școli nu au susținut ore online și atunci trebuie să integreze conținuturile materiei din martie până în iunie în planificările de anul acesta. Și vorbim de trei luni, nu de săptămâni, va fi extrem de dificil”, a adăugat Cristina Tunegaru.

Ea a spus că pierderile vor fi și mai mari pentru elevii din clasa a VIII-a, care învață după programe școlare noi și care trebuie să se pregătească pentru examenul de anul viitor după alte modele de subiecte.

”Este o generație de copii de care Ministerul Educației și-a bătut joc”, a mai spus Tunegaru.

_____________________________________________________________________________

Cursuri la școală sau online? Inspectoratele școlare au primit situația cazurilor de COVID, după care decid scenariile

Ministerul Sănătății a publicat, luni, lista incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare județ și localitate. Pe baza acesteia se stabilește după care din cele trei scenarii vor funcționa școlile.

Scenariul 1 înseamnă participarea tuturor elevilor la ore în școală, scenariul 2 – jumătate din ore la școală și cealaltă jumătate de acasă, online, iar scenariul 3 presupune că toți elevii fac școală online.

Potrivit hărții epidemiologice publicate luni dimineață de Ministerul Sănătății, 43 de localități erau în scenariul 3, 410 în scenariul 2 și 2.728 în scenariul 3. În București, rata de incidență la 1.000 locuitori este 1,12, ceea ce înseamnă scenariul 2.

Datele publicate luni de Grupul de Comunicare Strategică arată că în ultimele 24 de ore au fost confirmate 883 de cazuri noi de coronavirus.

Cele mai multe cazuri noi confirmate de duminică până luni sunt în București – 187, Buzău – 72 și Bacău – 65.

Numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 95.897 de la începutul pandemiei, din care peste 42% s-au vindecat. Alte peste 12.000 de persoane cu COVID-19 asimptomatice au fost externate la 10 zile de la depistare.

În spitale mai sunt luni 7.325 de pacienți cu COVID-19, dintre care 465 în stare gravă la Terapie Intensivă. Alte 10.100 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.115 se află în izolare instituționalizată.

Autoritățile au anunțat luni alte 33 de decese ale unor pacienți care aveau coronavirus, toți suferind și de alte boli înainte de infectare. Numărul deceselor a ajuns la 3.926.

Adriana Nedelea LA FIX, 4 septembrie

Numărul cazurilor noi de coronavirus a scăzut de la 1.365 joi la 1.339 vineri, în condițiile în care au fost făcute cu peste 1.000 de teste mai multe.

Bucureștiul are în continuare cele mai multe cazuri noi de coronavirus – 114 confirmate în ultimele 24 de ore. Urmează, potrivit datelor anunțate vineri de Grupul de Comunicare Strategică, județele Timiș – cu 78 de cazuri noi, și Brașov – cu 75 de infectări confirmate de joi până vineri.

47 de noi decese au fost anunțate în ultimele 24 de ore, dintre care 46 aveau și alte boli când s-au infectat cu COVID-19.

În spitale mai sunt 7.396 de pacienți cu COVID-19, dintre care 485 sunt în stare gravă și sunt îngrijiți la Terapie Intensivă.

Cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar, România are 92.595 de cazuri de coronavirus și 3.812 decese.

_____________________________________________________________________________

”Copiii trebuie să meargă la cursuri și școala să asigure siguranța lor”

Medicul pediatru Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara, a avertizat că nu toate şcolile din România sunt pregătite pentru începerea anului şcolar.

Mihai Gafencu a spus că, dacă ne raportăm la scenariile și regulile sanitare stabilite de autorități înainte de începerea noului an școlar, nu se poate să nu avem școli care se vor închide din cauza infectărilor cu COVID-19.

Cred că în actuala situație, cu un caz pozitiv dovedit în clasă și trei cazuri dovedite în școală, nu avem cum să mai avem școli deschise în câteva săptămâni.

Medicul pediatru Mihai Gafencu:

Medicul a explicat de ce nu este periculos pentru un copil să aibă coronavirus: ”Copiii nu sunt afectați, nu avem cazuri grave, nu avem decese în rândul lor”.

Copiii peste 10 ani sunt, însă, avertizează medicul,”un vector de transmitere la fel de agresiv ca și adultul”.

Medicul a precizat că spre deosebire de manifestările predominant respiratorii ale adultului, la copii, infecția cu COVID-19 poate avea inclusiv manifestări digestive.

Medicul susține însă redeschiderea școlilor și crede că elevii trebuie să învețe în colectivitate.

”Copiii trebuie să fie la școală, iar școala trebuie să își asume complet și profesionist siguranța angajaților și a copiilor. Încă se mai poate realiza, pe repede înainte”, susține medicul.

Mihai Gafencu crede însă că multe școli nu sunt acum pregătite pentru începerea noului an școlar, deși 80% dintre conducerile școlilor au spus că vor reîntoarcerea elevilor la clase.

Trebuia să fim până acum pregătiți, iar școlile să fie pline de specialiști, de cadre didactice, de soluții medicale și controale ale autorităților locale legate de desfășurare. Cred însă că școlile nu sunt pline de oameni care să fie preocupați, măcar în aceste ultime zile, de condițiile începerii școlii.

Medicul pediatr Mihai Gafencu:

Medicul spune că acum, cu 10 zile înainte de începerea școlii, autorităților locale le revine sarcina să se asigure că toate măsurile sunt luate în școli și să pregătească revenirea copiilor la clasă în siguranță.

”Avem 7-10 zile de mobilizare masivă să vedem ce se poate respecta din condiţiile de începere a şcolii”, a adăugat medicul pediatru.

Mihai Gafencu spune că realitatea din școli arată că sunt clase înghesuite, copiii nu au toți tablete, sunt zone fără internet. Mai mult, spune medicul, scenariul cu o săptămână la școală și următoarea săptămână acasă este o ”idee năstrușnică”, pentru că părinții nu vor putea să stea cu ei acasă, în condițiile în care există temeri că vor veni ”urgii economice” și locuri de muncă pierdute.

Medicul crede însă că autoritățile locale pot găsi soluții bune pentru școala în siguranță, mai ales în sate, unde sunt copii mai puțini și clasele pot fi fragmentate în grupe mai mici pentru a ține școala deschisă tot timpul.

”Acum se va dovedi vorba românească «omul sfințește locul». Altfel, în mediul rural unde supravegherea va fi slabă, se va întâmpla un dezastru.

Medicul a vorbit și despre responsabilitatea părinților în noul an școlar în pandemie.

Părintele trebuie doar să aibă atenție și bun-simț să nu își trimită copilul vădit bolnav la școală. Așa cum trebuia să se întâmple și până acum dar nu s-a întâmplat. În situația actuală însă, este un mare semn de risc dacă școala îi acceptă.

Medicul pediatru Mihai Gafencu:

Medicul a mai spus că termometrizarea la școală nu este o soluție, ci elevii trebuie monitorizați de cadre medicale din școli. Din păcare, spune medicul, foarte multe școli nu au cabinete medicale.

El a precizat că o analiză făcută de organizația Salvați Copiii a arătat că din 150 de școli, doar 16 aveau cabinete medicale și personal de specialitate pe toată durata programului școlar.

”150 de şcoli nu sunt în stare să facă faţă noilor condiţii de începerea a anului şcolar. O cincime dintre şcoli nu au aviz sanitar”, a precizat medicul, indicând datele de la Salvați Copiii.

Medicul a subliniat că revenirea la școală a elevilor este cu atât mai importantă cu cât avem peste 35% din copii în risc de excluziune socială.

”Revenirea la școală este esențială pentru familiile lor, pentru că suntem și una dintre țările din Uniunea Europeană cu zonele cele mai sărace. Autoritățile locale trebuie să facă acum enorm față de puținul pe care îl fac de obicei, pentru ca toți copiii să fie în siguranță la școală și să nu ducă acasă bunicilor această infecție”, a mai spus Mihai Gafencu.

_____________________________________________________________________________

Mircea Miclea, despre anul școlar în pandemie: „Profesorul trebuie să predea de două ori mai bine”

Mircea Miclea, profesor universitar și fost ministru al educației, a vorbit în emisiune despre cum va fi școala în pandemie și ce ar trebui să facă profesorii pentru ca anul școlar care începe pe 14 septembrie să nu fie unul pierdut.

”Succesul școlar va fi determinat în primul rând de prestația didactică a profesorilor. Cheia este la profesori, nu la proceduri”, a spus Mircea Miclea.

Fostul ministru a spus că sunt trei lucruri de care trebuie să se țină cont pentru un an școlar de succes: profesorii să predea de două ori mai bine decât au făcut-o în anii trecuți, să aibă capacitate de autocontrol, pentru a nu fi copleșiți și a transmite propriile îngrijorări și anxietăți și să stea mai mult de vorbă cu părinții elevilor.

Anul școlar va fi încheiat cu succes dacă elevii vor fi învățați ce trebuie să învețe. Nu este suficient să nu avem copii cu coronavirus, ci ei trebuie să învețe ce trebuie să învețe în acest an, altfel este un eșec din punct de vedere educațional.

Un profesor care predă bine, focalizează atenția copiilor pe lecție și o parte din timp îi scoate din îngrijorările lor.

Dacă ai o lecție bună, e ca și cum ai citi un roman bun, te absoarbe, te duce în lumea lui și uiți de lumea și de necazurile din jurul tău. Asta trebuie să devină o lecție.

Mircea Miclea:

Mircea Miclea a vorbit și despre ce ar trebui să facă Ministerul Educației pentru a fi un an școlar câștigat. Fostul ministru al Educației crede că cel mai important este ca în bugetul de anul viitor, obligatoriu să fie alocate fonduri pentru învățământ remedial.

Cu siguranță vor fi elevi care, din varii motive, nu vor putea să asimileze în aceste condiții materia. Noi trebuie să avem grijă de ei.
Asta înseamnă că plătești meditații cu profesori pentru ca elevii respectivi să recupereze materia învățată.

Mircea Miclea:

Fostul ministru al Educației a dat ca exemplu Marea Britanie, care a alocat 1,5 miliarde de lire sterline pentru învățământ remedial.

Mircea Miclea a mai spus că Ministerul Educației ar trebui să se ocupe de e-learning. Asta înseamnă ca lecțiile pentru fiecare materie să fie făcute de cei mai buni profesori și apoi încărcate pe o platformă de e-learning.

”Un profesor care predă prost în fața clasei, va preda și mai prost în fața unui ecran. Atunci, ar trebui selectați profesorii cei mai buni pe diverse materii și lecțiile lor filmate. În jurul acestor filmări, poți să adaugi exemple, contraexemple, texte, resurse suplimentare, aplicații și să faci o lecție model”, a explicat Miclea.

Mircea Miclea, care este și profesor la Facultatea de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai, a spus, din calitate de psihoterapeut, cât de tare ne-a afectat pandemia de coronavirus.

”Din păcate, pe platformele noastre de psihoterapie online, a crescut numărul de conturi de opt ori în ultimele luni, deci sunt de opt ori mai mulți oameni care au nevoie de terapie decât înainte și cred că acest trend va continua”, a spus Miclea.

El crede însă că această perioadă de pandemie este o bună oportunitate de a învăța să tolerăm mai mult riscurile.

Vrem să trăim o viață care nu are niciun risc. Nu există viață care nu are riscuri, numai materia nevie nu are. A fi viu înseamnă a-ți asuma riscuri.

Mircea Miclea:

Adriana Nedelea LA FIX, 3 septembrie

Numărul cazurilor de coronavirus a depășit 91.000 în peste șapte luni de la anunțarea primului pacient cu COVID-19 din România, pe 26 februarie.

Numai în ultimele 24 de ore, 1.365 de persoane au primit confirmarea infectării cu coronavirus.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București – 197, Bacău – 115 și Bihor – 84, iar cele mai puține infectări cu COVID-19 în ultimele 24 de ore sunt în Botoșani – 5 și Ialomița – 9.

Numărul pacienților cu COVID-19 internați în stare gravă, în secțiile ATI, a scăzut de la 519 miercuri la 503 joi.

Președintele CJ Prahova: ”Fără ajutor, Spitalul Județean din Ploiești va fi sufocat”

Spitalul Județean de Urgență din Ploiești este acum supraaglomerat.
Marius Niculescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, spune că de aproape o lună, capacitatea de primire a pacienţilor confirmaţi cu coronavirus este depăşită.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a fost joi la Spitalul Județean din Ploiești, unde a propus soluții pentru ca spitalul să gestioneze mai bine cazurile COVID-19.

Joi, în județul Prahova sunt 42 de cazuri noi de coronavirus, numărul total ajungând la 4.383.

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a vorbit în emisiune despre situația infectărilor cu COVID-19 și soluțiile pentru Spitalul Județean, pe care îl are în administrare.

Situația este acum gestionabilă, dar trebuie să ne pregătim pentru mai mulți pacienți cu COVID-19 care ar putea veni în perioada următoare. Trebuie să avem unde să îi trimitem, pentru că, la un moment dat, acest spital va fi sufocat.

Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova:

El a precizat că, împreună cu managerul spitalului, a cerut ministrului Sănătății să decidă ca și alte spitale din județ să fie unități COVID și să poată primi din oamenii care acum se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe.

”La Unitatea de Primiri Urgențe avem cea mai mare problemă, pentru că avem un volum foarte mare de pacienți care trebuie testați”, a atenționat Bogdan Toader.

Președintele Consiliului Județean Prahova a mai spus că județul are suficiente unități sanitare pentru a primi pacienții COVID, dar acestea trebuie să fie desemnate prin ordin de ministru și asta i-a solicitat ieri ministrului Sănătății, într-o conferință, și astăzi, când Nelu Tătaru a fost să vadă care este situația din Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

Dacă numărul de cazuri va crește, situația va deveni critică și va trebui – cum s-a întâmplat și acum două săptămâni – să trimitem pacienți către alte spitale din alte județe, ceea ce nu este normal.

Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova:

Bogdan Toader a mai spus că o altă problemă la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești o reprezintă medicii de Terapie Intensivă, care sunt greu de găsit. El a precizat că, acum, spitalul ar mai avea nevoie de cinci medici pentru a face față numărului de cazuri noi de coronavirus.

”Este deranjant sau deplasat că autoritățile impun noi norme cu o săptămână înainte de începerea școlilor”

Christian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare, a vorbit în emisiune despre noile norme impuse școlilor și grădinițelor de Ministerul Educației pentru noul an școlar, printre care și aceea că after school-urile nu mai pot funcționa în aceleași clădiri în care sunt și grădinițe.

”Mi se pare puțin deplasat sau deranjant faptul că aceste norme apar cu o săptămână înainte de începerea anului școlar, după o perioadă în care unitățile de învățământ au investit ca să poată acomoda copiii în spațiile pentru after school”, a spus Comșa.

El a întrebat autoritățile ce le poate spune acelor părinți care deja și-au înscris copiii la programul after school și s-au organizat pentru începerea noul an școlar, iar dintr-o dată ”totul a sărit în aer”.

”Trebuie să depășim modul acesta de a legifera și să oferim predictibilitate. Nu comentez dacă măsura este bună sau nu, ci vreau să spun că dacă iei o măsură, trebuie să creezi un interval de timp în care unitățile de învățământ să se poată adapta noilor norme”, a adăugat Comșa.

”Sălile de clasă vor arăta ca niște pușcării cu despărțitoare pe bănci”

Din 14 septembrie, la școală vor fi zeci de reguli care trebuie respectate de elevi și profesori: mască de protecție în clasă, separatoare de plexiglas la bănci în sălile aglomerate. Unele măsuri sunt chiar controversate: profesori care schimbă clasa în 5 minute, pauze organizate astfel încât elevii de la clase diferite să nu se întâlnească, prezență și note trecute pe agendele profesorilor.

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a spus în emisiune cum crede el că va fi la școală din 14 septembrie.

”Distanțarea din punct de vedere fizic, nu ai cum să o respecți, iar dacă vrei să nu încalci acest lucru, trebuie să vii cu separatoare. Practic, cu despărțitoarele din material acrilic la fiecare elev, sălile de curs vor arăta ca niște pușcării”, a spus Cristache.

El a precizat că acum, cu o săptămână înainte de începerea școlilor, o problemă este de unde mai poți cumpăra aceste despărțitoare și la ce prețuri.

Mai mult, spune Iulian Cristache, nu sunt suficiente aceste despărțitoare pentru a respecta normele, ci este nevoie și de angajarea de personal nedidactic, unde directorii de școli au dificultăți.

Reprezentantul părinților acuză Direcțiile de Sănătate Publică și experții de la Ministerul Sănătății care au elaborat normele pentru noul an școlar în pandemie că lucrează greu și nu le explică directorilor de școli ce au de făcut sau dacă pot obține aprobare pentru măsurile anti-COVID pe care le iau.

Sunt școli care trimit adrese, solicită ajutor și nu le răspund. Ei doar au venit cu aceste recomandări, s-au spălat pe mâini și nu mai vin să ajute, nu mai coboară la nivelul unității de învățământ să aprobe repede, să răspundă repede la o solicitare. Sunt boieri, stau în birouri.

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache

Cristache a mai atenționat că sunt probleme cu internetul în mediul rural și nici acum nu se știe dacă măștile dacă vor fi asigurate măcar pentru elevii din familii defavorizate.

După caniculă, două zile de ploi și vijelii

Meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii pentru jumătatea de est a țării, valabile de joi până vineri seară.

Meteorologul Alina Șerban, de la Administrația Națională de Meteorologie, a spus în emisiune unde va ploua cel mai mult și cât de mult va scădea temperatura. în cele două zile de instabilitate atmosferică.

”Vremea va fi instabilă, joi, în nord-estul, centrul și sud-vestul teritoriului, iar la noapte și vineri, în regiunile sud-estice. Vor fi averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil și căderi de grindină. Vor fi cantități de apă ce vor depăși 25-35 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse 40-50 de litri pe metru pătrat”, a spus meteorologul ANM.

Joi după-amiază, va ploua în nordul și vestul Moldovei, în sudul, centrul și estul Transilvaniei, în nordul Olteniei și al Munteniei, iar de joi seară, până vineri seară, în regiunile sud-estice, în Muntenia, Dobrogea, în jumătatea de sud a Moldovei, în sudul și estul Transilvaniei.

”De vineri dimineață, fenomenele vor deveni mai intense și cantitățile de apă mai însemnate în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, precum și în zonele de munte ale județelor Vrancea, Prahova, Brașov, Covasna și Dâmbovița, unde este posibil să se acumuleze cantități de peste 50-70 de litri pe metru pătrat”, a precizat Alina Șerban.

În cele două zile vor fi și temperaturi mai scăzute, în special în regiunile sudice și estice, unde zilele trecute a fost caniculă.

”Vremea se va răci de la o zi la alta cu 7-8, poate chiar 9 grade pentru unele zone. Vineri, în regiunile extracarpatice, temperaturile maxime se vor situa între 22 și 29 de grade și doar cu totul izolat, 30 de grade la amiază”, a mai spus meteorologul ANM.

Începând de sâmbătă, nu vor mai fi precipitații și temperaturile vor crește, ajungând treptat la valori normale pentru această perioadă.

”La începutul săptămânii viitoare, vremea va deveni chiar călduroasă, cu temperaturi la amiază ce vor depăși 30 de grade în zonele de câmpie din sudul și vestul teritoriului”, a precizat meteorologul ANM.

Cultură în pandemie. Ținute spectaculoase și măști inedite la Festivalul de Film de la Veneția

La cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția, unul dintre primele evenimente culturale majore care au loc în Europa de la începutul pandemiei de coronavirus, vedetele au purtat pe covorul roșu ținute spectaculoase, la care au asortat măști de protecție inedite, devenite ”accesoriu obligatoriu” pentru participanți.

Evenimentul cinematografic se desfăşoară în perioada 2 – 12 septembrie, cu mai puține vedete de la Hollywood. Proiecțiile vor avea loc cu respectarea distanţării fizice pentru spectatori.

Adriana Nedelea LA FIX, 2 septembrie

Ultimele cifre anunțate de autorități arată o creștere a cazurilor noi de coronavirus, de la 1.053 marți 1 septembrie la 1.298 miercuri.

Cele mai multe cazuri noi de COVID-19 sunt în București 97, Iași și Dolj – câte 61, Brașov și Timiș – 60.

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 de la începutul pandemiei a ajuns la 89.891, din care 38.701 s-au vindecat. Alți 11.392 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile de la depistare.

În spitale mai sunt 7.147 de pacienți, din care 519 în stare gravă, la Terapie Intensivă. Alte 9.836 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.848 se află în izolare instituționalizată.

Titi Aur: ”Șoferii misiunilor speciale nu fac cursuri. Suntem singurii din lume”

Pilotul Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit în emisiune despre accidentul pe care l-a produs șoferul ministrului transporturilor, pe DN7, când Lucian Bode se întorcea duminica, de acasă, din județul Sălaj, la București, pe DN7, un drum foarte aglomerat la sfârșit de săptămână.

”Mașinile serviciilor speciale, Poliție, Pompieri, Salvare, SPP, SRI, folosesc girofar și pot să nu respecte unele prevederi, dar șoferii trebuie să se asigure că nu produc accidente”, a spus Titi Aur.

Pilotul a explicat că ”purtătorii de girofar” au multă experiență, dar ei sunt supuși unor condiții de stres permanent.

”Noi, suntem singura țară din lume unde nu se fac cursuri speciale pentru conducătorii auto ai acestor misiuni speciale”, a atenționat specialistul.

Parchetul Militar a preluat dosarul accidentului produs duminică 30 august, pe DN7, în localitatea Dumbrăveni, județul Argeș, între Râmnicu Vâlcea și Pitești, de către șoferul ministrului Lucian Bode.

Premierul Ludovic Orban a spus că nu a vorbit cu ministrul Transporturilor decât despre starea sa de sănătate după accident, dar că va avea o discuție și legată de urgența care ar fi justificat faptul că șoferul lui a mers o bună bucată de drum pe contrasens, pe un drum foarte aglomerat.

”Probabil se întorcea pentru activități la minister. Nu am avut încă o discuție cu ministrul Transporturilor, dar voi avea”, a precizat premierul.

El a precizat că și el apelează la coloana oficială când are deplasări care necesită urgență.

”Fac apel la posibilitatea de a merge în coloană, dar mai rar, numai dacă este o deplasare unde este o activitate guvernamentală la care trebuie să ajung la timp”, a mai spus Orban.

Întrebat cum vede acest accident acum, în condițiile în care în trecut, când PSD era la guvernare și se folosea de coloană oficială, critica modul în care un ministru alegea să se deplaseze în trafic, premierul Ludovic Orban a spus: ”Trebuie analizate circumstanțele, trebuie văzută legislația și trebuie luate deciziile”.

Daniel Florea, despre imaginile cu „fabrica de semnături” din subsolul Primăriei: ”Filmulețul era clar editat”

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a vorbit în emisiune despre controversata acțiune din subsolul primăriei dinaintea depunerii candidaturii sale, care s-a lăsat cu acuzații și cu o plângere penală.

”Filmulețul este fals, imaginile sunt false. Abia aștept sa facă lumină Parchetul și instanța. Filmulețul era clar editat”, a spus edilul.

Daniel Florea a explicat de ce crede că filmulețul este editat.

”În instanță, a fost depusă această filmare, cu oameni reali, care există. Apoi au fost doar niște voci care se suprapuneau. Erau șase liste și am găsit cinci din șase liste asumate de o persoană fictivă. Am depus plângere chiar împotriva celui care a depus prima plângere”, a spus primarul.

Edilul a dat explicații și despre vacanțele la mare plătite pentru pensionari.

Nu e pomană electorală. Să știți că sănătatea nu se îmbunătățește subit că e campanie electorală. Aceste programe durează de mult timp și nu renunț la ele”, a spus Florea.

Arhiva emisiunilor din perioada 11 august – 28 august este aici.

Citeşte şi:

Cazul Anei Nagy, decedată de COVID. Ovidiu Nagy: ”Mama mea s-a tratat în spital de COVID și au apărut trei germeni nosocomiali. Nu a supraviețuit!”

Adriana Nedelea LA FIX | Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, după decesul unei paciente COVID cu infecții nosocomiale: „Nu am greșit cu nimic”

Oficial OMS: Sunt mai mari şansele să câştigi la loto decât să scapi de infecţia COVID-19

Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară

PARTENERI - GSP.RO

Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară

Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum

PARTENERI - PLAYTECH

Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum

Horoscop 18 septembrie 2020. Berbecii au parte de o zi agreabilă, cu numeroase momente de evoluție

HOROSCOP

Horoscop 18 septembrie 2020. Berbecii au parte de o zi agreabilă, cu numeroase momente de evoluție

Anamaria Prodan, declaraţii despre momentul în care a decis să divorţeze: ”Nu trebuia să ştie nimeni”

Telekomsport

Anamaria Prodan, declaraţii despre momentul în care a decis să divorţeze: ”Nu trebuia să ştie nimeni”