Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Amnesti internešenel: Osloboditi prijateljicu "Pusi Rajota"

Zagreb -- Amnesti internešnel pozvao je hrvatske vlasti da oslobode Ajsoltan Nijazovu, prijateljicu ruske pank grupe Pusi Rajot, koja je poreklom iz Turkmenistana

Nijazova je uhapšena u ponedeljak pri ulasku iz Slovenije u Hrvatsku po poternici Interpola, a hrvatsko pravosuđe joj je odredilo ekstradicioni pritvor.

Nijazova je uhapšena u ponedeljak pri ulasku iz Slovenije u Hrvatsku po poternici Interpola, a hrvatsko pravosuđe joj je odredilo ekstradicioni pritvor. - Hrvatske vlasti znaju da bi aktivistkinju Ajsoltan Nijazovu izložile velikom riziku od ozbiljnog zlostavljanja... ako bi bila izručena Turkmenistanu - saopštila je Džulija Hol, direktorka Amnesti internešnela za Evropu. Navela je da vlasti u Zagrebu moraju da odbiju zahtev Turkmenistana za izručenje Nijazove i odmah je puste iz pritvora, prenela je zagrebačka N1 tv.

Ona je rekla da je grupa za ljudska prava dokumentovala mnoge slučajeve u kojima su turkmenske vlasti podizale optužnice na osnovu izmišljenih ili nepouzdanih dokaza.

Nijazova je prethodno po istoj poternici bila uhapšena i u Sloveniji, ali je ubrzo puštena.

Njena advokatica i članice Pusi Rajot su rekle da je ona u lošim uslovima u zagrebačkom zatvoru Remetinecu.

Prema rečima advokatice, aktivistkinja joj je rekla da su uslovi u hrvatskom zatvoru gori nego u ruskim zatvorima.

- Moja klijentkinja je smeštena u neprikladnim uslovima, bila je gladna. Dan kad je uhapšena nije joj pružena mogućnost ni da se odmori, pojede, popije. Ovi uslovi u našem zatvoru su je šokirali. Pozivam da se pučka pravobraniteljka pridruži ovom predmetu i porazgovara s mojom klijentkinjom i vidi kakva je situacija zaista - rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.