Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Блокада Скопља на путу ка ЕУ је пораз Брисела

Специјално за „Политику”

Скопље – Евроатлантске интеграције примарни су стратешки циљ Северне Македоније од проглашења њене независности од СФР Југославије. Но, земља јесте постала чланица НАТО-а, али се и даље бори с препрекама на путу ка ЕУ. Најпре је морала да испуни бројне захтеве ЕУ, да буде стрпљива и доследна, али су препреке почеле да се нижу и од њених суседа.

Србија и Северна Македонија имале су одувек братски и добронамеран однос. Васил Тупурковски и Борисав Јовић, у присуству Стипе Месића, као последњи чланови Председништва СФРЈ, указали су у интервјуу за „Политику” да је Милошевић рекао Киру Глигорову да Србија неће стати на пут Македонији у њеном даљем развоју као самосталне државе. Једино отворено питање између ова два народа био је црквени раскол, а и та рана је недавно залечена. СПЦ је једногласно донела одлуку о аутокефалности МПЦ – ОА.

Но, остали македонски суседи нису били наклоњени несметаном македонском просперитету. Најпре је Грчка захтевала промену имена македонске државе, а таман кад је тај големи проблем решен Преспанским договором, који је одшкринуо врата ЕУ, на македонска леђа скочила је Бугарска, и то нападом на македонски језик и идентитет. Та препрека је раздваја од пријема у европску породицу, а решење овог билатералног проблема није ни на видику. Бугарска је овим поступком угрозила и Албанију, која „у пакету” са РСМ неће моћи да оствари своје евроинтегративне циљеве док Софија не повуче вето у односу на Скопље.

Чини се да ни француски председник Макрон, чији мандат на челу ЕУ ускоро истиче, није довољно јак да сруши бугарску баријеру и омогући приступне преговоре земљама западног Балкана. Наиме, Макрон је био блокирао евроинтегративне процесе балканским земљама, с образложењем да је пре пријема нових чланица неопходно да се изврши нови методолошки приступ у самом раду ЕУ. Балкан је био обележен као главни фактор нестабилности Европе, а данас је, с обзиром на руско-украјинске прилике, постао маргиналан у том, безбедносном смислу. Чини се да Макрон, уочивши своју грешку због које је довео у заблуду балканске земље, настоји да исправи неправду, те да избори датум за приступне преговоре за Северну Македонију и Албанију, наводећи бугарско државно руководство да се одрекне вета. Он је нагласио и да Србија, можда и највише од свих земаља, заслужује пријем у ЕУ.

На последњим парламентарним изборима у Бугарској формирана је прозападна влада, с премијером Кирилом Петковим на челу, али је председник државе остао Румен Радев, који је, оцењују аналитичари, за проруску политику. Петков за подизање рампе на путу Македоније ка ЕУ тражи одобрење парламента, ослањајући се да ће већином гласова удовољити прозападној политици, са САД на челу и Макроном, као председавајућим ЕУ, чији мандат истиче овог месеца. Међутим, председник Радев политички је одбрусио Макрону, нагласивши да ће народ Бугарске одлучити да ли ће омогућити Северној Македонији да добије приступне преговоре. Практично, Макрону је рекао „не” и пре него што је видео писани предлог председника Француске. Ове речи бугарског председника не уливају наду Македонцима да ће се њихов стратешки циљ остварити, будући да се од њих захтева да прихвате бугарски идентитет, што продубљује вековни проблем између бугарског и македонског народа.

Уколико се под председавањем Француске ЕУ не додели датум за приступне преговоре Северној Македонији, македонски премијер Димитар Ковачевски сматра, како је нагласио у интервјуу за македонски канал ТВ 5, да то неће бити пораз за Северну Македонију, већ за ЕУ. Како је рекао, проширење ЕУ земљама западног Балкана није само политичко и економско питање већ и безбедносно.

Министар спољних послова РСМ Бујар Османи био је у посети САД ради потписивања новог стратешког партнерства између две земље. Како је саопштено из Министарства спољних послова РСМ, овај договор је знатно оснажио пријатељство две земље и значајан је искорак у јачању њиховог узајамног савезништва. САД су одобриле РСМ 40 милиона долара за развој војног сектора.

Османи и његов домаћин Ентони Блинкен, државни секретар САД, осудили су руску ратну инвазију и указали на то да актуелна ситуација налаже нову динамику на пољу евроатлантских интеграција земаља западног Балкана.

Док су европске интеграције „на офингеру”, регионална иницијатива „Отворени Балкан” својим развојем осветљава пут просперитета земаља чланица. Заседање њених лидера догодиће се у уторак и среду у Охриду, где сунце обасјава онолико цркава колико има дана у години. На овом самиту биће понуђена политичка, економска и безбедносна решења којима се омогућава посебан слободан проток лица, робе и новца, и то у тренутку најтеже кризе након Другог светског рата.