Romania

VIDEO Orban: "Imediat ce se vor incheia litigiile privind constructia corvetelor, suntem gata sa semnam contractul"

Premierul Ludovic Orban, prezent luni la Paris, a declarat ca de indata ce se vor incheia litigiile privind constructia celor patru corvete multifunctionale din programul de inzestrare a Armatei va putea fi semnat contractul cu castigatorul licitatiei.

"In ceea ce priveste cooperarea in domeniul militar, am abordat subiecte la zi cum este contractul privitor la corvete. Si aici am prezentat punctul nostru de vedere. Au fost mai multe procese care au fost declansate de un competitor impotriva deciziei de adjudecare a contractului care a fost luata de comisia de licitatie. Imediat ce se vor termina aceste litigii in instanta, din punctul nostru de vedere, suntem gata sa semnam contractul, pentru noi fiind extrem de importanta semnarea si realizarea acestui contract, constructia celor patru corvete, care sunt extrem de importante in dispozitivul strategic al Romaniei la Marea Neagra", a aratat premierul, in cadrul unei declaratii sustinute la sediul Ambasadei Romaniei la Paris.

El a mentionat ca in cursul vizitei sale in Franta au fost abordate si alte detalii legate de posibile colaborari in domeniul militar.

"Interesul de participare la programul de inzestrare il apreciem, dar sigur ca pe multe din programele de inzestrare sunt proceduri competitive in care conteaza calitatea ofertei si deciziile se iau in functie de aceste oferte care vor fi facute", a precizat Orban.

Pe 23 iulie, prezent la Constanta, Ludovic Orban a declarat ca, din punctul sau de vedere, pot fi demarate negocierile cu consortiul Naval Group - Santierul Naval Constanta pentru semnarea contractului de constructie a celor patru corvete multifunctionale din programul de inzestrare a Armatei, avand in vedere ca instanta a respins printr-o hotarare definitiva contestatia depusa de cei de la Damen.Orban a calificat drept "o hartuire greu de acceptat" continuarea litigiului in instanta.

"Mi se pare o hartuire greu de acceptat. Procesul principal, si anume contestatia impotriva deciziei de adjudecare a contractului catre consortiul Naval Group - Santierul Naval Constanta a fost respinsa prin hotarare judecatoreasca definitiva. Din punctul meu de vedere, se pot incepe negocierile finale in vederea semnarii contractului de constructie, chiar daca mai exista litigiul care, repet, nu mai are niciun fel de temei. Atata timp cat instanta s-a pronuntat prin hotarare definitiva pe subiectul principal, si anume decizia de adjudecare a consortiului care realizeaza contractul, din punctul meu de vedere nu mai exista nicio problema juridica pentru negocierea si semnarea contractului", declara la acea data prim-ministrul.

Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv cererea companiei olandeze Damen de anulare a procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru constructia corvetelor militare multifunctionale, contract castigat de asocierea Naval Group si Santierul Naval Constanta. CAB a respins ca nefondat recursul introdus de Damen si a mentinut o decizie a Tribunalului Bucuresti din octombrie 2019.

In iulie 2019, ministrul Apararii de la acea vreme, Gabriel Les, a anuntat ca asocierea dintre compania franceza Naval Group si Santierul Naval Constanta a castigat licitatia referitoare la constructia corvetelor multifunctionale.

Cateva zile mai tarziu, grupul olandez Damen a inaintat o plangere la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, continuand un litigiu initiat anterior de compania italiana Fincantieri si, in paralel, a sesizat instantele, invocand multiple nereguli care ar fi afectat rezultatul Programului de inzestrare "Corveta multifunctionala".


Football news:

Bayern won their 16th consecutive European Cup match and repeated Atletico's record
Atalanta scored 2 goals for Liverpool in 4 minutes. The Reds missed out for the first time in this Champions League
Mike Tyson: Maradona was my hero and friend. We were compared. I will miss him
Lewandowski scored his 71st goal in the Champions League and shares third place with Raul. Ahead-Ronaldo and Messi
Vidal was removed for arguing with the referee in the game with Real Madrid. He received two yellow cards in a minute
Koke first played 100 games for Atletico in European competitions
Pep on Maradona: Saw the banner: it doesn't matter what you did with your life. It is important that made for our