Serbia

Бугарска блокада за македонске преговоре са ЕУ

Бугарска министарка иностраних послова Екатарина Захаријева најавила је да ће Софија блокирати почетак преговора Северне Македоније са ЕУ, наводећи да Скопље није испунило одредбе из споразума потписаног 2017. године.

Захаријева је, како преноси портал Новините, рекла да ће бугарска влада 10. новембра донети одлуку о могућој блокади почетка преговора Северне Македоније и Европске уније.

"Споразум се не спроводи савесно", навела је бугарска министарка, одбацујући оптужбе да је Софија од Северне Македоније тражила промене устава.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања везана за македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, попут Гоцета Делчева.

"Ако Бугарска признаје реалност, и Скопље мора да призна прошлост", рекла је Захаријева.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Бугарска инсистира да се македонски језик, надаље, зове Званични језик Републике Северне Македоније, или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Осим проблема језика, Бугарска пред почетак преговора Скопља и Брисела тражи и да се реши питање македонског националног идентитета, као и националног идентитета историјских личности, попут Гоцета Делчева.

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

Football news:

Pep on city's 1st place in the Champions League group: we played very well in all the matches
Shakhtar defender Vitao on 2:0 with Real Madrid: the main Thing is not to fly too high in the clouds
Kiknadze and Meshcheryakov-out! Rabiner after Loko's defeat by Red bull
Real Madrid conceded 9 goals in 5 rounds of the Champions League group stage for The first time
Flick about 1:1 with Atletico: after Muller and Gnabry came on as substitutes, Bayern added to the movement
Muller scored his 47th goal in the Champions League and moved into 10th place ahead of Inzaghi. Zlatan and Shevchenko have 48 goals each
Liverpool and Porto broke into the Champions League play-offs - there are already 8 teams. Which ones? And who is about to be added to them?