Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Брнабић: Радници "Фијата" били фер, Влада ће дати све од себе да заштити раднике

Председница Владе Ана Брнабић наставила је разговоре са представницима "Стелантиса". Захвалила је радницима "Фијата", који су јутрос одржали једносатни протест, што су, како је рекла били фер, нису блокирали фабрику и поручили да и даље верују Влади Србије.

Ана Брнабић је за ТВ Хепи истакла да се ни "Фијат" није понашао како треба.

"Наставили су да позивају раднике на разговор што није фер, јер се услови тек преговарају", рекла је Брнабићева.

Поручила је радницима да ће Влада Србије дати све од себе да би их заштитила.

Брнабићева је рекла да је после тешког и искреног састанка са синдикатима и радницима, Влада Србије већ у понедељак урадила оно што је договорено и укључила се у разговоре око решавања проблема.

"Договор је био да влада посредује у разговорима између Стелантиса и синдиката. Да покушамо да се побољшају услови за раднике који неће остати у Стелантис фабрици, у транзицији до 2024, до новог електричног модела", рекла је премијерка.

Навела је да је период изјашњавања продужен за раднике за 10 дана, те да је разговоре са "Стелантисом" имала у среду око посредовања да би се изборили најбољи услови за раднике.

"У 10.30 данас настављамо разговор. Ни Фијат се није понашао како треба. Наставили су да позивају раднике на разговор што није фер јер се услови тек преговарају", рекла је Брнабићева.

Прецизирала је да је у Крагујевцу 2.016 радника, од којих ће око 500 радника остати и за транзициони период да помогну, а око 500 радника више неће бити потребно.

"За њих заједно спремамо отпремнине, пакет којим ће бити задовољни", рекла је Брнабић.

Додала је да ће око 1.000 радника остати да ради и нови модел, те да ће у међувремену да иду у иностранство на тренинг и обуке за производњу електроаутомобила.

"У Крагујевцу у овом тренутку постоји потреба за 1.500 радника. Траже их других инвеститори које смо тамо довели", рекла је Брнабић.