Serbia

DAČIĆ: Bilo bi dobro da nas papa Franja poseti, ima razumevanja za Srbiju

Potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da papa Franja ima više razumevanja za Srbiju i da bi bilo dobro da poseti našu zemlju, ali da to ne zavisi od politike, već i od SPC, gde s tim u vezi postoje izvesna neslaganja.

Na konstataciju da su se papa Franja i ruski patrijarh tokom susreta na Kubi navodno dogovorali da se srpski patrijarh i papa sretnu negde na neutralnom terenu, Dačić kaže da te informacije nema.

"Ne posedujem te informacije. Ali je činjeica da su oko pitanja kanonizacije Stepinca aktivno sarađivali predstvnici Vatikana, Hrvatske katoličke crkve i SPC, da je rad te komisije bio relativno korektan i da im se tu ne može ništa zameriti", rekao je Dačić.

Podsetio je i da je nedavno u Hrvatskoj boravio Pietro Parolin, najbliži papin saradnik, i da je tom prilikom rekao da Stepinac neće biti kanonizovan sve dok se ne izglade svi odnosi i dok se sa tim ne saglasi SPC.

NE PROPUSTITE

Gostujući u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiiji, Dačić je dodao da zna da papa ceni patrijarha Irineja i da mu stalno šalje pozdrave.

Ali, ističe, tu nije reč o pitanju nečijeg ličnog odnosa.

Podsetio je da je SPC imala i ima zahtev prema rukovodstvu Rimokatoličke crkve da bi trebalo da dođe do, kako je rekao, izvinjenja zbog svega što su neki biskupi i tadašnji papa činili, odobravali ili prećutkivali neke događaje tokom Drugog svetskog rata i NDH.

Srbija bi, smatra Dačić, sa Vatikanom trebalo da ima strateški dobre odnose, jer Vatikan nije samo Crkva, već i država.

Istakao je da mnogima smeta to što Srbija sada ima politički kredibilitet i što je uspešna ekonomski, a posebo im smeta to da predsednik Aleksandr Vučić ima mogućnost da razgovara sa najvaznijim svetskim liderima.

Zato se, navodi Dačić, i smišljaju razne manipulacije kao što je ona da Srbija stvara Dušanovo carstvo, da smo se mešali u izbore u Crnoj Gori. A tu je, kaže, i Hrvatska.

(Kurir.rs/Tanjug)

Football news:

Pirlo about 0:2 with Barca: this match will help Juventus grow
Griezmann did not make any effective actions in 6 matches under Koeman
Ole Gunnar Solskjaer: Leipzig made Manchester United work hard. Rashford had a big impact on the game
Roberto victory over Juventus: the Best response to the unrest in Barcelona - it's a game
Ronald Koeman: Barcelona played their best match of the season against Juventus. We had a lot of chances
Messi scored 70 goals in the Champions League group stage. This is a record
All 4 of Messi's goals this season are scored from penalties. Three for Barcelona, one for Argentina