Serbia

DIVERZANTI SAD I IZRAEL NAPALI IRAN?! TAJANSTVENE EKSPLOZIJE u objektima gde Teheran navodno RAZVIJA NUKLEARNO ORUŽJE!

Na severoistoku Irana došlo je do eksplozije na teritoriji fabrike za proizvodnju tečnog prirodnog gasa. Kako javlja televizija „Pres", incident se desio u gradu Fariman. Prema preliminarnim podacima, požar je ugašen, nema informacija o poginulima ili povređenima.

Požar u fabrici za proizvodnju tečnog gasa popunjava spisak zagonetnih incidenata koji su se desili na teritoriji Irana krajem juna.

Antiiranska diverzija

ncidentu u preduzeću je prethodila eksplozija u jednom od stambenih područja Teherana prošlog vikenda. Vlasti su to objasnile eksplozijom plinskih boca u podrumu zgrade.

Po mišljenju komentatora „Njuzvika" Dejvida Brenana, „tajanstvene eksplozije" u Iranu izazivaju određenu sumnju, posebno zbog incidenata na nuklearnom objektu u Natanzu, u blizini vojne baze u Parčinu.

Ukupan broj eksplozija i požara daje mogućnost da se pretpostavi da je u tome učestvovala treća strana koja vodi „nepoštenu igru", uveren je novinar. To što se incidenti događaju u važnim vojnim i industrijskim objektima takođe izaziva sumnju da se radi o „trećem igraču".

Ako se razmatra ova opcija razvoja događaja, ključna tačka mogućeg napada smatra se fabrika za obogaćivanje urana u Natanzu - centralni objekat iranskog nuklearnog programa koji bi uskoro trebalo da pređe na proizvodnju savremenih centrifuga. 

Teheran je zvanično saopštio da je na jednom od objekata koji se gradi došlo do požara, ali se jedan broj zapadnih i lokalnih medija slaže da se u Natanzu ipak desio požar. Kako javlja Rojters, pozivajući se na izvore u Vladi Irana, tokom incidenta je naneta značajna šteta na infrastrukturi objekta, što može usporiti izradu i proizvodnju naprednih centrifuga.

(VIDEO) ŠTA SE DEŠAVA, AMERIČKI F16 PADAJU KAO SNOPLJE! Već peti završio na zemlji u poslednjih mesec i po dana!

Pritom, Teheran tvrdi da je ustanovio uzrok požara, ali da ne želi da ga otkrije. Nekoliko iranskih zvaničnika je saopštilo da je incident rezultat sajber napada treće strane, ali nisu naveli dokaze niti su imenovali krivce.

„Krivci", najverovatnije, mogu biti SAD i Izrael, pošto već imaju slična iskustva, prenosi portal „Gazeta". Pre 10 godina fabrika u Natanzu je napadnuta virusom „Stuksnet" što je dovelo do kvara na skoro 100 centrifuga za obogaćivanje uranijumskog goriva. Prema pisanju „Njujork tajmsa", virus su zajedno napravile američke i izraelska obaveštajna služba.

Istovremeno, ne treba isključiti mogućnost da iza niza incidenata u Iranu mogu stajati i različite terorističke organizacije, kao što je DAEŠ. Iranska vlada ima dovoljno neprijatelja i unutar zemlje, kao što su separatističke grupe kurdskih, beludšskih i arapskih zajednica.

Važno je istaći da je fabrika u Natanzu jedan od najbolje čuvanih objekata u Iranu, što sužava krug potencijalnih krivaca. „Njujork tajms" ukazuje na poseban interes Izraela u tom pitanju. Tel Aviv odavno govori o opasnosti iranskog nuklearnog programa. 

HOĆE LI SE AMERIKA ODREĆI TAČIJA?! NE KOLJE SE VO ZA KILO MESA, NE RUŠI SE TAČI ZBOG... Zmija je deo velike političke igre...

Kako se navodi, izraelska strana je postavila eksploziv na jedan od objekata u fabrici u Natanzu. Izrael nije komentarisao te informacije.

Tragovi vode do...

U to bi mogle biti umešane i SAD, koje su pre dve godine pokrenule opsežnu antiiransku kampanju. Vašington je optužio Iran za proizvodnju nuklearnog oružja, a diverzija u Natanzu mogla bi usporiti napredak Irana u toj sferi, što ide na ruku Vašingtonu.

Iran za sada ne žuri sa optužbama i delimično skriva realne posledice incidenta.

Fotoilustracija

Sa druge strane, na scenu je stupila nepoznata antivladina grupa pod nazivom „Homlend čitas" (Homeland Cheetahs) koja je, prema pisanju „Bi-Bi-Sija", preuzela na sebe odgovornost za napad.

VELIKA VEST ZA SRBIJU! PUTINOV IZASLANIK SASTAO SE SA LAJČAKOM! Zapad u problemu, Moskva poručila: SAMO OVAKO MOŽE DA SE REŠI PROBLEM KOSOVA...

Predstavnici grupe tvrde da su izveli napad na objekat kako bi sabotirali vladu Teherana, a njihove pristalice uključuju navodno i vojne disidente.

Pojedini zapadni analitičari ne isključuju mogućnost da „Homlend čitas" mogu biti pokriće za strane agente, ali za sada postoji veoma malo podataka o grupi, pa je nemoguće izvući konačan zaključak.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Veršinjina Moskva poziva da se ne donose ishitreni zaključci o uzrocima eksplozije na nuklearnom objektu u Iranu i da je neophodno ozbiljno proučiti situaciju.

Football news:

Ferdinand on Barca breeding: Bad. They still rely on old-timers
Inter wants Perisic back, even if Conte remains in the team. Bayern hopes to buy the player for less than 20 million euros
Rudi Garcia on Lyon's chances against city: the quarter-Finals showed that the favourites can also be beaten
CSKA agreed a 5-year contract with Fuchs. The transfer is estimated at 7-10 million euros
Ferdinand on Messi at Barca: Will he want to stay, given the results and the team's performance? Does he have time to wait?
I would not be surprised if Pochettino is appointed in less than 3 days. Ex-Barca winger Carrasco on the club's new coach
Alaba about Mueller: we are Glad that Bayern have such a player