Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Altman: Nejasno kako je napad na Kosovu izveden bez podrške Srbije

KiM

Altman: Nejasno kako je napad na Kosovu izveden bez podrške Srbije 2
Altman: Nejasno kako je napad na Kosovu izveden bez podrške Srbije 2

Foto: AP/Visar Kryeziu

28. 9. 2023. / 10.48

Nezavisni nemački akademik i profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu u Bukureštu Franc-Lotar Altman o događajima na Kosovu

Nezavisni nemački akademik i profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu u Bukureštu Franc-Lotar Altman je povodom događaja u Banjskoj na severu Kosova, izjavio da bi želeo da međunarodnom istragom budu proverena dokumenta, oružje i automobili koje je zaplenila kosovska policija, kako bi se saznalo ko je odgovoran za teroristički napad.

Altman je za Demostat rekao da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučiča da je to samo odgovor na nasilno ugnjetavanje koje je nametnula prištinska vlast ne može da bude uzeta kao istinsko izvinjenje, niti kao objašnjenje za ovaj teroristički napad koji su izveli Srbi.

"Meni se čini nejasnim kako je tako organizovan napad, uz korišćenje dosta naoružanja, mogao da bude izveden bez snažne podrške vlasti ili organizacija iz same Srbije", smatra Altman.

Pročitajte još Josip Juratović: Srbi su u Banjskoj počinili teroristički akt

On je naveo da za pogoršanje situacije na severu Kosova moraju da budu okrivljene obe strane – premijer Kosova Aljbin Kurti, jer nije bio u stanju da predstavi predlog na koji način će biti formirana Zajednica srpskih opština, i Beograd, koji je stalno potpirivao srpsko stanovništvo na severu Kosova nepotrebnim optužbama na račun kosovske vlade i podrškom da se sprovode akcije protiv Prištine, poput blokade novih lokalnih izbora.

Beograd mora da prihvati da se Kosovo nikad neće vratiti pod vlast Srbije, i zato mora da pokuša da podrži rešenje koje bi bilo najbolje za preostale Srbe na severu Kosova, poručio je Altman.

Na pitanje kako bi međunarodna zajednica trebalo da se postavi u aktuelnim okolnostima velike političke i bezbednosne krize na Kosovu, Altman navodi da bi međunarodna zajednica trebalo da rasporedi dodatne međunarodne policijske snage, Kfor i Euleks, na severu.

"Puko ponavljanje da Priština i Beograd treba da se vrate dijalogu nije dovoljno! Previše je reči, a premalo dela", samtra Altman. Upitan da li pogoršanje situacije na Kosovu ide naruku nekom od stranih aktera, uključujući Rusiju i Tursku, on je naveo da za Rusiju događaji na Kosovu uvek predstavljaju dobrodošlu priliku da se skrene pažnja međunarodne zajednice sa rata u Ukrajini, dok je Turska u ovom trenutku više angažovana u pitanjima koja se odnose na sukob Azerbejdžana i Jermenije.

Pročitajte još: Rado ide Srbin u vojnike, ali brzo iz vojske odlazi

Franc-Lotar Altman je vanredni profesor na UNESCO odeljenju za međunarodne i međukulturne odnose na Državnom univerzitetu u Bukureštu. Takođe je (ko)urednik časopisa za studije jugoistočne Evrope i Crnog mora i član je uredničkog odbora Međunarodnog časopisa za istraživanje balkanske politike i Rumunskog časopisa za sociologiju.

Član je odbora "Asocijacije Jugoistočne Evrope” i BTI (Bertelsmannov indeks transformacije). Objavio je 10 knjiga i više od 260 članaka o ekonomiji i politici Istočne i Jugoistočne Evrope, transformaciji i evropskim integracijama.

M.J/FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com