Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Амерички војник који је пребегао у Северну Кореју налази се у америчком притвору

Амерички редов Тревис Кинг, војник који је прешао у Северну Кореју пре два месеца, налази се у америчком притвору, пренео је данас АП, позивајући се на изјаве двојице америчких званичника.

Један од званичника рекао је да је Кинг пребачен у амерички притвор у Кини. Раније је Северна Кореја саопштила да ће протерати Кинга (23), што је представљало изненађење за поједине посматраче који су очекивали да ће Пјонгјанг одуговлачити у нади да ће добити неке уступке од Вашингтона.

АП наводи да је још неизвесно шта ће даље бити са Кингом, пошто га је америчка војска прогласила самовољно одсутним из јединице (АWОЛ), што за последицу може имати казну у војном затвору, одузимање плате или нечасно отпуштање. Кинг, који је служио у америчкој бази у Јужној Кореји, трком је прешао границу са Северном Корејом док је био у цивилном обиласку пограничног села 18. јула, поставши први Американац за кога је потврђено да је притворен у Северној Кореји за скоро пет година.

Севернокојреска агенција КЦНА пренела је да је Кинг за време притвора у тој земљи признао да је пребегао јер је гајио ''лоше осећање против нељудског малтретирања и расне дискриминације'' у америчкој војсци, и да је био ''разочаран неравноправним друштвом САД''.