Serbia

Балкански картел предводи шверц кокаина у Европу

У Европи је 2018. откривено више од 181 тоне кокаина у укупно 110.000 полицијских акција што је својеврсни рекорд и досад највећи забележени број заплена те дроге.

Ови подаци део су новог извештаја Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама, објављеног пре два дана у Лисабону (Португалија).

Наводи се и да је кокаин све чистији, а цена стабилна.

На европском тржишту грам кокаина кошта од 38 евра (чистоће 23 одсто) до 135 евра (чистоће 87 посто).

Највеће пошиљке кокаина у Европи биле су заплењене у Белгији (53 тоне), Шпанији (48 тона) и у Холандији (40 тона), што је 87 одсто свих заплена. Реч је о земљама чије су луке традиционално главни улаз кокаина у Европу. Подаци за 2019. годину још нису објављени.

Трговци кокаином пореклом из земаља бивше Југославије све су присутнији у Шпанији, „вратима за увоз те дроге у Европу”, јер цена кокаина порасте и неколико пута ако кријумчари успеју дрогу да превезу из Јужне Америке.

Ово је „мотивисало” и српског власника америчке спортске једрилице „Сиескејп” да с двојицом колега, Русом и Мексиканцем, покуша да допреми 800 килограма кокаина из

Колумбије на Стари континент. Ипак, њих је пресрела шпанска полиција на мору близу Азорских острва, у сарадњи с португалском полицијом на темељу дојаве српске полиције.

Шпанска полиција, чија се посебна јединица бави сузбијањем наркотика, у последње две године ухапсила је више држављана Србије и Хрватске у једрилицама на Атлантском океану, али и у луксузним кућама у Шпанији.

Цивилна гарда недавно је саопштила да су током разних истрага и акција приметили да је у Шпанији све већа присутност чланова криминалних банди из источне Европе.

„Чланови тих банди налазе се на стратешким местима у Шпанији одакле бродовима преко Атлантског океана увозе кокаин у Европу. То обављају с Канарских острва, јужне шпанске обале и из Галиције”, наводе у шпанској полицији.

Цивилна гарда је 2018. ухапсила Србина са хрватским пасошем Ненада Винчића, шефа једног огранка „Балканског картела”, под сумњом да је користио обалу у Галицији за допремање кокаина из Колумбије.

„Он је био представник балканског клана за јужну Европу. Организација га је послала у Колумбију да успостави контакте с директним дистрибутерима дроге. Након тога се сместио у Барселони одакле је контролисао улаз кокаина”, саопштила је Цивилна гарда.

Винчић је живео луксузно. Проводио је време у становима  чији је месечни најам коштао 5.000 евра. Возио је скупоцене аутомобиле и често залазио у коцкарнице, пренели су локални портали.

Овај Србин имао је у Галицији свог човека да тамо осигура увоз кокаина.

„Послао је човека од поверења, Омара Фернанда Мегију Гила, држављанина Доминиканске Републике који је био притваран у САД због трговине дрогом, а који је и бежао из затвора. Задатак му је био да осигура увоз кокаина на обалу бродом, једрилицом или рибарским бродом”, писао је локални лист позивајући се на полицијску истрагу.

Истрага након које је Винчић ухапшен почела је у месту Понтеведри операцијом кодног имена „Смеђи шећер”.

Полиција је затим у Барселони и другим каталонским местима ухапсила 24 особе, запленила пола милиона евра и 35 скупоцених аутомобила. Блокирала је некретнине вредне 20 милиона евра, као и 130 банковних рачуна.

Забрињавајући податак из новог извештаја Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама је да су се и количине хероина заплењеног на Старом континенту готово удвостручиле од 2017. до 2018. (пораст с 5,2 тоне на 9,7 тона).

Када је реч о марихуани, количина ТХЦ-а у смоли и  биљци канабиса сада је у просеку око два пута већа него што је била пре десет година. У Европи се и даље производе познате, али и нове дроге за локална и светско тржиште, наводи се у извештају.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi