Serbia

Bosanac livnicom protiv Folksvagena

"Vesti" su više puta pisale da je od pre dve godine taj sukob između Davida i Golijata u automobilskoj industriji Nemačke postao naslovnica mnogih medija u svetu.

* Bosanska firma je svojim bojkotom isporuke delova Folksvagenu uspela da na neko vreme čak zaustavi i proizvodne trake u njihovim fabrikama. U međuvremenu, rešenje sukoba nije na vidiku, a Nijaz Hastor je, prema pisanju nemačkog nedeljnika "Špigl", pronašao novi način da izvrši pritisak na svoje dugogodišnje poslovne partnere koji su ga učinili daleko najbogatijim Bosancem.

Muke po sinovima

Da bojazan oko štetnih posledica po Prevent - ukoliko im otkažu saradnju dva nemačka automobilska giganta - nije bez osnova, pokazuje primer drugih firme koje u Nemačkoj vode Hastorivi sinovi Kenan i Damir. Te firme su zbog sporova koje vodi Prevent morali da skraćuju radno vreme ili da šalju radnike na prinudne godišnje odmore.

* U korenu pravnog spora bila je raspodela troškova oko zajedničke investicije u proizvodni pogon za izradu delova za vozila iz Folksvagenovog programa u Brazilu. Dugo se činilio da će moćni koncern iz Volfzburga - koji i pored "dizel-skandala" i dalje nosi epitet najvećeg proizvođača automobila u svetu - izaći kao nesumnjivi pobednik, a rukovodstvo Folksvagena je još pre nekoliko meseci najavilo i potpuni prekid saradnje sa bosanskom firmom.

- Ali, vlasnici konglomerata firmi Prevent, porodica Hastor iz Bosne, imaju nova sredstva pritiska u svojim rukama: livnicu "Noj Halberg Gus" u Sarbrikenu - piše "Špigl".

Prevent je preuzeo ovu firmu pre samo nekoliko meseci, od kompanije Castanea Rubra Ašets GmbH, a cenu za isporuku delova povećao za 180 miliona evra!

* Livnica "Noj Halberg Gus" proizvodi blokove, cilindre i glave motora - dakle vitalne delove koje Folskvagen očigledno ne može u potrebnim količinama brzo da obezbedi od drugih dobavljača. Prevent tako ima u rukama jake adute, i ako koncern ne plati koliko traže, može se ponoviti slika iz 2016. godine, kada su danima stajali proizvodni pogoni Folksvagena u Volfzburgu i Emdenu, a štete se merile milionima evra.

* Nemački mediji ističu da je Nijaz Hastor povukao i te kako pametan potez kupovinom pomenute livnice, enormno ojačavši svoju pregovoračku poziciju u sporu. Međutim, ni za Hastora ne ide sve glatko: radnici livnice iz Sarbrikena nikako ne žele da se nađu između čekića i nakovnja. Kompanija zapošljava oko 1.500 ljudi u Sarbrikenu i 600 u Lajpcigu.

Patrik Selcer iz sidikata IG Metal upozorava da zbog toga postoji velika zabrinutost medu zaposlenima. Jer, Prevent nije samo u sukobu sa Folksvagenom nego i sa moćnim Dajmler Mercedesom iz Štutgarta koji su takođe veoma važan klijent livnice Noj Halberg Gus. Ukoliko bi se desilo da Folksvagen i Mercedes otkažu saradnju, prozvodni kapaciteti bili bi smanjeni sa oko 150.000 tona na mesečnom nivou, a mnogi radnici bi postali tehnološki višak i ostali bi bez posla.

Football news:

Кад Cadiz returned to La Liga after 14 years
Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay