Serbia

AMERI OPET PRESRELI RUSKE BOMBARDERE: Testiraju nas, ovo je 8. okršaj za mesec dana! (VIDEO)

Sada se incident dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru nadomak Aljaske. Američki lovci F-22 Raptor u utorak su presreli dve ruske borbene formacije koje su se približile obali Aljaske.

Prva formacija bila je sastavljena od dva bombardera Tu-95, dva lovca Suhoj SU-35 i kontrolnog aviona A-50. U drugoj su bila još dva bombardera i još jedan A-50.

Treba istaći kako se nijedan avion ni u kojem trenutku nije nalazio u američkom vazdušnom prostoru, već su se držali međunarodnog nadziranog vazdušnog prostora, ali su američki lovci ipak poslati da ih presretnu kao mera sigurnosti.

Najbliže što su Rusi došli američkom prostoru je bilo prošle nedelje, kada su se približili na oko devet nautičkih milja, ali ovog puta držali su se na distanci od 32 nautičke milje. Ipak, međunarodno nadziran vazdušni prostor koji operativno "pokriva" NORAD, zajednička vazdušna komanda SAD i Kanade, prostire se na oko dve stotine nautičkih milja, a svi avioni koji ulaze u njega moraju da se najave i identifikuju.

Ovakve izviđačke misije nisu retkost, a sprovode ih i formacije SAD koje se takođe često približavaju ruskom vazdušnom prostoru.

NORAD-ov zapovednik general Terens Džej Ošagisi veruje da je učestalost novih ruskih misija povezana sa korona virusom, odnosno, da ruske snage testiraju američke odbrambene kapacitete u jeku pandemije, prenosi Jutarnji list.

"Već osmog puta ove godine ruski vojni avioni su ušli u nadzirani vazdušni prostor, ali svakog puta smo uspeli da odgovorimo. NORAD konstantno nadzire severni prilaz i svima mora biti jasno da smo u akciji 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini", izjavio je.

Obe strane izvestile su o misiji i objavile su fotografije i snimke susreta dve borbene formacije.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Football news:

Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals