Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Американци заврћу славину

Договор о Закону о потрошњи

Амерички Сенат постигао је привремени договор о закону о потрошњи који је потребан да би се спречила криза федералног буџета, при чему су се посланици сложили да смање скоро 20 милијарди долара предложене помоћи Украјини након одбијања неких републиканаца.

Горњи дом је у уторак увече окончао дебату о закону о буџету, добивши подршку потребну за прелазак на коначно гласање, рекли су званичници обе странке.

„Целог викенда – ноћу и дању – демократе и републиканци у Сенату радили су на постизању споразума о континуираној резолуцији која ће задржати финансирање владе и спречити шатдаун“, рекао је лидер већине у Сенату Чак Шумер, демократа.

Смањена помоћ Украјини

Законом о стоп-гап-у ће се наводно издвојити 6,2 милијарде долара за помоћ Украјини, што је значајан пад у односу на скоро 25 милијарди долара колико су првобитно тражиле демократе. Док се чини да је велики број републиканаца прихватио скромнији пакет помоћи, неки чланови ГОП-а су обећали да ће се противити било којој мери која укључује финансирање Кијева.

„Лоша је политика банкротирати сопствену земљу да бисмо слали новац Украјини“, рекао је сенатор Ренд Пол у објави на Х (бивши Твитер). „Нећу пристати на лако усвајање било каквог закона о потрошњи који укључује финансирање Украјине. Они који су задужени за овај закон морају или да га повуку или ће морати да се боре са мном на сваком кораку.”

У другом допису, Пол је исмевао лидере обе странке, поделивши фотографију Шумера и његовог колеге из републичке странке Мича Меконела са натписом: „Изглед на њиховим лицима када су сазнали да ће радници украјинске владе бити плаћени током шатдауна, али не и радници америчке владе . Непроцењиво? Не, патетично.”

Међутим, иако се чини да је Сенат близу споразума о буџетској мери упркос Половом противљењу, предлог закона мора да се помири са засебном верзијом која ће бити представљена у Представничком дому. Посланици у оба дома имају рок до 30. септембра да донесу коначан закон који ће председник Џо Бајден потписати.

Остаје да се види да ли ће председник Представничког дома Кевин Макарти прихватити измене Сената у закону о потрошњи, с обзиром на то да републиканци у Конгресу траже дубље смањење буџета и гласније се противе помоћи Украјини.