Romania

Zona roşie a României: Localnicii din Prigoria, comuna primului român diagnosticat cu COVID-19, sunt baricadaţi în case de teama coronavirusului

Oamenii din Prigoria nu dorm de când au primit vestea că primul român cu noul coronavirus este de la ei din sat.

„Doamne fereşte. Destul de greu am primit vestea. Nu am dormit toată noaptea”, spune Elena, o femeie din sat.

Uliţele din Prigoria, cândva pline de viaţă, sunt goale, de când a fost descoperit primul român infectat cu gripă nouă.

Oamenii s-au baricadat în case de teamă să nu fie şi ei infectaţi.

Localnicii sunt atât de speriaţi încât spun că îşi vor confecţiona propiile măşti de protecţie.

„Eu m-am gândit să fac eu la maşină, dar nu am material adecvat. Aş face eu nişte măşti. Mă dusei să iau doar pâine”, spune localnica.

Nea Ion, soţul Elenei, spune că în cei 91 de ani de viaţă nu a trăit o asemenea spaimă, deşi a supravieţuit unui război şi regimului comunist.

Frica de coronavirus este mult mai puternică decât orice sentiment pe care l-a trăit până acum.

„Mi-e frică. Oricui îi e. Îmi e frică. Am văzut poliţia... maşini de poliţie. Nu am ştiut nimic de ei”, spune nea Ion.

Casa în care locuia tânărul infectat cu virusul Wuhan este păzită în permanenţă de poliţişti. Aici sunt izolate cinci persoane: părinţii, bunicii şi iubita tânărului.

Autorităţile locale ţin în permanenţă legătură cu familia tânărului infectat cu coronavirus. Oamenii sunt izolaţi la domiciliu timp de 14 zile şi nu au voie să iasă sub nicio formă din curte.

Primăria şi Inspectoratiul Şcolar au luat decizii drastice. Elevii din localitate au intrat în vacanţă forţată pentru o perioadă nedeteriminată. 234 de copii vor rămâne acasă până ce pericolul virusului va trece.

„Am decis să închidem toate şcolile. Vestea s-a răspândit şi fiecare îşi ia măsuri de siguranţă”, spune Iuliana Iliescu, primarul comunei Prigoria.

Poliţiştii din comună încearcă se refacă traseul tânărului în vârstă de 25 de ani pentru a vedea cu cine s-a întâlnit acesta.

Dacă şcolile au fost închise, unele baruri nu au pus lacătul pe uşi. Sunt şi prigorieni temerari care se încumetă să se lupte cu mâinile goale, dar cu paharul plin, împotriva virusului ucigaş, Totul din dorinţa de a socializa în... vatra culturală a satului.

„Nu îmi e teamă! De ce să îmi fie teamă? (...) Este pustiu pe aici, puţină lume mai pleacă de acasă”, spune Nicolae.

Primul caz de infecţie cu coronavirus a fost confirmat, miercuri seara, în judeţul Gorj. El a fost dus la Institutul Matei Balş din Capitală, cu un echipaj SMURD, care a ajuns joi dimineaţa la Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.