Serbia

Атанасковић: Не журити са приватизацијом „Јумка”

ВРАЊЕ - Министарка привреде Анђелка Атанасковић обишла је данас предузеће „Јумко” у Врању и том приликом рекла да се неће журити с приватизацијом те фабрике, да ће се на томе радити наредне године, и да ће се настојати да се нађе адекватан купац који би омогућио боље услове за раднике и додатно запослио младе људе.

Након обиласка фабрике с руководством „Јумка”, она је рекла да су јој радници пренели да су задовољни условима и платама, али је додала да увек има простора за побољшање.

„На нама је заједнички да то појачамо и обезбедимо боље услове и плате, они нису на терету државе, сами се издржавају, а ја могу да обећам да ћу у сарадњи с војском и полицијом и још неким фирмама утицати на то да им се омогући да имају посла, односно да наручују робу од њих, како униформе тако и заштитну одећу”, рекла је Атанасковићева.

Додала је да је циљ да се радницима тако помогне док се не заврши приватизација и не буду нашли повериоца. „Истакли су да су задовољни, одушевљена сам и видим да радници имају жељу да раде ту и живе у овом делу Србије и даћемо све од себе да им се помогне”, рекла је министарка.

Додала је да имајући у виду да нису на терету државе, није нужно да се одмах пошто-пото тражи купац, већ да ће се на томе радити идуће године.

„Пандемија корона вируса је успорила цео свет, не само Србију, и гледаћемо да нађемо адекватног купца, не само да се удоме већ да буду добри услови, да заштитимо људе и упослимо нове”, рекла је министарка.

Истичући да је старосна стрктура радника око 45 година, она је додала да је важно да се запошљавају млади, те да се у уговору купац мора условити тиме да у наредне три године повећа број запослених, нарочито младих да би се продужио век фабрике.

„Гледаћемо да купци буду они који мисле добро фабрици, а не само да је униште после тога”, рекла је Атанасковићева. Додала је да ће се настојати да се за зависна предузећа која послују у оквиу „Јумка” нађу купци како би се растреретило пословање.

Генерални дирекор „Јумка” Бранислав Трајковић рекао је да су данас министарку привреде упознали с производним капацитетима, у којима су имали заједничка улагања са државом, а у која је било укључено и Министарство привреде, а реч је о обнови котларнице.

Трајковић каже да имају посла до краја године и за скоро целу наредну годину. Додаје и да у Словенију извозе робу, односно заштитна одела за здравствене раднике.

 „Јумко” има 2.000 запослених, у Врању је 1.300 радника, а у околним конфекцијама њих 700. Ове године отворен је погон у Дрвару са стотинак запослених, преноси Танјуг.

Football news:

Zidane will remain at Real Madrid until the end of the season. The club will wait until June to change course (Marca)
There will be 6 Premier League clubs in the Super League. Everyone will receive up to 350 million euros upon joining (The Times)
Rivaldo: For Messi, PSG is a good option. The coach is an Argentine, and Leo will play with Neymar again
Ex-coach of Fiorentina and Bordeaux Paulo Sousa took charge of the Polish national team
Mandzukic on Milan and Zlatan: It is important to instill fear in your opponents. We have a lot of experience
The football Association of the Czech Republic said that Bican 821 scored a goal. Ronaldo has 760
The youngster is Interested in Arsenal lease. He decides together with his family