Dragan Djilas_050118_RAS foto o bunic (9) Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je za američku agenciju AP da u Srbiji neće biti promene bez pritiska Zapada na predsednika Aleksandra Vučića.

- Ne očekujemo da sruše Vučića, samo želimo da stvore uslove za slobodne i fer izbore - rekao je Đilas za tu agenciju, uoči parlamentarnih izbora 21. juna.

On je ponovio svoje tvrdnje da ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore, niti u vreme pandemije korona virusa i, kako tvrdi, "bez slobodnih medija" samo dati legitimitet "lažnom glasanju".

Đilas je ponovio i kritike za uvođenjem kako je rekao "najtežih mogućih mere karantina, a da su onda te mere ukinute kao da se ništa nije dogodilo.

Američka agencija u nastavku teksta analizira situaciju u Srbiji i navodi će "većina glavnih opozicionih stranaka" bojkotovati izbore zbog "onoga što one vide kao Vučićev gvozdeni pritisak na medija zbog izbornog procesa, kao i zbog potencijalne opasnosti od infekcije korona virusom na biračkim mestima.

AP ističe da će Vučićeva Srpska napredna stranka izaći kao veliki pobednik izbora i nastaviti svoju "osmogodišnju političku dominaciju" i navodi da su Vučić i njegovi saveznici osudili bojkot, navodeći da on uključuje stranke koje neće osvojiti dovoljno glasova da udju u prlament.