Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Чувајте своје здравствене књижице

Кад изгубите здравствену легитимацију није лако извадити нову (Фото Р. Крстнић)Изгубити здравствену књижицу у Београду значи добро се намучити око добијања нове. С обзиром на то да сам због здравствених проблема целог лета обилазила здравствене установе и апотеке, негде сам изгубила тај неопходан документ. Нисам се много узбудила рачунајући да наш систем бар у том ситном послићу добро функционише. И кренула сам у акцију наручивања новог документа, на, како сам чула, најједноставнији начин – преко толико хваљене Е-управе. Међутим, то је била немогућа мисија, што због нетачних података на њиховом сајту, што због сталног одбијања да се прихвате укуцани подаци. Потпуних података није било чак ни на другим сајтовима.

Кренула сам у експозитуру РФ ПИО на Вождовцу, чије су просторије у Дому здравља Шумице, које се налазе на другом спрату зграде. Неко ко је нарушеног здравља тешко може без паузе да стигне до циља. Тако и ја застанем на првом спрату да предахнем и с ужасом схватим да сам упала у чекаоницу Епидемиологије Дома здравља, где на преглед чека десетак пацијената. Схвативши да је неко од њих вероватно заражен короном, у страху истрчим и задихана стигнем на други спрат. Срећом, нема гужве, а и службеница је љубазна. Но, и ту је проблем. Нисам уплатила 400 динара, јер нигде нема податка за модел и број, што свака експозитура треба да има, а немам ни копију личне карте, за шта такође нигде не пише да је потребно.

У суштини, ништа нисам завршила, осим што ме је љубазна службеница евидентирала и дала ми потврду коју могу да користим један дан уколико ми затреба помоћ лекара. Значи, морам поново да дођем, мада може и неко други с потребним папирима, када ће се добити потврда која се користи као важећи документ. А што се тиче здравствене књижице биће готова, веровали или не – за три месеца.

После свега, остаје много отворених питања. Зашто тако значајна служба, експозитура Фонда ПИО у Београду, нема телефон за информације? Зашто нема апарат за копирање? Зашто други спрат? Зашто на сајтовима нема комплетних и тачних информација? Зашто три месеца чекања?...

Упућујем апел старијима и болеснима: чувајте своје здравствене књижице.

Стоја Магделинић,

Београд