Serbia

Besplatan ulaz i nova izložba za Dan Muzeja Jugoslavije

Dan Muzeja Jugoslavije ove godine će biti obeležen nizom programa od 28. novembra do 2. decembra.

Foto: Đorđe Tomić

Foto: Đorđe Tomić

U subotu 28. novembra program će biti u znaku obeležavanja 75 godina od kraja Drugog svetskog rata. Od 14 časova publika će na kanalu Muzeja na Jutjubu moći da prati prenos vođenja kroz kustoske intervencije, koje su na stalnoj postavci realizovane upravo ovim povodom.

Kustosi će približiti publici predmete koje su izdvojili i kroz njih će akcentovati konkretne istorijske trenutke i važne društvene pojave iz ovog perioda. U nedelju 29. novembra u 13 časova publiku očekuje autorsko vođenje kroz aktuelnu izložbu dokumentarnih fotografija "TANJUG javlja, rat je završen".

Istog dana od 19 časova na kanalu Muzeja Jugoslavije na Jutjubu svi zainteresovani moći će da prate diskusiju "Sloboda narodu!" Učesnici će biti Sanja Horvatinčić, postdoktorantkinja na Institutu za istoriju umetnosti u Zagrebu, i Andrej Grubačić, redovni profesor antropologije na Institutu za integralne studije u Kaliforniji i gostujući profesor na Univerzitetu u Berkliju.

Foto: Promo

Foto: Promo

Kroz razgovor koji će moderirati istoričarka, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije Jovana Nedeljković učesnici će preispitivati koncept slobode koristeći kao okosnicu primere dva radikalna emancipatorska pokreta koja u svom radu istražuju - jugoslovenski narodnooslobodilački i kurdski oslobodilački pokret.

Na sam rođendan Muzeja, u utorak, 1. decembra od 19 časova publika će na muzejskom kanalu na Jutjubu moći da prati nastup poznatog beogradskog sastava "Fish in Oil" iz Muzeja Jugoslavije, a oni će ovom prilikom izvesti poseban repertoar jugoslovenskih revolucionarnih pesama.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana Muzeja završava se 2. decembra otvaranjem izložbe "Alan Ford trči počasni krug".

Biće prikazana 152 originalna crteža iz ranog perioda (1969-1975), iz vremena kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija.

Autor izložbe je slovenački kolekcionar stripova Rok Glavan, a izložba gostuje u Muzeju Jugoslavije posle velikog uspeha koji je prošle godine postigla u Nacionalnoj galeriji u Ljubljani.

Foto: Muzej Jugoslavije

Foto: Muzej Jugoslavije

Pored pomenutih sadržaja, najmlađe posetioce na stalnoj postavci očekuje svojevrsni "put oko sveta".

Naime, u svakoj od pet izložbenih sala nalaze se mape koje upućuju na tragove do određenih muzejskih predmeta.

Kako se fond Muzeja pretežno sastoji od brojnih poklona koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života, deca imaju priliku da se, pronalazeći tragove, kreću kroz stalnu postavku, putuju kroz različite zemlje i vremenske periode, uče kroz eksponate o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama, običajima.

U igri učestvuju deca i njihovi pratioci samostalno i nezavisno od drugih posetilaca.

Povodom Dana Muzeja biće dodeljene i zahvalnice saradnicima i darodavcima Muzeja, a takođe ovim povodom, ulaz u muzejski kompleks tokom vikenda, 28. i 29. novembra, za sve posetioce biće slobodan.

Prilikom posete Muzeju obavezno je poštovanje svih trenutno važećih mera za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa.

Football news:

Rubiales apologized for the lack of a replay of the moment with the check of the game with the hand of the defender Athletic in the match with Real Madrid
Guardiola on the ban on hugs after goals: The reason for this situation in the UK is not in the players, come on
You can also hand over tickets for Euro and return the money (if the matches are postponed in March, everything will burn out). Instructions
Mark Clattenburg: Klopp knows what he's doing, he's incredibly smart. Jurgen is bad at losing, he and Ferguson have more in common than he realizes
Alex Ferguson: Rooney has had a fantastic career. I hope he can be a coach
A Bundesliga club cannot be bought. But Volkswagen was able to
Midfielder Bayer Amiri was called a fucking Afghan. After the match, the Union player apologized