Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Америка условила Украјину, или спроведите реформе или нема помоћи: списак из Америке стигао у Кијев

Амерички званичници проследили су Украјини листу „приоритетних реформи”, сугеришући тако да би будућа помоћ овој земљи могла да зависи од тога ли ће влада радити у складу са листом. Документ послат из Беле куће вероватно је подељен и другима који подржавају Украјину у сукобу са Русијом.

У саопштењу у понедељак америчка амбасада у Кијеву је потврдила да је „проследила предложену листу приоритетних реформи” намењену „дискусији и повратним информацијама” међу украјинским званичницима и другим могућим донаторима.

„Ова листа је дата као основа за консултације с Владом Украјине и кључним партнерима као део наше трајне подршке Украјини и њеним напорима да се интегришу у Европу што је циљ који Сједињене Државе снажно подржавају” додала је Амбасада. То је у складу са претходним опаскама председника Џозефа Бајдена да његова администрација „подржава реформе у борби против корупције” у Украјини.

Изјава америчке амбасаде уследила је пошто су украјински медији претходно добили копију листе предложених реформи, а поједине агенције су навеле да ће Кијев морати да спроведе реформе „да би примио помоћ” у будућности.

Према документу, амерички званичници су реформе разврстали према категорији хитности, а неке су означене као „приоритети од 0-3 месеца”, док се за друге реформе очекује да ће се спроводити током дужег временског периода - до 18 месеци. Најконкретније мере односе се на ојачање специјалног тужилаштва за борбу против корупције, као и појачање особља засебног националног бироа за борбу против корупције у Украјини. Међу дугорочним циљевима су бројнесудске и економскереформе, као што су „либерализација” тарифа за гас и електричну енергију.

У документу се, такође, украјинско Министарство одбране позива да буде реконструисано и уређено у складу са „НАТО стандардима транспарентности”, као и да се редизајнира процес војне набавке.

Иако је одобрио милијарде војне помоћи Кијеву, амерички председник је Украјину у више наврата прозивао због „корупције”, а Пентагон је недавно основао посебан тим за праћење протока оружја први пут откако су се борбе с Москвом од прошле године распламсале, преноси РТ.

Републиканци су у Конгресу захтевали детаљнији приказ америчке помоћи у Украјини од фебруара 2022. године а позивајући се на одређене бројке, група посланика је то учинила и у писму Белој кући ове недеље, преноси Спутњик.

Сличне сумње има и украјинска јавност, а недавно бирање локалних органа власти је показало да 78 одсто анкетираних сматра председникаУкрајине Владимира Зеленског као „директно одговорног” за корупцију у влади.