Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Аутогол Американаца, Руси и Кинези руше долар

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) упозорила је да би растућа руска трговина кинеским јуанима као одговор на санкције Запада могла потенцијално да наруши снагу америчког долара, наводи се у недавном извештају Блумберга.

Удео зелених новчаница у међусобним обрачунима између Москве и Пекинга значајно се смањио у последње две године, показује званична статистика.

„Видите да ово повећање употребе кинеске валуте долази на штету америчког долара“, рекла је за Блумберг главни економиста ЕБРД Беата Јаворчик у извештају објављеном у среду. Санкције су „такође дале подстицај земљама да размисле о диверзификацији валута за фактурисање, а дугорочно би то могло нарушити доминацију долара“, додала је она.

Извештај је такође истакао академски рад, чији је коаутор Јаворчик, који открива растући тренд све више земаља које користе јуан. Ове државе су успоставиле свап линије са Народном банком Кине и нису биле укључене у санкције Русији.

Трговински промет између Русије и Кине скочио је преко 155 милијарди долара у периоду јануар-август након што је достигао рекордне нивое у 2022. Две земље су сада спремне да премаше свој циљ од 200 милијарди долара за ову годину, и остају непоколебљиве у свом уверењу да ће достићи годишњи годишњи износ од 250 милијарди долара у трговини је „апсолутно реално“.

Јачање економских веза између две нације је ојачано њиховом заједничком посвећеношћу обављању значајног дела трансакција користећи своје националне валуте уместо америчког долара. Москва и Пекинг су интензивирали своје напоре да смање своју зависност од долара и евра у глобалној трговини, посебно у светлу западних санкција уведених Русији и текућег трговинског спора између САД и Кине.

Дедоларизација руско-кинеске трговине је практично завршена, сматра Георгиј Зиновјев, директор Првог азијског одељења Министарства спољних послова Русије. Он је овог месеца агенцији РИА Новости рекао да удео националних валута у руско-кинеским плаћањима брзо расте и тренутно прелази 80%.