titanik01 foto Wikipedia F.G.O. Stuart

“Titanik” bi ležao neotkriven na dnu okeana mnogo duže da nije bilo super tajne pomorske misije iz doba Hladnog rata.

Tajna koja leži iza otkrića najvećeg broda sa početka 20. veka deo je nove izložbe “Nacionalne geografije” pod naslovom “Titanik: Neispričana priča”. Na izložbi, koja će u sredu biti otvorena u Muzeju Nacionalne Geografije u Vašingtonu, naći će se detalji otkrića olupine “Titanika” od strane okeanografa Roberta Balarda, predmeti sakupljeni od preživelih putnika i čamci za spasavanje.

Balard je pristupio američkoj mornarici 1982 i zatražio sredstva za podvodnu tehnologiju za koju je verovao da će mu pomoći da nađe “Titanik”. Tri godine kasnije, Balardu je odobrena upotreba tehnologije da istraži olupine dve nuklearne podmornice – “USS Trešer” i “USS Škorpija”.

Foto: Profimedia

Podmornice su potonule u severnom delu Atlantskog okeana na vrhuncu Hladnog rata, a američka vlada je želela da zna da li ih je neko namerno potopio i kakav je to imalo uticaj po okolinu. Balard se sastao sa Ronaldom Tunmanom, koji je tada bio zamenik šefa podmorskih operacija za podmornice, i predložio da potraga za “Titanikom” bude deo zvanične misije.

-Zato što je “Titanik” bio negde između “Trešera” i “Škorpije” mislio sam da kažem svetu da tražim njega – rekao je Balard, dodajući da je Tunman mislio da je on lud.

Ali, Tunman mu je poručio da ga nije briga šta će raditi sa preostalim vremenom ako obavi svoju misiju. Balard i njegov tim istražili su dve podmornice i usmerili se na “Titanik”. Imali su samo 12 dana da nađu olupinu koju drugi mesecima nisu mogli da otkriju. Balard je prošao u glavi svaki detalj koji je znao o slavnom brodu, uključujući gde su ljudi smatrali da je potonuo i mesto pronalaska čamaca za spasavanje.

-Znao sam da nije tamo gde svi kažu da jeste – objasnio je on.

Balard je pomislio da možda ne treba da traga za olupinom već da iskalkuliše polje otpada.

-Kao kad bih želeo da fotografišem jelena koji se krije u zimskom pejsažu – tragao bih za njegovim otiscima i pratio ih – kaže on.

Foto: Profimedia

Noć kad je “Titanik” otkriven bila je jezivo slična noći kad je potonuo. Okean je bio miran, nebo bez meseca. Balard i njegova posada su 1 septembra 1985 u 2 ujutro posmatrali slike “Titanikovog” bojlera koje su pristizale sa podvodnog robota.

-Bili smo tačno na mestu na kojem je potonuo. Bili smo tamo – rekao je Balard.

Njegova priča , zajedno sa nizom drugih o kojima su svedočili preživeli, biće izložena do 6. januara 2019.