Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Аустралијски премијер "чисти" за претходном владом, изгладио односе са Макроном

Заменик аустралијског премијера Ричард Марлс нада се да ће компензација од 830 милиона долара француском уговарачу за набавку подморница "Навал груп" помоћи да се ресетују односи између Камбере и Париза. То наговештава и срдачан разговор Ентонија Албаниза и Емануела Макрона. Скај њуз Аустралија пише да ће пропали уговор коштати Аустралијанце чак 3,4 милијарде долара.

Премијер Ентони Албаниз најавио је у суботу да ће доћи до компензације француској страни, након што се влада његовог претходника Скота Морисона повукла у септембру из 90 милијарди долара вредног уговора о изградњи 12 подморница.

И док је француска страна наводи да је постигнут договор правичан, наставља се дебата о томе да ли је Аустралија "преплатила" пропали уговор.

"Договор је уследио нако разговора које сам имао са председником (Емануелом) Макроном и захвалио сам му на тим разговорима. На срдачан начин успостављамо боље односе између Аустралије и Француске", рекао је Ентони Албаниз.

Дипломатски односи две земље су озбиљно нарушени откако је Аустралија отказала уговор, а француски преседник Емануел Макрон је оптужио Скота Морисона да је преварио француску страну.

Албаниз који је заменио Морисона на челу аустралијске владе прошлог месеца, брзо је предузео кораке како би смирио напете односе са својим савезником.

Укупна цена пропалог договора Аустралијанце ће коштати 3,4 милијарде долара. Албаниз каже да бивша влада треба да одговара за то.

"То је невероватан трошак владе која је увек имала велике најаве, а слабо их је реализовала. То је влада која ће бити запамћена као најрасипнија влада у аустралијској историји", рекао је Албаниз. 

Заменик премијера Ричард Марлс сусрео се са француским министром задуженим за оружане снаге Себастијаном Лекорнуом. Рекао је да је компензација огроман корак ка изглађивању односа две земње.

"Осећам да је ово основа и да сада можемо да идемо напред", рекао је он за Скај њуз Аустралија.

"Имали смо веома срдачан састанак и мислим да је фер рећи да је брзина којом смо приступили овом питању дочекана веома срдачно од стране француског министра", рекао је Марлс.