Migranti, "noćne patrole" Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija

Izbeglice iz Azije i Afrike, koje su se tokom vikenda u Beogradu našle na meti samozvanih ekstremističkih narodnih patrola, kažu da nemaju nameru da prave probleme u Srbiji. Većina samo želi da nastavi put ka Zapadnoj Evropi, gde ih čeka, nadaju se, bolji život.

Organizovane grupe koje sebe nazivaju "narodne patrole" presretale su tokom vikenda migrante u centru prestonice, ograničavale im kretanje i delile pamflete sa rasisističkim zabranama sličnim onima koje su imali Jevreji u nacističkoj Nemačkoj.

"Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke, zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 časa do 6 časova ujutru. I kretanje više od tri osobe u grupi tokom dana. Napadi na naše građane vam neće proći nekažnjeno", pisalo je na pamfletima koje su samozvane narodne patrole delile migrantima u petak na Zelenom vencu.

Iza ovog ispada stoji opskurna inicijativa "Nema predaje Kosova i Metohije" čiji je predstavnik Damnjan Knežević patrolu ocenio kao ni manje ni više nego bratsku šetnju.

Međutim, prave bratske šetnje bilo je juče u parku u blizini bivše Železničke stanice. Tamo je nekoliko desetina Avganistanaca i Sirijaca koračalo između klupica bez prekih pogleda i uz pokoji osmeh kao dokaz da nije sve baš tako sumorno u Beogradu. Grupa mladića u međusobnom tinejdžerskom zadirkivanju makar na trenutak zaboravila je na sve nevolje tokom putešestvija sa Bliskog istoka. Srećom, nisu ni čuli za "narodne patrole" u srpskoj prestonici.

- Ovde smo već 13 dana i ni najmanji problem nismo imali sa ljudima u gradu. Pre neko veče dok smo spavali u ovom parkiću probudili su nas policijaci i počeli da udaraju pendrecima. Problem je bio što nismo imali nikakve papire. Mi želimo samo što pre da odemo odavde - ističe Rafionlah Najebzada, koji ide kod rođaka u Belgiju.

Ovaj tinejdžer nije ni čuo za optužbe ekstremista da migranti napadaju srpske žene i decu, a kako kaže, zna ko bi mogao da pravi probleme.

- Pojedini Alžirci i Marokanci i nas napadaju, tuku, pljačkaju. Mi smo miran narod. Problem je što mnogi ne prave razliku između nas. I misle da su svi migranti isti kao ti pojedinci što prave incidente - objašnjava Rafionlah.

Slične utiske ima i Sirijac Sad (36), koji je pet dana u srpskoj prestonici.

- Nisam imao problema ni sa ljudima u Beogradu ni sa policijom. Nisam ni video ni čuo za te "narodne patrole". Dešavalo nam se da nas na putu napadnu pojedini Alžirci i Marokanci i opljačkaju. Putujem već tri-četiri meseca od Sirije dovde, a najduže sam se zadržao u Turskoj i Grčkoj. Žena i dvoje dece su mi u Švedskoj, nisam ih video već osam meseci i jedva čekam da ih zagrlim - naglašava Sad dok nepomično sedi na jednoj od klupa, kao da i telom želi da pokaže kakva je neizvesnost pred njim.

Kako bi migrantima sa Bliskog istoka koliko-toliko bilo prijatnije u Beogradu brinu se i predstavnici nevladine organizacije RAS. Ne napuštaju ih ni u parku.

- Pet godina već radim sa migrantima. Često sam i sama u smeni i ni najmanju neprijatnost nisam doživela. Kod nas u organizaciji radi još nekoliko žena i nijednom se nijedna nije požalila na ponašanje migranata. Bez obzira na to, iz godine u godinu primetna je sve veća socijalna distanca naših ljudi prema migrantima. Nažalost, mnogi ne znaju prave informacije i iz tog neznanja postaju ksenofobični. Žalosno je i to što smo mi kao narod bili u sličnoj situaciji kao migranti, a opet sve manje imamo saosećanja prema njima - priča jedna od predstavnica ove organizacije i dodaje da bi narodnim patrolama bilo bolje da čuvaju žene i decu od Srba pošto je sve učestalije porodično nasilje u Srbiji.

Tužilaštvo čeka izveštaj MUP-a

Više javno tužilaštvo u Beogradu čeka izveštaj policije da bi donelo odluku da li će pokrenuti krivični postupak u slučaju "narodnih patrola".

- Više javno tužilaštvo odmah je po obaveštenju o "narodnim patrolama" dalo nalog policiji da izvrši sve provere u vezi s tim događajima u centru Beograda - rekla je portparol tužilaštva Irena Bjeloš.

Traženo je da se pribavi i pregleda snimak ovog događaja koji je postavljen na internet platformi i društvenim mrežama, a na kojem se vidi da su članovi ove inicijative patrolirali u kapuljačama centrom grada, presretali migrante i pretili im.

- Pregledom snimka će se utvrditi postoje li elementi krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti - ističe Bjeloš.