Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Британски посланици о поверењу Џонсону због "Партигејта", гласање по хитном поступку

Извор: РТС

Аутор: Ивана Милорадовић, дописник РТС-а из Лондона

"Партигејт", како се популарно назива афера у вези са забавама у зградама британске владе током локдауна, достиже кулминацију. Посланици владајуће Kонзервативне странке - покренули су поступак гласања о поверењу премијеру Борису Џонсону. Гласаће се већ данас - по хитном поступку.

Прослава платинастог јубилеја краљице Елизабете Друге представљала је кратак предак како за Британце, тако из за њиховог премијера Бориса Џонсона.

Но, већ дан касније у току је штрајк подземне железнице у Лондону. Људи се муче да стигну на посао, а муке су снашле и улицу Даунинг број 10.

Наиме, на адресу седишта Kонзервативне странке стигло је више од педесет четири писама неповерења премијеру Борису Џонсону.

Послали су их посланици Kонзервативне странке.

Према правилима Торијеваца уколико 15 одсто посланика Kонзервативне странке у писаној форми искаже неповерење премијеру, мора да дође до гласања о поверењу у лидера странке и владе.

То ће се десити већ вечерас између 19 и 21 сат по средњеевропском времену.

То је саопштио председавајући Kонзервативне странке сер Грејам Брејди и то говори да се посланицима изузетно жури.

Наравно, уколико премијер Џонсон буде преживео ово гласање, биће безбедан од новог покретања неповерења у оквиру странке годину дана. Но, није извесно да ће се то и догодити.

Неки министри савезници Џонсона подржали су га и данас.

Међу њима су шефица дипломатије Лиз Трас, министар финансија Риши Сунак, бивши шеф дипломатије Доминик Рааб и шеф посланичког клуба парламентарне већине Џејкоб Рис Мог.