Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Блинкен: У Разговору с Вучићем нагласио сам важност деескалације напетости

ВАШИНГТОН – Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је данас да је у разговору са председником Србије Александром Вучићем истакао важност деескалације напетости са Приштином, након недавних сцена насиља и смрти припадника тзв. косовске полиције.

„Разговарао сам са председником Вучићем како бих истакао потребу за хитном деескалацијом напетости са Косовом и позивање на одговорност оних који су чинили недавне насилне нападе. Такође сам нагласио важност потпуне имплементације обавеза у оквиру дијалога који води ЕУ”, написао је Блинкен на свом налогу на мрежи Икс.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер је пренео да је Блинкен, у разговору са Вучићем рекао да инциденти попут оног у селу Бањска представљају неприхватљиве изазове за мировне снаге Кфора и међународну заједницу.

Милер је, на прес конференцији, додао да је Блинкен разговарао о „важности предузимања хитних корака за смањење напетости са Косовом после насиља 24. септембра и убиства наредника косовске полиције”, преноси Танјуг.

Према речима портпарола, амерички државни секретар је подвукао да одговорни за нападе треба да одговарају и поздравио појачано присуство Кфора и одлуку НАТО-а да одобри слање додатних снага на Косово, пренео је Глас Америке на албанском језику.