Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Аналитичари: Сајам наоружања највећи у региону, српска наменска све јача

Сајам наоружања „Партнер” у Београд нема пандан у читавом региону, а српска наменска индустрија показала да је све јача и да се све више развија. Војни аналитичар Владе Радуловић рекао је су му утисци са сајма фантастични и да је сајам наоружања у Београду највећи у региону. „Утисци са сајма су фантастични, нарочито када говоримо о сајму коме смо ми домаћин, који нема пандан у читавом региону. Постоје поједини сајмови као што је Хемус у Пловдиву у Бугарској, или Сплит у Хрватској, али то су мањи сајмови”, рекао је Радуловић за Танјуг. Он је додао да се на сајму на једном месту могу наћи произвођачи и са истока и са запада, наводећи као пример и Иранце, и изузетно присуство кинеских компанија, као што је једна од највећих Норинко. Радуловић подвлачи да је најважније за Србију, њене оружане снаге и економију, оно што су представиле компаније српске наменске индустрије, како и групације одбрамбрене индустрије Србије, али и приватне компаније.

Он је рекао да је „Перун”, нова верзија артиљеријског система „Нора”, искорак направљен на пољу производње софистицираног борбеног система. Њему је пажњу привукла и вишецевна ракетна артиљерија, системи као што су Огањ, модуларни и дигитализовани, Тамнава, Шумадија и различите врсте ракета које корсите ти системи. Како је Радуловић рекао, посебно су му били занимљива три америчка џипа „Хамви”, јер су на два од њих монтирани руски, односно совјетски противоклопни системи „Корнет” и „Фагот”. У сегменту српских беспосадних платформи ваздушног базирања, односно беспилотних летелица, дронова, Радуловић је издвојио „Врабац”, који може да се користи за извиђање бојишта и коректуту ватре, мада је, како он каже, и за њега разматрана убојна компонента у виду граната малих калибра. Радуловићу је пажњу привукао и „Пегаз” који је у сарадњи са кинеским партнерима добио своју убојну компоненту, тако да може да подвешава ракете.

 „Када говоримо о даљински управљаним, односно роботизованим станицама земаљског базирања, ту је 'Мали Милош', годинама већ познат производ код нас, кога Прва петолетка фантастично ради”, рекао је Радуловић. Он је додао да „Мали Милош” постоји у логистичкој и медицинској варијанти, за дотурање муниције и извлачење рањеника, као и у борбеној варијанти, пре свега у противоклопној борби. „Суштина ове приче је да не може тако велики број земаља да производи такве врсте платформи, нарочито не овде у региону, ту смо лидери”, сматра Радуловић и додаје да се развојем роботизованих станица земаљског базирања можемо похвалити.

Радуловић је оценио да је сваки сајам све бољи и бољи, али и да се континуирани раст и напредак српске наменске индустије види и на сајмовима у иностранству. Како он сматра, пошто Србија води политику војне неутралности, то отвара нове могућности на сајму. „Многи хоће да дођу овде и да прикажу, не само због наших оружаних снага, већ да прикажу и другима, да пошаљу одређену поруку”, рекао је Радуловић и подсетио да су присутне и компаније из САД, Кине, Ирана, Италије, Финске...

 Радуловић је истакао да је поносан кад прича са младим инжењерима и директорима компанија одбрамбене индустрије, и када чује да постоји потреба са повећањем производних капацитета. Генерал Винко Пандуровић сматра да сајам наоружања у Београду прати у корак остатак света. „Оно што се на овом сајму показује је да ми пратимо континуитет у напретку војне технологије, идемо у корак са остатком света. Овај сајам јесте најзначајнији у региону.

 Ако погледамо наследнике бивше Југославије и наменске индустије из оног периода, Србија је ту одмакла прилично”, рекао је Пандуровић за Танјуг. Он је истакао да су на сајму заступљени артиљеријско-ракетни системи, модерна борбена и неборбена возила, роботизовани ваздухопловни и земаљски системи, системи за командовање, за управљање ватром... „Данас је потребно да средство буде поуздано, мобилно, прецизно, да има велику ватрену моћ. Рат у Украјини је издефинисао нову конфигурацију бојишта, нову тактику и нови начин приступа, и мислим да је ово сајам онога што је данас у свету итекако присутно”, сматра Пандуровић.

 Он је рекао да је важно што се сајам одржава у Београду јер Србија има шта да покаже и подсећа на присуство Србије на блиском истоку, на средњем истоку, те на добру сарадњу у војној индустрији са Кином, Француском, Америком, Русијом... „Наши инжењери, наши стручњаци, наш Војно-технички институт, Техничко-опитни центар, полигон у Никинцима, све је то унапређено и наши инжењери јесу врхунски”, сматра Пандуровић.

Он је истакао да је савремени рат показао да је дејство дронова данас суштинско, и подсетио је и да су Иранци присутни на сајму са својим дроновима. Као предност употребе дронова Пандуровић је навео то што се бојиште прати у реалном времену и тешко је остати неоткривен, па је подсетио да је Србија развила и друге дронове, какви су „Гавран”, „Обад”, „Осица”... Он сматра да је обученост наших војника добра, а наоружање изузетно квалитетно, попут, како је навео, артиљеријских система, модификованих тенкова М-84, модификованих борбених возила М-80, Лазара, Милоша, преноси Танјуг.