bojan klacar foto media centar Foto: media centar / Promo

Sa formiranjem Saveza za Srbiju (SZS) oživela su sećanja na koaliciju Zajedno pre 22 godine - ne samo zato što su formirane istog dana (2. septembra) već i zbog očekivanja dela birača da jedna velika koalicija može da označi početak političkih promena. Sećanja su se vratila i na početak ovog milenijuma, kada je nastala Demokratska opozicija Srbije (DOS) - na početku stidljivo, sa tek nekoliko članova, da bi vremenom narasla do raznorodne, ali i pobedničke koalicije.

Kada se ostave sećanja po strani, kao i u životu, realnost srpskoj opoziciji postavlja drugačija pitanja i brojne izazove. Kontekst je drugačiji, problemi slojevitiji, a socijalna klima suprotna onoj iz prošlosti. Tako danas skoro trećina građana veruje da je dolaskom Vučića nastupio demokratski preobražaj, a tek svaki četvrti veruje da su to bile petooktobarske promene i dolazak DOS-a na vlast. Poređenja radi, sredinom dvehiljaditih godina procenat građana koji je verovao u tekovine 5. oktobra nije nikada bio manji od 29% a neretko je dosezao i do trećine populacije.

Danas građani ne veruju da su promene moguće u srednjoročnom periodu. Opozicija nije uspela da se stabilizuje punih šest godina od promena na majskim izborima 2012. Vladajuća koalicija, ni na izborima ni u anketama, ne pada ispod 48%. Politički pejzaž na lokalu je obojen u naprednjačke crveno-plave boje.

Nedostaje i neki novi „Plejboj“ koji bi napravio neki novi huk poput one obrade Jure Stublića u pesmi „Zajedno“, koja je tih hladnih dana na protestima koalicije Zajedno mogla da homogenizuje i mobiliše birače.

Dragan Đilas sa političkim saborcima Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Dragan Đilas sa političkim saborcima

Pa, kakva je budućnost srpske opozicije u izmenjenom okruženju? Šta je očekuje i čemu se može nadati u mesecima koji su ispred nas?

Savez za Srbiju

Prva velika opoziciona koalicija posle 2012. susrela se na početku sa ogromnim otporima građanske javnosti, a očekivano su postali i meta vlasti koja ih je prepoznala kao najveće protivnike. Rizici ove koalicije su njena programska raznorodnost, suprotni strateški ciljevi pojedinih članica i nedostatak jasnog komunikacijskog okvira koju možda najbolje oslikava lutanje Milana Stamatovića koji se bavi komunikacijom paravojnog dečjeg kampa iako se radi o temi bez ijednog strateškog potencijala za opoziciju. Prednosti SZS su što su izašli u susret očekivanjima birača koji u svim istraživanjima ističu razjedinjenost opozicije kao najveći problem. Članice SZS nemaju velike resurse pojedinačno, ali ujedinjeni mogu da ponude i više ljudi (posebno na lokalu) i bolju infrastrukturu. Činjenica i da se radi o koaliciji koja ima potencijal da pliva po političkom spektru – od levog ka desnom – stvara šanse za dolaženje do birača različitih političkih orijentacija.

Savez za Srbiju Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Savez za Srbiju

Rezultat Dragana Đilasa u Beogradu ga je profilisao u političara od koga opoziciona javnost najviše očekuje pa je i to njihova prednost u odnosu na konkurenciju.

Njihova budućnost zavisi od toga koliko će biti (1) strpljivi i istrajni u formiranju sopstvenog političkog okvira (uz izbegavanje „Vučićevih tema“) i (2) pažljivi u komunikaciji, odabirom ličnosti i tema kojima se one bave i medija gde se pojavljuju (segmentacija ciljnih grupa), odnosno od (3) početnih rezultata na nekim od sledećih izbora (Lučani i redovni lokalni izbori 2020) i (4) sposobnosti da obezbede stalnost kampanje i komunikacije s biračima, uz amortizovanje unutrašnjih otpora (u DS-u i Dverima).

Rečju, što budu ubedljiviji da su oni jedina opozicija sposobna da parira SNS, rastu i njihove šanse za dobar rezultat.

Građanski blok 381

Iako ovaj blok čine još četiri političke organizacije, Pokret slobodnih građana (PSG) i Saša Janković su njegova okosnica i oni će generisati potencijalni uspeh ako do njega dođe. Blok je nastao kao odgovor na SZS, kao neka vrsta građanske kontrateže i sa idejom da okuplja građanski orijentisane birače. Stoga su napravili fokusiraniji politički program - sa jasnim stavovima o EU, NATO, Kosovu i ekonomskim principima i to im je ključni adut. Ukoliko nezadovoljstvo Đilasovih i DS-ovih birača bude veliko, ovaj se blok može nadati cenzusu jer rezervoar opozicionih birača nije toliki da bi se mogla izbeći preklapanja i funkcionisanje po sistemu spojenih sudova.

Saša Janković i Građanski blok 381 Foto: D. Kujundžić / Tanjug
Saša Janković i Građanski blok 381

Ukoliko toga ne bude, šanse su male jer ni PSG ni ostale stranke nemaju gotovo nikakve resurse za dugotrajnu borbu sa SNS, dok je PSG dodatno ranjiv jer su napustili sve saveznike uz koje su nastajali (DS i Đilas) i olako se odrekli impresivne liste javnih ličnosti koje su ih podržavale.

Srpska radikalna stranka

Budućnost radikala je najlakše analizirati – nade za političku budućnost se povećavaju sa održavanjem Šešeljeve popularnosti i obrnuto, stranka će skliznuti u marginalizaciju ako Šešelj ne bude njen glavni pokretač. U prilog može da im ide i eventualna kriza sa rešavanjem kosovskog pitanja i šira socijalna klima populizma i ovde i u Evropi kao i nemala medijska prisutnost, u kojima je Šešelj (posebno na TV) glavna zvezda. Rezultati na predsedničkim i beogradskim izborima, međutim, sugerišu da je stranka u krizi i da njihova borba za cenzus neće biti ni brza ni laka.

Srpski patriotski savez (SPAS)

SPAS je još jedna politička stranka u opoziciji čija budućnost gotovo u celosti zavisi od njenog lidera. Šapić je najsnažnija karika u ovoj stranci - uspešna sportska karijera mu pravi gromobran za negativne asocijacije a pruža lagodnost ogromne prepoznatljivosti.

Aleksandar Šapić Foto: SPAS / Promo
Aleksandar Šapić

Beogradski izbori pokazali su i da je sposoban da istrči veoma iscrpne bitke uz posvećenost sopstvenom usavršavanju. Ukoliko SPAS pronađe adekvatne lokalne partnere, prepoznatljive i koji su u stanju da formiraju kakvu-takvu infrastrukturu, nije nemoguće da na sledećim izborima budu u prilici da naprave solidan rezultat. U prilog im može ići kriza u SRS i eventualni odlivi iz Dveri zbog koaliranja sa Đilasom i DS-om.

Ostali

Zajednički imenitelj za sve ostale stranke je ogromna neizvesnost i vrlo upitna politička budućnost. Stoga će neke stranke, u prvom redu DSS i Tadićev SDS, verovatno još jednom preispitati odluku o priključenju SZS.

Boris Tadić Foto: D. Kujundžić / Tanjug
Boris Tadić

Bez učešća u nekim širim koalicijama sve ove ostale stranke čeka grčevita borba – ne za cenzus, već za goli politički opstanak.