Serbia

2O PUTA JAČA OD "MAJKE SVIH BOMBI" Evo koliko je zapravo bila RAZORNA EKSPLOZIJA u Bejrutu

Nakon što su videosnimci bejrutskih eksplozija počeli da se šire internetom, centralni forum svetskih teoretičara zavere - poznatiji pod nazivom Tviter - napunio se spekulacijama o tome da je eksplodirala atomska bomba. Glavni razlog za takvo teoretisanje bila je pojava “pečurke”, oblaka dima tipičnog za eksplozije takvih bombi.

Treznije glave odmah su opovrgnule te navode. Tako je Martin Fajfer, doktorand na Univerzitetu Novog Meksika, za "Biznis insajder" objasnio da “evidentno nije reč o nuklearnoj bombi, nego je vatra dovela do detonacije hemikalija ili eksplozivnog materijala”.

- Eksplozija nije imala dva temeljna faktora prisutna kod nuklearne detonacije - zaslepljujući udar bele svetlosti i termalni puls, odnosno udar vrućine koji bi izazvao požare u širokom radijusu i ljudima teško opekao kožu - tvrdi on, a prenosi "Jutarnji list".

Eksplozija jeste prouzrokovala snažan udarni talas koji je porazbijao prozore i do 10 kilometara dalje i nakratko je bio vidljiv kao brzo šireći beli oblak, što se često može videti na starim snimcima eksplozija atomskih bombi. Međutim, Fajfer navodi da takav udarni talas, poznat kao “Vilsonov oblak”, nije specifičan samo za nuklearne bombe.

Prema nemačkom naučnom centru GFZ, prenosi AP, eksplozija u Bejrutu bila je ekvivalentna potresu jačine 3,5 stepeni po Rihteru. Amonijum-nitrat, hemikalija koja je verovatno eksplodirala, vrlo je nestabilan proizvod koji ima oko 40 odsto snage TNT-a, kad se upoređuju jednake težine.

Bejrut pre i posle eksplozije Foto: Tanjug/AP
Bejrut pre i posle eksplozije

Prvi proračuni naučnika s MIT-a ukazuju na to da je eksplozija 2,7 tona amonijum-nitrata izazvala udar koji je bio oko 20 puta snažniji od američke “majke svih bombi” (MOAB), najjačeg konvencionalnog oružja u njihovu arsenalu.

“Little Boy” ("Dečak"), atomska bomba koju su Amerikanci bacili na Hirošimu 1945. godine, imala je snagu ekvivalentnu između 13 i 18 kilotona TNT-a, u zavisnosti od izvora.

Još je jača bila "Fat Man" koja je bačena na Nagasaki - oko 20 kilotona.

U istoriji je zabeležena još jedna velika eksplozija, nešto jača od eksplozije u Bejrutu.

Ovako je izgledala Hirošima nakon bombardovanja
Ovako je izgledala Hirošima nakon bombardovanja

U pitanju je događaj iz 1917. u luci Halifaks u Kanadi gde je došlo do sudara francuskog broda sa 2,9 kilotona eksploziva i belgijskog spasilačkog broda. Na francuskom brodu je izbio požar, koji su vatrogasci pokušali da ugase. Plamen je stigao do tereta i stvorila se eksplozija jačine od 2,9 kilotona, piše "National post".

Inače, jedna od najpoznatijih eksplozija nalik ovoj u Bejrutu dogodila se još 1947. u američkom gradu Teksas Sitiju u zalivu Galveston i vodi se kao jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u istoriji.

Tad je zbog požara koji je izbio na francuskom brodu "SS Grandcamp", koji je bio usidren u luci, eksplodirao njen teret od oko 2300 tona amonijum- nitrata. To je pak izazvalo lančane požare i eksplozije na drugim brodovima i u skladištima nafte, a krajnji bilans bio je najmanje 580 mrtvih. Preživeo je samo jedan pripadnik vatrogasne brigade iz Teksas Sitija.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally