Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bivša direktorka Muzeja u Leskovcu priznala da je nezakonito menjala ugovore radnicima

Nakon mnogobrojnih radnika koji su zbog nezakonitih ugovora i mobinga bivše direktorke Mire Ninošević tužili leskovački Muzej i dobili te sudske sporove vredne 3 miliona dinara, protiv bivše direktorke te kulturne ustanove privatne tužbe podnela su i dva radnika koji su je optužili da je menjala njihove ugovore, smanjila im platu i pomerila ih sa radnih mesta za koje su stručni. Pošto je priznala krivicu, leskovačko Osnovno javno tužilaštvo naložilo je Ninošević da u humanitarne svrhe uplati 50.000 dinara.

Prema zvaničnim podacima do kojih su Južne vesti došle, od 2011. godine do prošlog februara pred Osnovnim sudom u Leskovcu podneto je čak 77 tužbi radnika, a najčešći razlozi za tužbe bili su nezakoniti aneksi ugovora, ali i mobing bivše direktorke Mire Ninošević.

Mnogi radnici pomerani su sa svojih radnih mesta na neka za koja nisu stručni, ali i sa nižim koeficijentom i manjom platom. Dvojica njih rešili su da zbog dešavanja iz 2019. godine pokrenu privatnu tužbu protiv tadašnje direktorke. U januaru ove godine Ninošević je priznala krivicu, a Osnovno javno tužilaštvo donelo je rešenje da kaznu od 50.000 dinara uplati u humanitarne svrhe i to u narednih 5 meseci. Prinskrin Muzej Le Bivša direktorka kažnjena sa 50.000 dinara; foto: prinstkrin

Iz krivične prijave proizilazi da se osumnjičena dana 23. 4. 2019. godine svesno nije pridržavala zakona i time oštetila dvojicu radnika i uskratila prava koja im pripadaju. Ona je oštećenima dostavila nove ponude za zaključenje ugovora o radu i zaključila nove anekse ugovora kojima su isti sa radnih mesta saradnika za kulturno-obrazovnu delatnost i protokol, zvanjem kustosa i utvrđenim koeficijentom za obradu plate od 17,30 premešteni na radna mesta koja ne odgovaraju njihovim stručnim spremama i i radnim sposobnostima - stoji u sudskom rešenju.

Njima su ukinuta zvanja kustosa i umanjeni koeficijenti za obračun i isplatu plata.

Prinskrin Muzej Le Ninošević priznala krivicu; foto: prinskrin;Za razliku od prošlog puta kada nije želela da komentariše optužbe zaposlenih, nakon brojnih poziva novinara Južnih vesti, Ninošević se javila porukom samo da trenutno nije u Srbiji.

Bivšu direktorku Miru Ninošević radnici su optužili ranije i da je sklapala sumnjive ugovore sa advokatima, a kada su novinari Južnih vesti istraživali broj tužbi, Ninošević o tome nije želela da govori, već je tada tražila da se piše o nagradama, projektima i lepim stvarima u kojima učestvuje leskovački Narodni muzej.