Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Да ли Куртијев „рат” са свима води у нове изборе на КиМ

Политика сукоба, вештачкo стварање тензија и одбијање да се преко дијалога дође до компромиса, до те мере, да сада у јавности улази у несугласице и са неким од највећих западних заговорника тзв. косовске независности, покрајинског премијера Албина Куртија доводе у безизлазну ситуацију. Његова политика је заснована на распиривању мржње према Србима и зато најављује нове провокације на северу, не би ли задовољио базу партијске подршке, због чега све чешће долази и до дискусија са Западом. Не схватајући да је Косово и Метохија територија под протекторатом Уједињених нација, Курти не одбацује само поштовање обавеза Приштине из раније потписаних споразума, на чему инсистира Београд, него чак и сугестије које долазе из САД и Немачке, на основу којих би деловало да је приштинска страна спремнија на конструктивност и уступке, па се у дипломатским круговима све више говори да ће највероватније на јесен јужна српска покрајина на ванредне изборе.

Да се власт у Приштини налази у изолацији сведочи и последња Куртијева посета Америци, који се за 18 дана боравка срео с махом бившим и мање познатим конгресменима. То је разлог зашто косовски медији исмевају премијера и наводе да Курти, и да је остао у САД до Нове године, не би могао да организује састанке на нивоу које су имали бивши председници Ибрахим Ругова, па и Хашим Тачи. Када се вратио у Приштину, како „Политика” незванично сазнаје, Немачка је тражила од покрајинских власти да кажу шта је конкретно за њих прихватљиво да би била формирана Заједница српских општина и са том констатацијом пре неколико дана у јавности се појавила и известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон. Она је и навела да информацију није добила од Куртија, већ с неке друге стране.

Са овим предлогом је била упозната и Приштина, али га је лидер Самоопредељења глатко одбио јер је, по свему судећи, проценио да би му то био додатни проблем на све извеснијим ванредним парламентарним изборима до краја године. Када се узме у обзир да је Куртијева политика у самој покрајини доживела тежак пораз јер је корупција повећана, као и цене основних намирница, а незапосленост младих је већа од 50 одсто, јасно је зашто је он одлучио да све стави на једну карту – стварање сукоба са Србима и покушај повезивања Београда и Москве пред западном јавношћу, како би под тепих ставио гомилу проблема које је проузроковао на Косову и Метохији.

Због свега делује да сада не само политичари из Немачке и Велике Британије већ и САД имају све мање разумевања за екстремистичку политику коју Курти води. Тако је бивши амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери оценио да не постоји прави дијалог између Београда и Приштине, коме посредује ЕУ. Као главног кривца за то означио је Куртија, због сталних провокација и неспремности да поштује постигнуте споразуме. Каже да се све три стране, Београд, Приштина и ЕУ, само претварају да се нешто у вези с дијалогом догађа. „Сви, а посебно ЕУ, треба да престану да користе реч ’дијалог’. Не постоји прави дијалог између Србије и Косова који води ЕУ”, рекао је Монтгомери и оценио да је примарни проблем Курти.

А косовски аналитичар Неџмедин Спахију изјавио је да би се предлог о примени ЗСО, за који је известилац Европског парламента Виола фон Крамон казала да косовска влада има припремљен, највише односио на надлежност коју би ЗСО имала. Каже да косовска влада треба да изнесе предлог о формирању ЗСО, јер је она та која је одбила споразум који је у Бриселу потписан 2013. године. Спахију је истакао да би разлика у предлогу косовске владе о ЗСО и споразума о ЗСО била у обиму извршне власти. Како је додао, Приштина ће инсистирати да надлежности ЗСО буду што мање, а Београд да буду што веће. У сваком случају, треба доћи до компромиса.

Међутим, народни посланик Милован Дрецун каже да за Београд нису прихватљиви никакви нови предлози о ЗСО, већ њено формирање у складу са договором постигнутим у Бриселу. Нагласио је да нико не може да нуди нове предлоге о ЗСО, већ да треба до краја спровести оно што је, како каже, приштинска страна прихватила као своју обавезу с првим Бриселским споразумом, за шта, додаје, нема политичке воље у Приштини. Коментаришући изјаву Виоле фон Крамон да Приштина има предлог за примену споразума о ЗСО и да неће одустати од својих позиција, рекао је да она није позвана да говори о томе јер није учесник процеса дијалога између Београда и Приштине. „Сада смо у фази када би требало усвојити статут ЗСО и формирати заједницу. Очигледно је да Приштина то не жели, а не знам зашто би се у све то петљала Фон Крамонова с најавама неких могућих предлога”, навео је Дрецун.

А некадашњи амбасадор у Немачкој Милован Божиновић изјавио је да не сумња да Фон Крамонова зна да ли косовска влада има или нема предлог око примене споразума за ЗСО, јер је њихов лобиста, али да је све испод онога што је потписано у Бриселском споразуму неприхватљиво за Србију. Бивши дипломата је и убеђен да ће предлог Приштине око примене споразума о ЗСО бити у оквиру косовског „устава”, односно не онако како је договорено у Бриселу. „То ће бити на нивоу неке НВО организације, а то за нас није прихватљиво. Без неког радикалног притиска на Приштину, мислим да ту не може бити напретка и када је дијалог у питању, али и ЗСО, а ја тај притисак од стране Фон Крамонове, ЕУ и Запада не видим”, навео је Божиновић за „Косово онлајн”.

Да Курти није човек компромиса и договора и од старта је одбијао било какав договор са Београдом, а ЗСО децидно, подсећа аналитичар Центра за друштвену стабилност Срђан Граовац. За „Политику” каже да је Курти и у прошлом сазиву, када га је сменио Ричард Гренел, говорио да нема намеру да поштује било какве обавезе и да не мора ништа да спроведе. „Он не жели да испоштује било какву могућност да се формира ЗСО и то неће потписати ни под притиском, а сада је отворени притисак Запада не само по том питању. Курти је постао део проблема, а не део решења и он је сада поново дошао на исту позицију као када га је Гренел сменио. Ми смо сада у идентичној ситуацији и то значи да Курти није одступио од свог става ни милиметар. Као што ни онда није био спреман за наставак преговора, није ни данас. Курти је спреман да жртвује своју позицију премијера без обзира на то што би тако нешто могло да доведе до нових избора и што сигурно неће имати подршку као до сада, јер је за њега приоритет остварење националног циља, а то је стварање ’велике Албаније’”, каже Граовац.

Додаје да сваки евентуални договор с Београдом значи корак даље од овог циља. Наглашава да је после притиска САД и Црна Гора прихватила да буде део пројекта „Отворени Балкан”, а да се томе опиру Сарајево и Приштина. „Албин Курти то неће јер њему не треба регионално повезивање. То је доказ да с њим нема компромиса и то Запад увиђа. Одбацујући сваку могућност стварања ЗСО, показује да компромисе неће правити ни с Београдом, али ни са Западом”, закључује Срђан Граовац.

Мустафа: Погрешан начин комуникације преко специјалних јединица

Бивши косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да су председница Вјоса Османи и премијер Албин Курти изабрали да са Србима на северу разговарају само „преко специјалних јединица”, што је, како сматра, погрешно, преноси „Економија онлајн”. „Треба уложити напоре да се комуницира с институцијама и грађанима на северу, и не само тамо него и у општинама у унутрашњости где има Срба. Са језиком, дискурсом и методама које користе председник и премијер не видим могућност да се то деси”, рекао је Мустафа, који се иначе залаже за формирање ЗСО како је договорено у Бриселу.