Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Амбасадори земаља ЕУ и САД у БиХ позвали посланике у парламенту Републике Српске да одбаце руске ставове

Амбасадори земаља Европске уније и Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини позвали су данас у заједничкој изјави посланике у Народној скупштини Републике Српске да на данашњој посебној седници парламента стану на страну Украјине и одбаце све руске ставове, које ће им изнети руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

„Посланици у Народној скупштини РС имају моћ да стану у одбрану цивилизацијских вредности тако што ће одбити циничне дезинформације Русије и стати на страну хиљада Украјинаца који су мета напада, који бивају киднаповани, силовани, мучени и убијани у рату који води Русија”, наводи се у заједничкој изјави амбасадора.

Наводећи да ће се руски амбасадор Игор Калабухов данас обратити посланицима у Народној скупштини РС, они су оценили да ће посланици „вероватно чути дезинформације о бруталној руској инвазији на Украјину”.

„Вероватно ћете чути да Русија штити људе од нацизма. Ово су нечувене лажи. Москва жели искористити културолошке и верске везе које има са српским народом да би вашу пажњу одвратила од својих злочина у Украјини”, нагласили су у заједничкој изјави.

Амбасадори земаља ЕУ и САД у БиХ даље су навели да ће посланици у парламенту РС „вероватно чути и да Запад покушава народе у БиХ лишити њиховог идентитета”, истичући да то није истина.

Како је наведено, као гаранти Дејтонског мировног споразума, партнери БиХ из ЕУ и САД раде на томе да свим грађанима БиХ обезбеде да у потпуности искористе своја културолошка и етничка права.

„Ефикасна заштита ових права је у центру евроатлантских интеграција. Грађани БиХ, Срби, Хрвати и Бошњаци и сви остали, знају да је ово пут ка бољој будућности њихове деце овде, баш овде, у њиховој земљи. Ми штитимо права, не газимо их како је то радила и ради Русија сопственим грађанима, а сада и грађанима Украјине”, наводи се у изјави преноси Бета.

Амбасадори су одбацили тезу да се Запад меша у унутрашње ствари БиХ, присиљавајући је да проводи реформе, наглашавајући да је БиХ аплицирала за чланство у ЕУ по сопственој жељи.

„Да, процес евроатлантских интеграција који је одабрала БиХ доноси и потребу за реформама. Ово није мешање у унутрашње ствари. Мешање је оно што Русија ради у БиХ, подстиче поделе у овој земљи и прети озбиљним последицама уколико БиХ одабере да искористи своја суверена права”, стоји у изјави.

ЕУ и САД, наглашава се, и даље су пријатељи и партнери БиХ, оба њена ентитета и Брчко дистрикта, као саставних и кључних делова земље.

„Манипулација Москве нема снагу да ослаби нашу подршку или уништи одлучност грађана БиХ који се боре за бољу будућност унутар евроатлантске заједнице држава”, закључује се у заједничкој изјави амбасадора земаља ЕУ и САД у БиХ.

На захтев српског члана Председништва БиХ Милорада Додика у Бањалуци ће се данас одржати посебна седница парламента РС, на којој ће се разматрати информација о „међународној, политичко и безбедносној ситуацији” место и улога Републике Српске”.

Најављено је да ће се посланицима обратити и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.