Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Брнабићева и представник Астра Зенеке потписали Меморандум у оквиру БИО4 Кампуса

Председница Владе Србије Ана Брнабић и регионални потпредседник фармацеутске компаније „Астра Зенека” за Централну и Источну Европу и Балтик Ханс Сијбесма потписали су данас Меморандум о разумевању у оквиру пројекта БИО4 Кампус.

Брнабићева је истакла да сарадња са компанијом „Астра Зенека” додатно доприноси грађењу БИО4 Кампуса, као јединственог екосистема у региону Југоисточне Европе и месту препознатом на глобалној мапи истраживања и развоја биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета.

Премијерка је нагласила да потписивање Меморандума отвара нове могућности и представља додатни замајац тежњи да остваримо успешну истраживачко-научну сарадњу и размену знања и добрих пракси са најважнијим светским компанијама, саопштено је из владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Потпредседник фармацеутске компаније „Астра Зенека” за Централну и Источну Европу и Балтик истакао је да је вештачка интелигенција важан фактор за рано откривање болести из области онкологије, респираторних, као и ретких болести.

Сијбесма је рекао да га радује то што је Србија препознала значај биотехнолошке и биомедицинске револуције која суштински мења и побољшава свет у којем живимо и што смо заједно део пројекта који подржава економски и инфраструктурни развој научне заједнице, преноси Танјуг.

Како је истакао, од тренутка када је председница Владе Србије Ана Брнабић први пут представила БИО4 пројекат, препозната је подударност заједничких циљева.

У оквиру овог пројекта, „Астра Зенека” ће финансирати генетско тестирање на БРЦА мутације код пацијенткиња са раним карциномом дојке и пружити подршку примени вештачке интелигенције за скрининг на рано откривање карцинома плућа, а очекује се да ће у будућности у Србији бити више клиничких студија ове компаније с обзиром на то да се планира и успостављање одељења за истраживање и развој, речено је на састанку.