Serbia

ČAK 5.000 SRBA IZGUBILI 2 MILIONA EVRA ZBOG JEDNE IZJAVE: Poznati milijarder rekao je ovo, a onda je krenuo sunovrat!

Srbi koji trguju akcijama "Tesle", proizvođača najpoznatijeg električnog automobila, izgubili su u utorak, skoro dva miliona evra.

Ovim akcijama trguje 5.000 naših građana a prosečan ulog je oko 5.000 evra. S obzirom na to, ispada da je svaki od njih bukvalno preko noći izbugio po 350 evra.

Deonice kompanije kojom upravlja Ilon Mask pale su 22. septembra za 5,6 odsto, pa zatim i dodatnih 6,9 odsto jer su investitori negativno reagovali na suzdržane najave u pogledu novog proizvoda.

Očekivalo se da će Maskova kompanija u utorak popodne objaviti detalje o novoj vrsti baterijskih ćelija koju je razvila, ali je Ilon Mask u ponedeljak upozorio na prepreke za postizanje masovne proizvodnje i naveo da će tek za tri godine biti moguće radikalno smanjenje cene autonomnih električnih vozila.

I upravo to je bio okidač za sunovrat vrednosti akcije koju su Srbi najčešće i kupovali i kupuju. Njihov ulog u Maskovu kompaniju, prethodno je već bio na udaru i to početkom septembra kada je vrednost akcija Tesle pala za 15 odsto.

Inače, akcijama stranih kompanija trenutno trguje oko 8.000 Srba, što je praktično duplo više nego pre četiri godine. Godinama unazad jedna od najpopularnijih akcija bila je deonica Fejsbuka, a danas su to akcije "Gugla", "Tesle", "Epla" i "Amazona". Pritom, treba imati u vidu da su mnoge ove akcije, poput Tesle, imale veoma turbulentna kretanja tokom godine. Na akciji Tesle se moglo (u zavisnosti od momenta ulaganja) tokom godine zaraditi i duplo, ali u zavisnosti od momenta ulaska i izlaska u investiciju, moglo se dosta i izgubiti.

Našim građanima sve interesantnije su i neke druge robe poput nafte, zlata, pšenice, soje, kukuruza, šećera i kafe… U pitanju su berzanski artikli koji imaju cene i kojima se trguje baš kao i akcijama.

Pre oko pet godina, naši građani mahom su kupovali akcije kompanije "Nintendo", koja je lansirala tada najpopularniju igricu u svetu "Pokemon go". Za samo nekoliko dana, akcije je kupilo više od 100.000 građana iz celog sveta i tada je zarada bila više nego izvanredna.

Srbi su prethodno bili "zaluđeni" i akcijama "Alibabe", kineske internet kompanije. U prvom danu trgovanja, cena njene deonice je skočila za više od trećinu, tačnije 36 odsto - sa 68 na 92 dolara.

(Kurir.rs/Blic/Foto ilustracija: EPA / Alexander Becher)

NE PROPUSTITE

Football news:

Maguire Pro 1:6 from Tottenham: It seemed like a crisis. We were devastated, we didn't expect this
Wenger on the European super League: the Premier League is superior to other leagues, they are trying to destroy this advantage
Barca presidential candidate Font: we need to bring back Pep, Xavi, Iniesta, Puyol to create a competitive project
Mancini on Balotelli: I'm sorry to see him like this. By the age of 30, he should have reached maturity
Fabio Capello: Barcelona could have scored 8 goals for Juve instead of 2. The difference between the teams is shocking
Nagelsmann boasted that Leipzig would read any Manchester United scheme - and got 0:5. Solskjaer still surprised him, and then finished off Rashford
Tuchel on criticism: PSG leads in France. Juve, Liverpool, city, Barcelona and Real Madrid in 1st place in their respective leagues?