Serbia

DIJALOG BEZ ODLAGANJA Služba za medije ministarstva spoljih poslova Nemačke za "Blic": "Cenimo napore američke vlade da olakša razgovor Srbije i Kosova"

Ponovno uspostavljanje političkog dijaloga kojem posreduje Evropska unija, između Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja zapadnog Balkana, trebalo bi da se desi bez odlaganja, rekli su za "Blic" u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke. Istovremeno, poručili su i da Specijalno veće Kosova uživa punu podršku Savezne vlade Nemačke, ali i da međunarodna zajednica, uključujući Nemačku, jasno očekuje da Kosovo poštuje ovu posvećenost i podržava rad te institucije.

Ovako u Berlinu reaguju na sva dešavanja koja su se poslednjih dana nizala, a tiču se odnosa Prištine i Beograda. Ali, počnimo redom. Dijalog je u zastoju od 8. novembra 2018. godine, kada su se poslednji put predstavnici dve strane sreli u Briselu. Prekid veze uzrokovan je uvođenjem taksa na robu iz Prištine, koje su nedavno ukinute. U međuvremenu na briselsku scenu stupio je i nov igrač - specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji poslednjih nedelja slaže kockice ne bi li predstavnici Srbije i Kosova ponovo seli za isti sto. Ipak, nije EU jedina koja na tome radi.

Paralelno sa administracijom u Biselu, i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel radi na postizanju dogovora, a uvod u to trebalo je da bude sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, 27. juna u Beloj kući. Točkove na toj kočiji polomila je vest da je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu poslalo Specijalnom veću Kosova na ispitivanje optužnice kojima se Tači i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji terete za "niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje". Ovaj potez doveo je do toga da dugo planirani sastanak u Vašingtonu bude pomeren, jer su dolazak otkazali prvo Tači a onda i premijer Kosova Avdulah Hoti.

Ovakav razvoj događaja doveo je, ne bez razloga, do sumnje da momenat u kojem su optužnice poslate na ispitivanje nije slučajan, kao i da je u to prste umešala EU ne bi li minirala nastojanja Amerike da dođe do rešenja. Među zemljama koje su se u tom kontekstu spominjale bila je i Nemačka, kao otvoreni protivnik razgovora o razgraničenju, koje se spominjalo kao jedno od mogućih rešenja. Zato smo odgovore potražili u vladi Nemačke, pitanjima kako komentarišu slanje optužnica protiv Tačija i Veseljija na ispitivanje, da li su razgovori sa američke strane vođeni uz konsultacije nemačkih zvaničnika, ali i kako ocenjuju navode da je to potez EU kako bi opstruirali razgovore u Beloj kući.

Odgovarajući na ova pitanja, u pres službi ministarstva spoljnih poslova Nemačke za "Blic" su poslali nedvosmislene poruke - da bi dijalog pod vođstvom EU trebalo da se nastavi što pre. Ali, i da Berlin ceni napore američke vlade.

- Ponovno uspostavljanje političkog dijaloga kojem posreduje Evropska unija između Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja zapadnog Balkana, trebalo bi da se desi bez odlaganja. Takođe cenimo napore američke vlade da olakša dijalog između Srbije i Kosova - naveli su za "Blic" u službi za medije ministarstva spoljnih poslova Nemačke i dodali:

- U potpunosti podržavamo napore specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u tom cilju. Specijalno veće Kosova osnovala je Republika Kosovo i uživa punu podršku Savezne vlade Nemačke. Međunarodna zajednica, uključujući Saveznu vladu Nemačke, jasno očekuje da Kosovo poštuje ovu posvećenost i podržava rad Specijalnog veća Kosova.

Ostaje da se vidi da li će optužnice biti potvrđene, a dijalog bi, kao što je najavljeno tokom boravka Lajčaka u Beogradu, trebalo da bude nastavljen u julu, nakon Samita zemalja EU i Zapadnog Balkana koji organizuje predsednik Francuske Emanuel Makron. Sve oči uprte su u sledeći potez EU, ali i SAD, a direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić napominje za "Blic" da je korisno da obe strane, i Brisel i Vašington, budu uključene.

- Nastaviće se dijalog pod vođstvom EU, kao fasilitatora. Očigledno je da se obavljaju pripreme za njegovo oživljavanje, deo tih nastojanja je dolazak Lajčaka u Beograd. On je tad predstavljao novu metodologiju razgovora, koja podrazumeva drugačiju fazu, a to je da će se dijalog voditi isključivo o političkim pitanjima. E, tu je Grenel koristan, i pogrešiće i Beograd i Priština ako se odluče samo za jednu ili za drugu stranu. Nema nikakvog razloga da Amerika ne pomogne, naročito u tome da deo para stave na raspolaganje. Često bi obe strane htele nešto, a nemaju novac. EU je dogovarala stvari, a sporadično davala novac - napominje Janjić.

Za EU Tači van igre

Tači je pre dva dana rekao da neće podneti ostavku sa mesta predsednika sve dok optužnica ne bude potvrđena, a u Briselu su na to odgovorili da su "primili k znanju" i da je na Prištini da odluči ko će je predstavljati u nastavku dijaloga sa Beogradom. Ipak, RSE prenosi reči evropskog zvaničnika da "u EU više ne smatraju kosovskog predsednika partnerom u procesu dijaloga". Hoti je pre dva dana rekao da "dijalog nema alternativu, i da će ga on predvoditi".

VIDEO: Vučić i Tači na sastanku kod Makrona

Football news:

🌠Manchester City relegated from the Champions League. Lyon will play Bayern in the semi-final
Manchester City conceded a goal from outside the box in the Champions League for the first time since 2018
A unique special for city scored for Lyon: Cornet puts only them in the Champions League. And the French don't lose with his goals
Pep didn't need the lion captain. All his childhood, he played barefoot, and added next to his friend van Dijk
Golovin scored and provided an assist in Monaco's friendly with AZ
Mueller Pro 8:2 with Barca: We did not control the game so much even in the match with Brazil in 2014
Ander Herrera: if PSG don't win the Champions League, it won't be a failure