Romania

VIDEO Painea neambalata ramane contaminta dupa contactul cu SARS-CoV-2. Ambalati painea - recomanda studiul facut de Universitatea Bucuresti

Un studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii Bucuresti arata ca virusul SARS-CoV-2 ramane ore bune detectabil pe paine. Cercetatorii se asteptau ca acesta sa fie distrus de procesele chimice din paine, dar, spre surprinderea lor, virusul a fost detectat ore bune dupa contaminare. La studiu au mai participat Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" si Institutul de Virusologie "Stefan S. Nicolau".

Descoperirea pune o intrebare uriasa autoritatilor din domeniu, respectiv Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului si Directiei de Sanatate Publica. In Romania, spre deosebire de alte tari, mai mult de jumatate din painea vanduta este neambalata (in Romania se produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de paine). Prin urmare, clientii pot sa puna mana direct pe produse si sa aleaga ce paine vor sau sa renunte la ea; evident ca cei care sunt infectati vor contamina cu virus activ painea.

Asa cum au aratat specialistii, inca de la inceputul epidemiei, SARS-CoV-2 este "air-borne", adica este prezent in aer si in picaturile extrem de fine pe care le producem cand vorbim. Ori, gravitational, aceste picaturi ajung pe produsele care sunt expuse. De aceea, este indicat sa ne spalam pe maini, sa spalam obiectele pe care le ating si alte persoane si sa curatam zonele expuse contaminarii. Fructele, legumele trebuie si pot fi curatate. Din nefercire, painea neambalata nu poate fi "spalata".

Studiul arata, de asemenea, ca virusul nu poate sa strabata ambalajul. Astfel, s-a constatat ca, desi virusul a fost detectat pe ambalaj in intervalele masurate, nu a fost detectat si pe fata interioara a ambalajului. Deci, dupa ambalare, painea nu mai poate fi contaminata. Studiul Universitatii Bucuresti propune, astfel, o solutie simpla si anume ambalarea painii.

Experimentele

Studiul, realizat de un colectiv interdisciplinar de cercetatori coordonat de Centrul 3NanoSAE din cadrul Universitatii Bucuresti, si-a propus sa determine persistenta si riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafetelor de polietilena/polipropilena utilizate la ambalarea produselor de panificatie.


In prima etapa de cercetare au fost colectate secretii de tract respirator superior de la pacienti spitalizati la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" din Bucuresti, confirmati pozitiv pentru infectia cu SARS-CoV-2. Aceste probe biologice au fost utilizate pentru pregatirea suspensiilor cu care au fost contaminate materialele folosite la ambalarea produselor de panificatie.

Punga de ambalaj a fost taiata in patrate cu latura de aproximativ un centimetru. De asemenea, s-au decupat bucati de coaja de paine cu grosimea de 3-4 mm si cu diametrul de 8 mm.

In fiecare godeu al unei placi cu sase godeuri (folosite pentru experiment) au fost adaugate cate doua bucati de punga/paine. Punga si painea au fost sterilizate cu UV pe fiecare parte. Ulterior, pe fiecare bucata de punga, respectiv de paine, s-a adaugat o anumita cantitate de proba biologica (de SARS-CoV-2), fiind mentinut contactul timp de 30 de minute, o ora, respectiv trei ore.Dupa fiecare dintre aceste intervale de timp, s-a recurs la detectarea noului coronavirus, cu care probele au fost puse in contact. Pentru acest test s-a folosit metoda Real Time PCR (utilizandu-se kitul Z-Path-nCOV-2019). Rezultatul experimentului, arata cercetatorii de la Universitatea Bucuresti: "A fost decelata prezenta virusului pe fata externa a pungii si pe paine, la toate intervalele de timp selectate". Virusul nu a fost insa descoperit si pe fata interna a pungii.

De asemenea, a fost descoprit virusul pe toate sectiunile de paine, la toate intervalele de timp masurate.

Cercetatorii din cadrul Universitatii Bucuresti arata ca rezultatele studiului ar putea fi de folos in gasirea unor solutii privind siguranta alimentara, avand in vedere epidemia provocata de noul coronavirus.

In concluzie, arata specialistii, dupa ambalarea in folie de plastic (fara perforatii), produsele de paine nu mai sunt expuse riscului contaminarii cu noul coronavirus.

Cat rezista SARS-CoV-2 pe diferite suprafete

Acelasi studiu mai arata ca, pe exteriorul mastii chirurgicale, noul coronavirus poate rezista pana la sapte zile. Pe bani sau pe hartie, virusul se poate mentine pana la patru zile, dar in functie de o anumita temperatura si de un anume grad de umiditate. Si pe sticla rezista tot patru zile, mai arata cercetarea amintita.

Pe suprafetele de plastic s-a sesizat ca virusul rezista pana la 72 de ore, in timp ce pe suprafetele de inox, tesatura sau lemn, doar 48 de ore. In schimb, pe ambalajele de carton virusul se poate mentine timp de 24 de ore. Pe cupru, patru ore, iar pe hartie igienica, in functie de temperatura si umiditate, poate rezista trei ore.

Colectivul de cercetare a fost coordonat de prof. univ. dr. fiz. Ioan Stamatin, directorul Centrului 3NanoSAE, si reuneste specialisti de la Universitatea din Bucuresti (CSI Cornelia Nichita, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut), de la Institutul de Virusologie "Stefan S. Nicolau" (CS I Carmen Diaconu si CS I Coralia Bleotu) si de la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" (Dr. Liliana Preotescu).

Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Football news:

Stefano Pioli: Rebic will not play with Roma, we will look at Chalhanoglu in training
The cutest sector in football history: 15,000 Teddy bears in an empty Heerenveen stadium
Coutinho will miss the matches against Juventus and Alaves
Giovanni Simeone scored 4 goals for Cagliari in 5 rounds of Serie A
Coutinho was injured biceps muscle of the thigh
Napoli and Gattuso want to extend the contract for 2 years with a salary of 1.9 million euros plus bonuses
Ronaldo again tested positive for coronavirus. To play with Barca, you need a negative on Tuesday