Serbia

"Bolnice se brzo pune, virus je podmukao"

U Srbiji je došlo do naglog porasta broja zaraženih u ovoj i prethodnoj nedelji, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović.

Ilustracija: Getty images/ Sascha Schauermann

Ilustracija: Getty images/ Sascha Schauermann

Dodaje da se bolnički kapaciteti pune veoma brzo.

Ona je za TV Pink navela da oko 15 odsto svih novozaraženih pacijenata zahteva bolničko lečenje.

Napominje da je najveći broj zaraženih u Beogradu i da je od jučerašnjih 1.328 zaraženih 48 odsto bilo u prestonici.

Nakon Beograda, po broju zaraženih slede Novi Sad - sa 68, Kragujevac - sa 54, Šabac - sa 39, Požarevac - sa 30 novozaraženih.

"Apelujemo na sve građane da se pridržavaju mera, da nose masku, održavaju distancu. Virus se lako prenosi sa osobe na osobu, veoma je podmukao, ne pokazuje da je prisutan u organizmu", navela je ona.

Upitana da li se razmatra uvođenje zabrane kretanje i vanredno stanje, Jovanovićeva je kazala da se sve opcije razmatraju i naglasila da bi sve donete mere, ukoliko bi se primenjivale u potpunosti, bile dovoljne.

Govoreći o situaciji u školama, Jovanovićeva je navela da je od početka školske godine kod 313 učenika registrovan kovid 19.

''Mali broj dece je grupisan u odeljenjima. Skoro sva deca su u porodici zaražena, van škole'', pojasnila je Jovanovićeva.

Ona je kazala da se najviše zaražavaju mladi između 30 i 50 godina i još jednom podvukla da je važno na vreme se javiti lekaru, sa simptomima povišene temperature i otežanog disanja.

Football news:

Alexey Miranchuk will pass a second test for coronavirus in 6 days. He will not play in the Champions League with Midtjylland
The cutest video of the weekend-Antoine Griezmann's daughter celebrates a goal with her dad 😻
Deeney on Cavani: he didn't mean to offend, but a three-match suspension and training will be enough
Raul Jimenez suffered a fractured skull. Wolverhampton forward operated
Yuri Rozanov became a commentator, bypassing the age limit. Before that, he won the channel One competition, but instead of going to Euro 1996, he got a TV
Van de Beek on injured ankle photo: Welcome to the Premier League 🤪 💪
Mourinho again closed out the top match with quality. Sissoko is a key element of Tottenham's reliability