Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Брнабић: Посао у Фијату задржаће 1.550 радника

Постигнут договор током састанка председнице Владе Србије Ане Брнабић са представницима радника и синдикатима компаније Фијат, саопштила је Влада. Премијерка каже да ће 1.550 запослених у Фијатовој фабрици аутомобила задржати посао, док ће 500 бити технолошки вишак.

Тих 500 људи, укључујући све рањиве категорије, што значи труднице, мајке с децом, инвалиде и породице у процесу вантелесне оплодње, од 1. јула ће добијати плату 100 одсто, јер су до сада добијали 65 одсто, зато што није било значајне производње", рекла је премијерка Брнабић на конференцији за новинаре после састанка са синдикатима и представницима "Стелантис групе" чији је део фабрика "Фијат Србија".

Додала је да у другу категорију од отприлике 1.000 људи спадају они који су потребни за производњу електричног возила које ће "Стелантис" правити у Крагујевцу.

Навела је да ће они од 18 до 24 месеца провести на раду у "Стелантисовим" фабрикама у Словачкој, Пољској, Италији и Немачкој, након чега им је гарантован повратак на посао у Крагујевцу.

Додала је да ће они моћи од сутра до краја јуна да се пријављују да ли су заинтересовани да раде у иностранству. 

Влада Србије саопштила је договорено формирање радне групе која ће одредити висину отпремнине и позицију људи који не желе отпремнину и не желе да оду у иностранство.

Радну групу ће чинити представници синдиката, запослених, Развојне агенције Србије (РАС) и Владе Србије.